Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού
Άρθρο του Γιώργου Σταμάτη / Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας
Οι διακρίσεις και η βία κατά των κοριτσιών είναι ένα φαινόμενο που όχι μόνο συνεχίζεται στις μέρες μας, αλλά λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Κανείς δε δύναται να είναι απλώς παρατηρητής. Τα κορίτσια παγκοσμίως αξίζουν καλύτερα∙ καλύτερη εκπαίδευση, επιβίωση, προστασία από τον πρώιμο γάμο και τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, ένα πιο δίκαιο μέλλον.
Αναγκαία κρίνεται η στήριξη τους κυρίως στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια με στόχο να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που κατέχουν. Να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, και να αντιληφθούν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο ως δυνατές νέες γυναίκες του σήμερα, αλλά και ως μελλοντικά κοινωνικά, επαγγελματικά και συλλογικά πρότυπα, σε μια κοινωνία που έχει ως στόχο την αρμονική συνύπαρξη των μελών της και την καταπολέμηση των έμφυλων ανισοτήτων.
Στις 19 Δεκεμβρίου 2011, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε το ψήφισμα 66/170 όπου κηρύσσει την 11η Οκτωβρίου ως τη Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού (International Day of Girl Child), και η οποία γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2012. Στη χάρτα που εκδόθηκε αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των κοριτσιών καθώς και οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν λόγω φύλου σε όλο τον κόσμο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τη UNICEF, 32 εκατομμύρια κορίτσια εγκαταλείπουν την εκπαίδευση πριν ολοκληρώσουν καν τα πρώτα χρόνια φοίτησης. Οι λόγοι που τις αναγκάζουν να εγκαταλείψουν είναι πολλαπλοί. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι η πρόωρη είσοδος τους στην εργασία και οι πρόωροι γάμοι, - με τον αριθμό των γυναικών ανά τον κόσμο που παντρεύονται προτού ενηλικιωθούν να φτάνει τα 700 εκατομμύρια, ενώ μία στις τρεις, περίπου 250 εκατομμύρια, παντρεύονται προτού γίνουν 15 ετών-, καθώς κα η ανάληψη καθηκόντων τόσο στη φροντίδα του νοικοκυριού όσο και στην ανατροφή των μικρότερων παιδιών της οικογένειας.
Στην Ελλάδα, η ομάδα των κοριτσιών Ρομά ανήκει σε μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες ως αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης κοινωνικών, οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών παραγόντων, όπως η ακραία φτώχεια, ο αναλφαβητισμός, ελλείψεις στον τομέα της υγείας, οι πρώιμοι γάμοι, οι ανισότητες των φύλων, οι ρατσιστικές συμπεριφορές, η έλλειψη επαρκών υποστηρικτικών δομών. Στο κομμάτι της εκπαίδευσης το ποσοστό παιδιών Ρομά σε ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τα οποία φοιτούν σε σχολείο αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας ανέρχεται σε 69% (72% των αγοριών Ρομά και το 66% των κοριτσιών Ρομά) όπου παρουσιάζεται και πάλι η έμφυλη διάσταση του φαινομένου.
Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει αποδειχθεί και καταγραφεί επανειλημμένως, πως οι πρώιμοι γάμοι ή οι γάμοι παιδιών, έχουν αρνητικές και επιβλαβείς συνέπειες για τα κορίτσια και τις γυναίκες, τα παιδιά τους και τις κοινότητές τους. Τους αποστερούνται τα βασικά τους δικαιώματα, επιδεινώνοντας τις πιθανότητές τους να γίνουν θύματα έμφυλης και επίμονης φτώχειας, στερώντας τους την εκπαίδευση και τη μελλοντική εργασιακή απασχόληση.
Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας με την Νέα ΕΣΚΕ Ρομά 2021-2030, δίνει βαρύτητα στην έμφυλη διάσταση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών και κοριτσιών Ρομά από τους βασικούς τομείς της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της υγείας. Προσανατολίζεται σε πολιτικές που προάγουν την αποκλιμάκωση των έμφυλων διαστάσεων της φτώχειας, προάγοντας ολιστικές κοινωνικές πολιτικές, με έμφαση την ενδυνάμωση και την ισότιμη συμμετοχή των νέων κοριτσιών και γυναικών Ρομά με σκοπό την εκπλήρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους.