Οι προτάσεις μομφής - δυσπιστίας δεν έριξαν ποτέ καμία κυβέρνηση

Ενδεχομένως οι προτάσεις δυσπιστίας ή μομφής να παρουσιάζουν κάποιο πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά για να είμαστε ακριβείς δεν έχουν ποτέ ανατρέψει καμία κυβέρνηση μεταπολιτευτικά – Ήταν απλά τρύπες στο νερό

Πρόταση μομφής
Ποιες είναι οι προτάσεις μομφής που έχουν καταγραφεί στη μεταπολιτευτική ιστορία
AP
4'

Επί της ουσίας δηλαδή η προτάσεις – μομφής τελειώνουν μόλις ξεκινήσουν και αυτό που μένει τελικά είναι οι οχλαγωγίες, οι φωνές, τα συνθήματα μέσα στην αρένα του κοινοβουλίου. Λέτε να ζήσουμε κάτι διαφορετικό σε αυτή την συζήτηση που ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής; Λέτε να προκύψουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις; Δε νομίζω… Για την ακρίβεια δεν το πιστεύει κανείς αυτό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε την πρόταση δυσπιστίας. Κατά τρόπο παράδοξο όλα τα κόμματα όταν είναι στην αντιπολίτευση δίνουν μεγάλο βάρος στη συγκεκριμένη διαδικασία αν και ξέρουν ότι δεν μπορεί να επηρεάσει την πολιτική ατζέντα. Δε η επίκληση του όρου: «πρόταση – μομφής» εμπεριέχει μέσα της κι έναν επικοινωνιακό βερμπαλισμό. Η λέξη από μόνη της έχει μια χροιά απειλητική, αν και στην ουσία πρόκειται για μια… κατηγορία. Το ακούει όμως ο απλός πολίτης και λέει: «πω πω, έκανε πρόταση μομφής ο τάδε», αν και δεν είναι τίποτα άλλο από μια επικριτική παρατήρηση σε έντονο ύφος, και απόδοση σε κάποιον κατακριτέας ή και αξιόποινης πράξης. Αυτή είναι η έννοια του όρου «μομφή».

Βεβαίως στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου η χρησιμοποίηση λέξεων, φράσεων και εντυπωσιακών ρητορικών σχημάτων σε ένα λόγο χειμαρρώδη που είναι όμως κενός νοήματος και ασαφής, είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Πρακτικά λοιπόν οι προτάσεις δυσπιστίας είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ένας ξερός βερμπαλισμός, μια τρύπα στο νερό.

Δείτε λοιπόν ποιες είναι οι προτάσεις μομφής που έχουν καταγραφεί στη μεταπολιτευτική ιστορία και οι οποίες δεν οδήγησαν απολύτως σε κανένα αποτέλεσμα:

- Η πρώτη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1987 από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου να την μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης. -Η δεύτερη πρόταση μομφής κατατέθηκε το 1988 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την εξωτερική πολιτική.

-Το 1989 κατατέθηκε πάλι από τη ΝΔ πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, αυτή την φορά σχετικά με το σκάνδαλο Κοσκωτά.

-Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με αφορμή τη διένεξη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

– Το 1996, η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επιχείρημα την αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας λόγω της ασθένειας του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

– Ακολούθησαν οι προτάσεις μορφής του 1999 κατά του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμου Αρσένη, του 2001 κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και του 2005, κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη που αναφέραμε παραπάνω.

– Το 2007, κατατέθηκε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου, με αφορμή το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.

– Το 2008 συζητήθηκε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. -Το 2013, ο αρχηγός της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση πρόταση δυσπιστίας εναντίον της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

– Το 2014, το κόμμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του τότε Προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη καθώς είχε κρίνει ως μη παραδεκτή την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Ήταν η πρώτη και μόνη στα μεταπολιτευτικά χρονικά πρόταση μομφής σε Πρόεδρο της Βουλής.

– Το 2018, πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και 75 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής

– Τον 2020, πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, που υπέβαλαν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς-Προοδευτική Συμμαχία κ. Αλέξης Τσίπρας και 85 Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, σύμφωνα με τα άρθρα 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή