Ακρίβεια: Μετά τη μάχη με την πανδημία έρχεται η μάχη για την επιβίωση
Όλες οι μελέτες των επισήμων φορέων που έρχονται στο φως της δημοσιότητας (ΕΛΣΤΑΤ, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΣΕΛΠΕ κλπ) είναι εξόχως απογοητευτικές και προμηνύουν μια νέα φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας. Μιας φτωχοποίησης αντίστοιχης με αυτή που ζήσαμε στα «πέτρινα» χρόνια των μνημονίων. Όταν δηλαδή ξεφύγουμε από την απειλή του θανάτου, η κοινή γνώμη θα βρεθεί αντιμέτωπη με την απειλή της ακρίβειας και της επιβίωσης.
Το «ράλι» της αύξησης των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο παραδέχεται πλέον και η κυβέρνηση. Ωστόσο, αν και ο Δεκέμβριος έκλεισε με ρεκόρ 11 ετών στον πληθωρισμό, αυτό αναμένεται να «σπάσει» τον Ιανουάριο όπου αρκετοί αναλυτές κάνουν λόγο για πάνω από 6%.
Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat πριν από μερικούς μήνες δείχνουν προς ποια κατεύθυνση οδεύει η χώρα. Το 29,7% των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού και το 25,7% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά. Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζει στη χώρα μας το 28,8% των γυναικών και το 26,1% των ανδρών. Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς πίσω από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ μας ακολουθεί κατά πόδας η Ισπανία με 27%. Κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκεται το 31,5% του ανήλικου πληθυσμού της χώρας (δηλαδή κάτω των 18 ετών), ενώ οι άνω των 65 ετών βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της φτώχειας σε ποσοστό 19,3%.
Οι ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια που θα ήταν προσωρινές αλλά τελικά δεν φαίνεται να είναι προσωρινές σε συνδυασμό με το δυσθεώρητο χρέος της χώρας δημιουργούν συνθήκες εκρηκτικές. Όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος οι ενισχύσεις των νοικοκυριών με την μορφή έκτακτων επιδομάτων όχι μόνο δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά δεν δημιουργούν και συνθήκες ανάπτυξης. Ανάπτυξη σημαίνει παραγωγή πλούτου και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η γνωστή καραμέλα ιδιαίτερα των πολιτικών ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι παγκόσμιο, υποκρύπτει και μια ευρύτερη πολιτική συγκάλυψη ανικανότητας. Η χώρα μας εξακολουθεί να μην παράγει απολύτως τίποτα και επειδή το 73-74% των εμπορευμάτων που πουλάμε στη χώρα μας είναι εισαγόμενα, προφανώς και τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάζονται στην αγορά είναι εισαγόμενα. Αν μπορούσαμε να παράξουμε, να δώσουμε υπεραξία και να εξάγουμε δεν θα βρισκόμασταν προφανώς σε αυτό το επίπεδο.
Πότε θα γίνει αντιληπτό το μέγα πρόβλημα του πληθωρισμού και των αυξανόμενων ανατιμήσεων; Όταν ένα μεγάλο μέρος των πολιτών δεν θα έχει να πληρώσει και δεν θα πληρώνει το ρεύμα, το νερό, την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους άμεσους ή έμμεσους φόρους. Και εδώ δεν θα μιλάμε βεβαίως για κάποιο κίνημα «δεν πληρώνω», αλλά για το κίνημα «δεν έχω να πληρώσω». Νομοτελειακά τα δημόσια έσοδα θα πέσουν στα τάρταρα και το κράτος δεν θα μπορεί να καλύψει ούτε τα λειτουργικά του έξοδα. Προφανώς με χαμόγελα αισιοδοξίας και με ευχολόγια του τύπου: «ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί μόνος του», το πρόβλημα δεν λύνεται, απλά κρύβεται κάτω από το χαλί… Την περίφημη «θεωρία του ελατηρίου» την έχουμε ξανακούσει, δέκα χρόνια μας την πουλούσαν κάθε μέρα στα μνημόνια και είδατε που καταλήξαμε. Το ελατήριο απεδείχθη σκουριασμένο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
O «πόλεμος» των καθηγητών της ΑΣΟΕΕ: Η «κορμάρα», το «διαζύγιο» και τα ποσά που ζαλίζουν
Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Ραγδαία επιδείνωση καιρού σε όλη τη χώρα - Πιθανά τα χιόνια στην Αττική
Σχολεία: Χωρίς νέο self test οι μαθητές τη Δευτέρα (17/1) – Οι αλλαγές στη δήλωση