Τι κρύβουν οι business Πάιατ και ΗΠΑ;
Είναι δεδομένο πως η εξωτερική πολιτική μιας υπερδύναμης όπως είναι οι ΗΠΑ δύσκολα μεταβάλλεται, όποιος κι αν βρίσκεται στο τιμόνι της εξουσίας. Θα ήταν αφελές κάποιος να προδικάζει μια ολοκληρωτική μεταβολή ή ρήξη στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Δημοκρατικούς, όσο κι αν ο Τζο Μπάιντεν είχε αναφερθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν.
Οι σχέσεις των δύο χωρών εδώ και περίπου δύο χρόνια βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος», με αξιωματούχους να ανταλλάσσουν απειλές, εκβιασμούς και τον Τούρκο πρόεδρο να παίζει ένα επικίνδυνο για τη χώρα του παιχνίδι, που όλα έδειχναν ότι δεν θα του έβγαινε σε καλό. Η απόκτηση από την Τουρκία των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, η «λυκοφιλία« με τον Πούτιν, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η στάση των Τούρκων σε Συρία και Ιράκ, ήταν μερικά από τα ζητήματα που οδήγησαν σε ρήξη τις σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ωστόσο, δημιουργεί ένα νέο σκηνικό στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης που επηρεάζει άμεσα τις περιφερειακές συνεργασίες και ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο ρόλος της Τουρκίας, προς το παρόν, αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται, με τον Ταγίπ Ερντογάν – παρά το γεγονός ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς - να βρίσκει μια μοναδική ευκαιρία για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Δύση και παράλληλα να μην τα «σπάσει» με τον Πούτιν.
Αν και η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, αρνείται να λάβει οποιοδήποτε μέτρο έναντι της Ρωσίας, με τους συμμάχους να αποδέχονται σχεδόν προκλητικά αυτή τη στάση, υπό το φόβο της πλήρους απαγκίστρωσής της από τη βορειοατλαντική συμμαχία και την προσκόλλησή της στο ρωσικό μπλοκ. Οι ΗΠΑ άλλωστε, θεωρούν ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός πυλώνας της αμερικανικής πολιτικής ασφάλειας και είναι αδύνατον να «χαθεί» από τη σφαίρα επιρροής της, για κανέναν λόγο.
Ο Πάιατ και η… πάσα για τα F-35
Αυτό τόνισε άλλωστε ξεκάθαρα και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ερωτηθείς από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της άσκησης «ΩΡΙΩΝ 2022» στο ΚΕΕΔ, στη Νέα Πέραμο. «Είναι στόχος των ΗΠΑ και προς το συμφέρον τους να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση», σημείωσε, επισημαίνοντας πως οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα και ενισχύονται συνεχώς.
Ο Πάιατ προσπάθησε να δικαιολογήσει τη στάση των ΗΠΑ λέγοντας πως, μπορεί να δίνεται το πράσινο φως για πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό μεγάλου αριθμού μαχητικών της, όμως στην Ελλάδα δίνεται η δυνατότητα να μπει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είναι γνωστό πως έχει αποκλείσει τη γείτονα.
Επί της ουσίας, ο γνωστός για τις επιχειρηματικές συμφωνίες που έχει συνάψει κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα και το ρόλο του στην προσπάθεια απόκτησης οπλικών συστημάτων από τη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση για να πει το «ναι» στην απόκτηση των Stealth μαχητικών 5ης γενιάς. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να δελέασει τη χώρα μας ώστε να διατηρήσει η Πολεμική μας Αεροπορία την εναέρια υπεροχή έναντι της Τουρκίας και να μην την ενδιαφέρει ουσιαστικά αν προχωρήσει η Τουρκία σε αναβάθμιση ή απόκτηση F-16, μιας και η HAF θα έχει τα καλύτερα μαχητικά της Δύσης, F-35, F-16 Viper και φυσικά Rafale.
Θυμίζουμε πως τόσο ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, όσο και ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επισημάνει την ανάγκη η χώρα μας να περάσει στη νέα γενιά μαχητικών αεροσκαφών, με το F-35 να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια στη βασική αεροπορική μηχανή του ΝΑΤΟ. Επομένως, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, η απόφαση των ΗΠΑ να δώσουν το πράσινο φως στην Τουρκία για τα F-16 γίνεται καθαρά για να την κρατήσουν στη σφαίρα επιρροής τους και σε καμία περίπτωση αυτό δεν επηρεάζει τις ελληνοαμερικανικές που συνεχίζουν να είναι σε άριστο επίπεδο.
Ωστόσο, είναι προφανές πως οι Αμερικανοί οπλίζουν το χέρι ενός ύπουλου παίκτη, που επιχειρεί συνεχώς την αποσταθεροποίηση, που απειλεί Ελλάδα και Κύπρο, είναι απόλυτα αφερέγγυος και αποδεδειγμένα επικίνδυνος.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα συνεχίζει τον αγώνα της σε διπλωματικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο, υψώνοντας τείχη αποτροπής στον τουρκικό αναθεωρητισμό, ενισχυόμενη εξοπλιστικά αλλά και οικοδομώντας συνεργασίες με ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία, η οποία επισημαίνουμε πως δεν πουλάει στους Τούρκους… ούτε βίδα!