Στην Τουρκία καταδικάζουν κατηγορούμενους και μέσα από το κελί τους
Με αυτή την Τουρκία που έχει κάνει κουρελόχαρτο κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είμαστε υποχρεωμένοι ως Ελλάδα και ως κράτος / μέλος της Ε.Ε. να συνομιλούμε και να διαπραγματευόμαστε;
Η ιστορία του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά που παρέμεινε προφυλακισμένος 1.637 ημέρες και τελικά καταδικάστηκε για κατηγορία για την οποία είχε αθωωθεί σε προηγούμενη δίκη είναι ενδεικτική του πώς λειτουργεί το καθεστώς Ερντογάν.
Η καταδίκη σε δις ισόβια του επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά, για υποκίνηση των διαδηλώσεων του πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων τόσο εντός της Τουρκίας όσο και στο εξωτερικό. Μαζί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών άλλα επτά άτομα, με την ίδια κατηγορία, γεγονός που ερμηνεύεται από τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης ως «καταδίκη της αντίστασης του Γκεζί».
Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο 64χρονος επιχειρηματίας και ακτιβιστής παρακολούθησε τη δίκη από τη φυλακή μέσω βιντεοκλήσης. Δεν του δόθηκε καν το δικαίωμα να απολογηθεί στο δικαστήριο. Εξίσου τρομερό είναι ότι ο Οσμάν Καβαλά είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση των επεισοδίων στο πάρκο Γκεζί και τουρκικό δικαστήριο τον είχε αθωώσει, αλλά μόλις αποφυλακίστηκε κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος και κατασκοπεία. Ο φάκελος των κατηγοριών ενώθηκε με άλλες κατηγορίες. Στη δίκη της Δευτέρας, ο κ. Καβαλά αθωώθηκε από τις κατηγορίες της κατασκοπείας.
Άλλο ένα στοιχείο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο αυτή την θολή υπόθεση είναι πως ένας από τους πέντε δικαστές που καταδίκασαν τον κ. Καβαλά ήταν υποψήφιος βουλευτής με το κυβερνών κόμμα AKP. Η περίπτωσή του είναι άλλη μια κραυγαλέα περίπτωση που επιβεβαιώνει τον αυταρχικό χαρακτήρα του συστήματος Ερντογάν και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη διάθεσης για πραγματικές μεταρρυθμίσεις κάθε είδους στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου.