Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ δίνουν «αέρα» στην Τουρκία και τον Ερντογάν
Μόλις 24 ώρες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έδειξε να βάζει «πάγο» στην Τουρκία λόγω της επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ήρθε να «φουσκώσει» ξανά τα πανιά – και τα μυαλά – του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ενώ ο Αμερικανός Γερουσιαστής ανέφερε ξεκάθαρα πως η κοινή παρουσία των δυο χωρών στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την προκλητικότητα των Τούρκων, ο ανώτατος αξιωματούχος της Συμμαχίας επί της ουσίας δίνει στην Άγκυρα «λαβή» για να κάνει εκ νέου το δικό της παιχνίδι.
Πέρα από το γεγονός ότι μίλησε για «θεμιτές ανησυχίες» της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ δεν έκανε καμία αναφορά στην αυξανόμενη προκλητικότητα και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας. Αυτό, μάλιστα, συνέβη σε μια ημέρα όπου ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδα τα οποία αμφισβητούν ευθέως την κυριαρχία των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Το Newsbomb.gr, μάλιστα, μέσα από αναλυτικό ρεπορτάζ έχει φέρει στο φως τη βρώμικη λίστα «EGAYDAAK» και τα σενάρια κατάληψης νησιών, μέρος του υβριδικού πολέμου που φαίνεται να έχει ήδη ξεκινήσει στο Αιγαίο. Αντί, λοιπόν, να υπάρξει – έστω και για τους τύπους – μια τοποθέτηση που θα συνέβαλε, αν όχι στη νουθέτηση των Τούρκων, στην αποκλιμάκωση της έντασης, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επέλεξε να μην αναφερθεί καθόλου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αντ’ αυτού, ανέφερε πως «Αυτές είναι θεμιτές ανησυχίες που αναφέρονται στην τρομοκρατία, αλλά και στις εξαγωγές όπλων», στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο, καθώς τον επισκέφτηκε στη θερινή κατοικία του στο Νααντάλι της Φινλανδίας.
Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το ΝΑΤΟ με δεδομένη τη στρατηγική θέση της, στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ επικαλέστηκε την υποστήριξη που η Τουρκία προσέφερε στην Ουκρανία, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ακόμα και σε αυτόν τον τομέα, ο γενικός γραμματέας της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας έδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις του και την φιλοτουρκική στάση του.
Διότι αν υπάρχει μια χώρα στην ευρύτερη περιοχή που έχει δώσει, ενδεχομένως και περισσότερη από όση θα μπορούσε ή θα έπρεπε, βοήθεια στην Ουκρανία αυτή δεν είναι άλλη από την Ελλάδα. Αυτό που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις του ανώτατου αξιωματούχου του ΝΑΤΟ έρχονται σε αντιδιαστολή με τη στάση που κρατούν οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ την Κυριακή (12/6), μόνο «αέρα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνουν και ευνοούν τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής σε βάρος της Ελλάδας.