Το αδύναμο ευρώ αυξάνει το ενεργειακό κόστος στην ευρωζώνη – Μεγάλες οι ευθύνες της ΕΚΤ
Η ισοτιμία ευρώ δολαρίου κυμαίνεται σήμερα στο 1,05 δολάριο από περίπου 1,22 τον περασμένο Ιούνιο.
Το δολάριο έχει ενισχυθεί καθώς οι ανησυχίες για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον αυξανόμενο πληθωρισμό, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής οδήγουν τους επενδυτές στο να τοποθετούνται στο αμερικανικό νόμισμα.
Ωστόσο, η προσέγγιση ευρώ δολαρίου οφείλεται κυρίως στην απόκλιση στη νομισματική πολιτική μεταξύ των κεντρικών τραπεζών. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια της , καθώς θέλει να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που είναι σε υψηλό 40 ετών.
Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε προ ημερών ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα διστάσει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως ότου ο πληθωρισμός πέσει σε διαχειρίσιμο επίπεδο και επανέλαβε τη δέσμευσή του να τον φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε αντίθεση με τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας, δεν έχει ακόμη αυξήσει τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, έχει σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της και όλοι βλέπουν αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο.
Ήδη εντός της ΕΚΤ εκφράζονται φωνές για το ότι η υπερβολική αποδυνάμωση του ευρώ απειλεί τη σταθερότητα των τιμών στο μπλοκ, αυξάνοντας το κόστος των εισαγόμενων αγαθών και εμπορευμάτων που εκφράζονται σε δολάρια και ειδικά του πετρελαίου.
Αυτό τροφοδοτεί περαιτέρω τις πιέσεις τιμών που έχουν οδηγήσει τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλά ρεκόρ.
Εάν η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ παραμείνει σε απόκλιση από εκείνη της Fed και δεν έχουμε σύντομα αυξήσεις επιτοκίων οι εκπεφρασμένες σε δολάριο τιμές του πετρελαίου θα «βάλουν φωτιά» στις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά στις μικρές οικονομίες όπως η ελληνική.