EUSAIR Forum με στόχο την ανάπτυξη Αδριατικής και Ιονίου
Στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την ΕΕ το 7ο φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR), με κεντρικό τίτλο «ΕΕ - νεολαία πολιτιστική ανταλλαγή», καθώς η Αλβανία είχε την προεδρία του φόρουμ.
Στην στρατηγική συμμετέχουν τέσσερις χώρες - μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Σλοβενία και η Κροατία και έξι εκτός ΕΕ: Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία ,Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία και Σαν Μαρίνο. H συνεργασία υλοποιείται μέσω τεσσάρων πυλώνων οι οποίοι αφορούν τη γαλάζια ανάπτυξη, τη συνδεσιμότητα(μεταφορές και ενέργεια), το περιβάλλον και τον τουρισμό.
Ο γενικός στόχος είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης στην περιοχή.
Το 7ο Φόρουμ της EUSAIR, όπως τόνισαν οι διοργανωτές του, είχε σχεδιαστεί ως μια μεγάλη δράση δικτύωσης και εμπειρίας, προσφέροντας ευκαιρίες για ανταλλαγή καλών συνεργειών.
Ήταν μια ευκαιρία συζήτησης για το μέλλον της στρατηγικής και τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων στην περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου.
Με αφορμή το γεγονός ότι το 2022 είναι το έτος νεολαίας για την ΕΕ, στις συνεδριάσεις του φόρουμ δόθηκε, έμφαση στη νεολαία που μένει στις περιοχές της Αδριατικής και του Ιονίου.
Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, την πράσινη ατζέντα της ΕΕ, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και τη συνδεσιμότητα, είτε με την ψηφιοποίηση είτε με τις μεταφορές και τις υποδομές.
Η αλβανική κυβέρνηση, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών θεμάτων κ. Megi Fino, έχει προσδιορίσει έξι βασικούς τομείς για επενδύσεις: τουρισμός, γεωργία, ενέργεια, μεταφορές, μεταποίηση, ICT-BPO και TEDA. Ο τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς με μεγάλη σημασία για την αλβανική οικονομία, τόσο από νομισματική άποψη όσο και από άποψη απασχόλησης και με θετικές προβλέψεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Ο κλάδος κατά το έτος της νόσου covid-19 το 2020, κατέγραψε άμεση συνεισφορά 10,6% του ΑΕΠ και συνεισφορά 17,5% στη συνολική απασχόληση στην Αλβανία, δημιουργώντας περίπου 194.600 νέες θέσεις εργασίας. Το έργο «Τίρανα 2030» όπως τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Arben Ahmetaj, περιλαμβάνει προηγμένες υποδομές, πράσινους διαδρόμους και ενίσχυση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης, σχολεία ανοιχτά 24 ώρες, εγκαταστάσεις για τους πολίτες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτίωση του αγροτικού συστήματος και προσβασιμότητα για όλους. Το «Τίρανα 2030», το οποίο προωθείται από την κεντρική κυβέρνηση και δομήθηκε σε στενή συνεργασία με τις τοπικές διοικήσεις, είναι επίσης το μεγαλύτερο έργο που ηγείται ενός προγράμματος για το μέλλον όλων των μεγάλων αλβανικών πόλεων.
Η στρατηγική αναπτύχθηκε από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις χώρες και τους εμπλεκόμενους φορείς της περιφέρειας Αδριατικής - Ιονίου, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεργαστούν σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος κάθε κράτους και ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.
Η νεολαία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και θα αναληφθούν πρωτοβουλίες από την ΕΕ για την ενίσχυση της.
Η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι το επόμενο στοίχημα για την ενίσχυση του θεσμού και απαιτεί εγρήγορση και ευελιξία.