Γιατί το «αντίτιμο υγείας» των 100 ευρώ είναι πρόχειρο και προβληματικό
Η πρωθυπουργική ανακοίνωση για την επιβολή προστίμου 100 ευρώ τον μήνα στους ανεμβολίαστους, αρχής γενομένης από τις 17 Ιανουαρίου είναι ένα μέτρο αμφιλεγόμενο ως προς την αποτελεσματικότητά του που εγείρει πολλά ερωτηματικά για την εφαρμογή του.
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν πως είναι διατεθειμένοι να πάρουν το πολιτικό κόστος της απόφασης αυτής. Δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών υπολογίζονται στους 520.000, το βάρος της επιλογής αυτής, που χαρακτηρίσθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «αντίτιμο υγείας», μόνον μικρό δεν είναι.
Δημοσιονομικά, το πρόστιμο των 100 ευρώ θα έφερνε στον πρώτο μήνα εφαρμογής 52 εκατ. ευρώ στο ειδικό ταμείο υπέρ του ΕΣΥ. Το δεύτερο μήνα εφαρμογής θα μπορούσε να φέρει 100 εκατ. ευρώ, υπό την παραδοχή ότι μεγάλο μέρος των 570.000 μη εμβολιασμένων δεν θα κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.
Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 60 ημέρες θα έχει αποσβεστεί πλήρως το κόστος (63 εκατ. ευρώ) των Freedom Pass, των χρεωστικών καρτών αξίας 150 ευρώ, για αγορές σε συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις του τουριστικού και πολιτιστικού κλάδου που δόθηκε σε 418.000 νέους 18-25 ετών, που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολιασμού.
Φοβούμαστε πως το ελληνικό δαιμόνιο θα βρει πολλές λύσεις για να αποφύγει τους εμβολιασμούς.
Αφετέρου πολλοί θα προγραμματίσουν ραντεβού ανήμερα στις 16 Ιανουαρίου με μακρινές ημερομηνίες εμβολιασμού μέσα στο 2022. Αφετέρου θα εκτοξευθούν τα ψεύτικα πιστοποιητικά νόσησης, ώστε οι ανεμβολίαστοι να κερδίσουν έξι μήνες πριν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Την ίδια στιγμή, αναμένεται να κατακλειστούν τα δικαστήρια από προσφυγές μη εμβολιασμένων για την συνταγματικότητα ή μη του προστίμου.
Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη κρίνει (ΣτΕ 133/2021 Ολ. και 2387/2020, αντίστοιχα) πως ο εμβολιασμός, ως απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, είναι συνταγματικώς ανεκτή πράξη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος.
Αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) έχει κρίνει από τον Απρίλιο 2021 πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που εφάρμοζε η Τσεχική Δημοκρατία, δεν παραβιάζει το άρθρο 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αφού δεν αποκλείει παρεμβάσεις οι οποίες συνάδουν με τις πρόνοιές του.
Θέμα συνταγματικότητάς θα μπορούσε να προκύψει ως προς την αναλογικότητα του προστίμου. Γιατί να επιβάλλεται σε κάποιον μη εμβολιασμένο 60 ετών και να μην επιβάλλεται σε κάποιον 59, 45 ή 30 ετών; Επί αυτού θα αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Νέα μέτρα: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60, αλλιώς πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα
Δολοφονία στην Πεύκη εξιχνιάστηκε μετά από 11 χρόνια: Ο δράστης συνελήφθη στη Γαλλία
Αρπαγή 30χρονης: Το γκρι αυτοκίνητο και τα αλβανικά – Η κατάθεση του θύματος