Ο Ερντογάν «παραγοντίζει» με τον Πούτιν κι ο Ακάρ ονειρεύεται συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Ερντογάν και Ακάρ άρπαξαν την ευκαιρία του πολέμου στην Ουκρανία και προσπαθούν να εμφανίσουν την Τουρκία ως κεντρικό «παίκτη» στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν αυτοανακηρύχθηκε σε μεσολαβητή για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι και ο Χαλουσί Ακάρ διαρρέει σενάρια συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο

Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
AP Photo/Burhan Ozbilici
4'

Δυστυχώς η ανεπάρκεια της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ δίνει ζωτικό χώρο στην Τουρκία να διεκδικεί ρόλο συντονιστή την παγκόσμια σκακιέρα, να εντείνει την κινητικότητα σας στο Ουκρανικό και να διαμεσολαβεί για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα γίνεται προσπάθεια για συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι, ενώ σημείωσε ότι Τουρκία και Ουκρανία θα εστιάσουν σε εργασίες για μια συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες από τις οποίες η Ουκρανία επιθυμεί εγγυήσεις ασφαλείας, στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας που θα μπορούσε να συνάψει με τη Μόσχα.

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο και μετέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι μία μόνιμη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη λύση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου στην Τουρκία. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα τα οποία γίνονται και με την ανοχή των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας άρχισε τα παιχνίδια προπαγάνδας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, κατέληξε να προτείνει την από κοινού τουριστική και πλουτοπαραγωγική εκμετάλλευση του Αιγαίου. Ο Ακάρ μίλησε, μεταξύ άλλων, για συνεκμετάλλευση «των πλούτων του Αιγαίου» και έβαλε στο κάδρο και τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας. «Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δύο χωρών να ευημερούν. Για να μοιραστούν τα πλούτη και τις ομορφιές του Αιγαίου. Υπάρχει ο τουρισμός, η αλιεία και διάφοροι άλλοι πόροι. Είμαστε υπέρ της κοινής χρήσης», ανέφερε ο κ. Ακάρ, μιλώντας, μάλιστα για «θετική ανταπόκριση» του κ. Παναγιωτόπουλου.

Βεβαίως ο Έλληνας υπουργός διαβεβαιώνει ότι καμία συζήτηση δεν έγινε ούτε για δήθεν συνεκμετάλλευση του Αιγαίου ούτε για τα ενεργειακά, αλλά μόνον για τον τουρισμό και την οικονομία. Οι αστείοι ισχυρισμοί του Ακάρ έτσι κι αλλιώς δεν έχουν βάση αφού οι υπουργοί Άμυνας τόσο της Ελλάδας, όσο και της Τουρκίας δεν έχουν αρμοδιότητες να συζητούν για τέτοια ζητήματα. Παρόλα αυτά οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο κλίμα και το έχουν ξανακάνει στο παρελθόν.

Ανάλογο θέμα είχε ανοίξει και με δηλώσεις του το 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου ο τότε Τούρκος υπουργός, αρμόδιος για Θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο Μπαγίς, λοιπόν είχε δηλώσει: «Η άποψή μου είναι ότι μπορούμε να ψάξουμε μαζί στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου και να εξορύξουμε το πετρέλαιο, που πιθανόν να υπάρχει. Έτσι, θα προκύψει πλούτος και αφθονία και για τις δύο χώρες. Συνεκμετάλλευση 50-50 του Αιγαίου. Ας βρούμε πετρέλαιο, ας βγάλουμε λεφτά, ας τα μοιραστούμε κι έτσι οι πλατφόρμες του πετρελαίου να αποτελέσουν πλατφόρμα για λύση. Πρέπει να μετατρέπουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες».

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν είχαν γίνει άστοχες δηλώσεις και από ελληνικής πλευράς οι οποίες άνοιξαν τις ορέξεις της Τουρκίας. Δηλώσεις του τύπου «αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας 'όλα δικά μου', τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος», αλλά και υπογραφές όπως αυτή του Συμφώνου της Μαδρίτης του 1997 εις την οποία αναγνωρίστηκαν «ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο», ενίσχυσαν το παράλογο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της άλλης πλευράς.

Για όσους ενδεχομένως δεν αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες του μέλλοντος στις ισορροπίες μεταξύ Δύσης και Ανατολής, αν γεωστρατηγικά βγει από τη μέση και απομονωθεί η Ρωσία, η Τουρκία θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην Ευρασία και πρακτικά θα είναι ο μοναδικός συνομιλητής των ΗΠΑ. Αυτό θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο πρόβλημα και όλοι μπορούν να προβλέψουν τις συνέπειες για το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Γηραιά Ήπειρο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή