Οι μεγάλες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που σε επίπεδο έτους ανέρχεται στο 170% περίπου και η χθεσινή έκδοση δεκαετούς ομολόγου με κόστος 1,836% φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θέμα της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους.

Οι μεγάλες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Οι μεγάλες προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
INTIME
2'

Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο αναφοράς καταγράφει σήμερα απόδοση 1,754%, όταν προ έτους ήταν στο 0,651% και το spread κινείται στις 165 μονάδες βάσης, ήτοι 50 μονάδες βάσης σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Αλλά τα σημερινά επίπεδα δανεισμού είναι χαμηλά σε σχέση με το τί θα ακολουθήσει όταν σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους της ΕΚΤ και αυξηθούν τα επιτόκια του ευρώ, κάτι που εάν δεν συμβεί εφέτος θα συμβεί το 2023.

Οπότε το βάρος του κόστους δανεισμού ανοίγει ξανά τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πλέον πρόσφατη ανάλυση της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους προχώρησε στην προειδοποίηση πως εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τότε το επίπεδο του χρέους της δεν θα σταθεροποιηθεί και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες θα ξεπεράσουν το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.

Στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που περιλαμβάνεται στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τονίζεται πως οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα του χρέους παραμένουν συγκρατημένοι, ενώ οι κίνδυνοι είναι πιο σημαντικοί μακροπρόθεσμα στα σενάρια χαμηλής ανάπτυξης και ασφάλιστρων υψηλότερου κινδύνου.

  • Στο βασικό σενάριο, το χρέος μειώνεται από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.
  • Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου, το χρέος μειώνεται στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ από τη δεκαετία του 2030.
  • Στο σενάριο χαμηλής ανάπτυξης, το επίπεδο του χρέους δεν σταθεροποιείται και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν μόνιμα το 20% του ΑΕΠ έως το 2050.

Τέλος, ένας παράγοντας που θα κρίνει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι η εξέλιξη των κόκκινων δανείων και το εάν τελικά οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί για τον «Ηρακλή» καταπέσουν ή όχι. Εάν τελικά συμβεί αυτό έως το 2025, τότε το προφίλ του χρέους θα επιδεινωθεί σημαντικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Οι καταθέσεις των τεσσάρων εμπλεκόμενων - Οι αποκαλύψεις της Γεωργίας Μπίκα

Survivor: Αυτό δεν ξανάγινε παγκοσμίως! Η «εξορία» πριν την αποχώρηση και οι πανηγυρισμοί (videos)

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πού θα χιονίσει - Κρύο διαρκείας για μια εβδομάδα

Κακοκαιρία «Ελπίδα» - Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονο-εξέλιξη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή