Δημοσκόπηση MRB: Ηχηρό όχι των πολιτών σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό
Μια λαϊκή παροιμία λέει πολύ σοφά «όποιος καεί με τον χυλό φυσά και το γιαούρτι». Τούτο βεβαίως συμβαίνει και με τις περίφημες κυβερνήσεις τεχνοκρατών και τραπεζιτών τις οποίες τις έχουμε ζήσει καλά στο πετσί μας και εδώ στην Ελλάδα. Θυμίζω βεβαίως το ιστορικό προηγούμενο του 2011 με την διαβόητη και αλήστου μνήμης κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου (Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012) η οποία σχηματίστηκε με την συναίνεση και την υποστήριξη των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, τον πρώην Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκά Παπαδήμο. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελούνταν από τριανταπέντε στελέχη της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου, έξι στελέχη της Νέα Δημοκρατίας και τεσσάρων του ΛΑΟΣ και ήταν βεβαίως η κυβέρνηση που εδραίωσε τις μνημονιακές απαιτήσεις χωρίς να έχει κανένα απολύτως πολιτικό κόστος.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με δεδομένη την πολιτική αστάθεια της απλής αναλογικής, την φθορά της κυβέρνησης, αλλά και την δυσκολία της αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει την δυσφορία των πολιτών ακούγεται και γράφεται εντόνως ότι υπάρχει πάνω στο τραπέζι ένα σενάριο να οδηγηθούμε κάποια στιγμή, λόγω μη επίτευξης αυτοδυναμίας, σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου, εις την οποία θα συμμετάσχουν κοινής αποδοχής τεχνοκράτες. Προφανώς όσοι διακινούν τέτοια σενάρια λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι ο ελληνικός λαός και είναι αυτός που θα αποφασίσει ποιος ή ποιοι θα τον κυβερνήσουν. Επίσης ξεχνούν ότι οι μνήμες του λαού από τα ανθρωποκτόνα μνημόνια και τα πέτρινα χρόνια της τρόικας είναι ακόμα νωπά.
Η τελευταία δημοσκόπηση της MRB για το Newsbomb.gr πάντως δείχνει ότι οι πολίτες δεν επιθούν σε καμία περίπτωση τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Το 51,4% δεν θέλει ένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση (25,9% σίγουρα διαφωνώ και 25,5% μάλλον διαφωνώ). Μόνο το 33,5% επιθυμεί τεχνοκράτη πρωθυπουργό (21,4% μάλλον συμφωνώ και 12,1% σίγουρα συμφωνώ). Ξεκάθαρα πράγματα. Οι εποχές μη ανάληψης πολιτικών ευθυνών στην εξουσία έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι διορισμένες κυβερνήσεις αχυρανθρώπων και τραπεζιτών ή γραφειοκρατών από τις Βρυξέλες έχουν τελειώσει. Αιρετοί στην εξουσία για να μπορούν να ελέγχονται και να «μαυρίζονται» στην κάλπη.