Τα 11 δις. ευρώ του REACT-EU για το 2022 συμβάλουν στην ανάκαμψη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την κατανομή των πόρων REACT-EU για το 2022.

Τα 11 δις. ευρώ του REACT-EU για το 2022 συμβάλουν στην ανάκαμψη
5'

Το ποσό που διατίθεται πλέον για προγραμματισμό στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και στα 27 κράτη-μέλη ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ. Τα κονδύλια αυτά έρχονται να προστεθούν στα σχεδόν 40 δισ. ευρώ που διατέθηκαν το 2021. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορέσουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν μέτρα ανάκαμψης αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της υγειονομικής περίθαλψης, των επιχειρήσεων και της στήριξης προς τις πλέον ευάλωτες ομάδες, ενώ παράλληλα θα συνεισφέρουν στις πράσινες και ψηφιακές προτεραιότητες για μια έξυπνη, βιώσιμη και συνεκτική ανάκαμψη.

Η Επίτροπος συνοχής και μεταρρυθμίσεων, κα. Ελίζα Φερέιρα, επεσήμανε: «Το REACT-EU είναι ένα επιτυχημένο μέσο για τη στήριξη της ανάκαμψης από την κρίση του κορονοϊού και για την υλοποίηση μιας δίκαιης πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στην ΕΕ. Οι χώρες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει σχεδόν όλους τους πόρους REACT-EU για το 2021, και τώρα πλέον καλούμε τα κράτη μέλη να υποβάλουν άμεσα στην Επιτροπή τις τροποποιήσεις στα προγράμματά τους όσον αφορά τη δόση του 2022, ώστε να μπορέσει να υπάρξει έγκαιρη απορρόφηση.»

Ο Επίτροπος απασχόλησης και κοινωνικών δικαιωμάτων, κ. Νικολά Σμιτ, τόνισε: «Από τη στήριξη ατόμων που αναζητούν εργασία στο Βέλγιο έως τη χρηματοδότηση της φροντίδας ηλικιωμένων στη Βουλγαρία, το REACT-EU συνεισφέρει με απτό τρόπο στη ζωή των ευρωπαίων ήδη από την αρχή της κρίσης. Με το διαθέσιμο ποσό για το 2022 να φτάνει τα 11 δισ. ευρώ, τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να συνεχίσουν να αξιοποιούν στο έπακρο αυτή την πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης.»

Οι πόροι REACT-EU αποδεσμεύονται σε δύο δόσεις, ώστε να καταγράφεται διεξοδικά ο μεταβαλλόμενος κοινωνικός και οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας. Η κατανομή βασίζεται στο ΑΕΠ, καθώς και στο ποσοστό ανεργίας και ανεργίας των νέων της κάθε χώρας. Επιπλέον, λαμβάνεται υπόψη ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στις οικονομίες των κρατών-μελών σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Το REACT-EU ήταν το πρώτο μέσο που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο του NextGenerationEU —η πρώτη πληρωμή ύψους 800 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουνίου 2021. Η ταχεία έγκριση των μέτρων επέτρεψε στα κράτη-μέλη να διαθέσουν 37 δισ. ευρώ, με τις συνολικές πληρωμές να ανέρχονται σε 6,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα μέτρα που έχουν εγκριθεί, 23,3 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου περιφερειακής ανάπτυξης, 12,8 δισ. ευρώ μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου, και 0,5 δισ. ευρώ μέσω του ταμείου ευρωπαϊκής βοήθειας προς τους απόρους.

Υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα της υποστήριξης που έχουν λάβει άτομα και επιχειρήσεις μέσω του REACT-EU:

  • Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ): Στην Τσεχία, το ΕΤΠΑ αναπτύσσει και εκσυγχρονίζει το στρατιωτικό Νοσοκομείο του Μπρνο. Στη Σουηδία, το ταμείο βοηθά μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να ανακάμψουν από την κρίση μέσα από την ψηφιακή ανάπτυξη προς νέες αγορές. Στη Γαλλία, το ΕΤΠΑ θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του Κέντρου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου «Henry Becquerel» ώστε να μπορεί να υποδέχεται περισσότερους ασθενείς. Στην Ισπανία, το ΕΤΠΑ στήριξε τη μετάβαση σε μια ψηφιακή οικονομία που εστιάζει στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρονικής υγείας και της ηλεκτρονικής μάθησης, καθώς και τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία χάρη στην ηλεκτρική κινητικότητα στις δημόσιες μεταφορές, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δημόσια κτίρια.
  • Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ): Σε όλα τα κράτη-μέλη, παρέχεται κατάρτιση, καθοδήγηση και επαγγελματικός προσανατολισμός σε άτομα ώστε να αυξήσουν τις πιθανότητες να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ή να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Στο Βέλγιο, για παράδειγμα, το ΕΚΤ βοήθησε άτομα που επλήγησαν από την πανδημία ώστε να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους για μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία, να αποκτήσουν πιο ισχυρή διττή μάθηση και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν πρόωρα την εκπαίδευση. Στη Βουλγαρία, δόθηκε συμπληρωματική ενίσχυση μισθού στο προσωπικό που εργάζεται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ παρέχονται υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες στο σπίτι σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία.
  • Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ): Στην Αυστρία και τη Ρουμανία, για παράδειγμα, παρασχέθηκαν σχολικά εφόδια σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Στην Εσθονία, στη Γαλλία, στο Λουξεμβούργο και άλλα κράτη-μέλη, παραδόθηκε σε απόρους επισιτιστική βοήθεια, όπως ζεστά γεύματα, καθώς και βασική υλική βοήθεια, όπως προϊόντα υγιεινής. Στη Λετονία, το ΤΕΒΑ χρηματοδότησε επίσης την προμήθεια μασκών και απολυμαντικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε πρόσφατα διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη σχετικά με την αξιοποίηση της δόσης του REACT-EU για το 2022. Τα κράτη-μέλη θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποστείλουν στην Επιτροπή τις τροποποιήσεις των προγραμμάτων τους. Μόλις εγκριθούν αυτές οι τροποποιήσεις, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στους νέους πόρους από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Η ενίσχυση είναι σημαντική και οφείλουν όλες οι κυβερνήσεις να λειτουργήσουν ταχύτατα και αποτελεσματικά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή