Η Ευρωπαϊκή ακρίβεια φρένο στη ζωή;
Αν είμαστε τυχεροί θα έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου δημιουργώντας πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες
Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται επιτείνοντας τις επιπτώσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται με τον πληθωρισμό σε υψηλό δεκαετιών, η ακρίβεια συρρικνώνει το εισόδημα σε νοικοκυριά και οι ρυθμοί ανάπτυξης δέχονται πολύ ισχυρή πίεση.
Όλοι αισθανόμαστε την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων. Γεγονός που αποτυπώνεται με διάφορους τρόπους σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα είναι σοβαρό και περίπλοκο πλήττοντας ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως τους πιο ευάλωτους και που θα πρέπει να λυθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όταν όμως οι ευρωπαϊκές δράσεις αργούν, οι κυβερνήσεις οφείλουν να αναπτύσσουν δράσεις σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα είδαμε να εφαρμόζονται μέτρα για την επιδότηση ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου κίνησης, βενζίνης. Έλαβαν χώρα έκτακτες ενισχύσεις σε ταξί, χαμηλοσυνταξιούχους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Άμεση όμως είναι η ανάγκη της στήριξης του πρωτογενή τομέα, αγροτών και κτηνοτρόφων, αφού θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις επισιτιστικές συνέπειες μιας παρατεταμένης κρίσης. Παράλληλα με τα μέτρα στήριξης γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των φαινομένων αισχροκέρδειας.
Μπήκε ήδη σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την καταγραφή των αποθεμάτων, ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών, αλλά και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για αυξήσεις τιμών. Φαίνεται, από τα πρώτα στοιχεία ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, ενώ η άνοδος της τιμής δεν οφείλεται στις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος. Επιπλέον, εντάθηκαν οι έλεγχοι στην αγορά και επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα ύψους 120.000 ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους, από αυτό που ο νόμος επιτρέπει. Παράλληλα η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε έξι περιοχές, καθώς πλέον ο κόσμος αλλάζει ραγδαία και η σημασία της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας γίνεται όλο και πιο αισθητή. Αν είμαστε τυχεροί θα έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου δημιουργώντας πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες.
Παρά τις εξωγενείς, διαδοχικές και αλλεπάλληλες κρίσεις, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει εννέα αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε ένα μόλις «σκαλοπάτι» πριν την επενδυτική βαθμίδα, με την πιο πρόσφατη αναβάθμιση αυτή των οίκων αξιολόγησης: «S&P Global Ratings» και «DBRS Morningstar».
Η κυβέρνηση εργάζεται για μεγάλο διάστημα, μεθοδικά και υπεύθυνα με αποτέλεσμα να καταφέρει να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας. Έκθεση-ορόσημο για τη χώρα αποτελεί η 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, την οποία δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κλείνει έτσι, μαζί με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την πρόωρη εξόφληση του δανείου του ΔΝΤ, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.
Η συγκεκριμένη έκθεση αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες για να επιτύχει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της. Η αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βελτίωσε την ανθεκτικότητα της οικονομίας και ενίσχυσε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητά της. Αυτά πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται κάτω από αδιαμφισβήτητα δύσκολες συνθήκες, που προκαλούνται από τις οικονομικές επιπτώσεις κυρίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, χωρίς να ξεχνάμε την περίοδο της πανδημίας. Μετά την τελευταία έκθεση δίνεται το πράσινο φως για την αποδέσμευση ποσού ύψους 748εκ. Ευρώ προς την Ελλάδα από το Eurogroup.
Τι αφορά αυτό το ποσό;
Καταρχάς αφορά την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και συγκεκριμένα την επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει όλη η Ευρώπη λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την προκληθείσα ενεργειακή κρίση με την ακρίβεια σε πολλά αγαθά, τις πληθωριστικές τάσεις εν γένει, η Κυβέρνηση συνεχίζει χωρίς να πτοείται το έργο της, προσηλωμένη στο στόχο της που δεν είναι άλλος παρά η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καταφέρνει.
Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου
Αντιπρόεδρος Ε.Ο. & Κ.–Ζάππειο Μέγαρο
Οικονομολόγος, ΜΒΑ
Πολιτευτής ΝΔ, Βόρειο Τομέα Β1 Αθηνών