Ο διπλός ρόλος του Ερντογάν: Η εκδούλευση σε Ρώσους και Αμερικανούς και το τηλεφώνημα σε Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» κι ο Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την ευκαιρία με τον Πόλεμο στην Ουκρανία να παρουσιαστεί ως ισχυρός συνομιλητής στην παγκόσμια σκακιέρα και μάλιστα ως ειρηνοποιός - Ο Ερντογάν «παραγοντίζει» και η Δύση απλά τον κοιτάει…
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
AP
4'

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη μέρα του πολέμου ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε (χωρίς να του το ζητήσει κανείς) να διαθέσει τα τουρκικά εδάφη προκειμένου να γίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, ενώ παράλληλα τηλεφωνούσε δεξιά κι αριστερά, από τη μια διαβεβαιώνοντας τον Ζελένσκι ότι θα μιλήσει στον Πούτιν και από την άλλη διαβεβαιώνοντας τους Ρώσους ότι δεν θα συναινέσει σε επιβολή κυρώσεων. Το καταπληκτικό στην όλη ιστορία είναι ότι ως ένα σημείο φαίνεται να αποδίδει η εκδούλευση που «πουλάει» από τη μια στους Ρώσους και από την άλλη στους Αμερικανούς. Για χάρη των ΗΠΑ έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και σήμερα Κυριακή αναμένεται να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τηλεφώνημα το οποίο θα «πουλήσει» επικοινωνιακά αμέσως μετά.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη Γκενάντι Γκατίλοφ, καλωσόρισε την Τουρκική πρόταση να οργανωθεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα. Ο Γκατίλοφ φέρεται να είπε θα ήταν καλή η ιδέα της διεξαγωγής μιας τέτοιας συνάντηση κατά τη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ στις 11-13 Μαρτίου στην Αττάλεια. Την προοπτική συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας την ανέφερε και την περασμένη Παρασκευή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Όπως δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι θα έρθει στην Αττάλεια... Ελπίζω, και δεν ξέρω αν θα έρθει υπό αυτές τις συνθήκες, και ο Ουκρανός υπουργός, εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αλλά θα θέλαμε και θα χαρούμε να γίνει μια συνάντηση μεταξύ τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών και του Λαβρόφ στα πλαίσια του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας που πραγματοποιείται στις 11-13 Μαρτίου». Εξάλλου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσει σήμερα Κυριακή (εκτός απροόπτου) με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμπραχίμ Καλίν διατύπωσε εκ νέου την προσφορά της Τουρκίας να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων της Ουκρανίας και Ρωσίας και κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.

Ενδιαφέρεται στ’ αλήθεια η Τουρκία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία; Προφανώς και όχι. Βρίσκει όμως την ευκαιρία να δηλώσει «υποταγή» στον Πούτιν τον οποίο φοβάται, αλλά και να δείξει στους Αμερικανούς ότι είναι ρυθμιστικός και υπολογίσιμος παράγοντας στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.

Την ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκικό έδαφος. Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Παρίσι και την επόμενη Κυριακή θα βρίσκεται στην Τουρκία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Πατριαρχείο, στο Φανάρι, ώστε να δώσει το «παρών» στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας. Το επόμενο Σαββατοκύριακο και ο Ταγίπ Ερντογάν βάσει προγράμματος θα είναι στην Κωνσταντινούπολη. Θεωρητικά είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια συνάντηση των δυο ανδρών κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha. «Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Tούρκο Πρόεδρο ανά πάσα στιγμή, πόσω μάλλον τώρα. Όπως είπα δεν θα έρθει ξαφνικά μια άνοιξη και θα έχουμε ξεπεράσει όλες τις διαφορές μας, αλλά πιστεύω ότι οι συναντήσεις οι οποίες διευκολύνουν στο να εκτονωθεί ένα κλίμα έντασης το οποίο δεν έχει πυροδοτήσει η Ελλάδα, νομίζω ότι μόνο χρήσιμες μπορούν να είναι σε αυτή τη συγκυρία», είχε επίσης τονίσει στον Alpha ο κ. Μητσοτάκης.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα είχε πρόβλημα για μια τέτοια συνάντηση, ειδικά αυτή την περίοδο που επιχειρεί να «σερβίρει» στους Δυτικούς το προφίλ του «θεσμικού» και του «ειρηνοποιού». Αυτό το τεχνητό προφίλ ταιριάζει γάντι με τις νομικίστικές ακροβασίες που προβάλλει περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών.