Tα θετικά του θεσμού του κατ΄οικον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι δεν είναι εύκολο να αφαιρεθεί και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από "ατύχημα" καθώς διαθέτει σημαντική αντοχή θραύσης που συνήθως υπερβαίνει τα 30 κιλά
Σε μία γενικότερη θεώρηση του κατ΄οικον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση θα λέγαμε ότι υπερισχύουν τα θετικά του θεσμού, έτσι :
Σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) , η εφαρμογή εναλλακτικών ποινών, όπως ο κατ΄οίκον περιορισμός με ηλεκτρονική επιτήρηση αναφέρεται ως τρόπος αντιμετώπισης των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης, που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων κατ’ εφαρμογή, αντιστοίχως, των ά. 3 και 5 § 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Ακόμη αποτρέπονται τα λεγόμενα δεινά της φυλάκισης, όπως ιδίως η απόσπαση του καταδικαζόμενου και περιοριζόμενου από τον οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό του περιβάλλον , ο κοινωνικός του στιγματισμός, και ιδιαίτερα ο συγχρωτισμός του με επικίνδυνους εγκληματίες, που τον «μυούν» στα μυστικά της «υψηλής εγκληματικότητας». Περαιτέρω, με τον θεσμό αυτόν εξοικονομούνται σημαντικά κρατικά κονδύλια, τα οποία μπορούν να διατίθενται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι δεν είναι εύκολο να αφαιρεθεί και δεν μπορεί να απομακρυνθεί από "ατύχημα" καθώς διαθέτει σημαντική αντοχή θραύσης που συνήθως υπερβαίνει τα 30 κιλά. Ωστόσο, για λόγους υγείας και ασφάλειας, δεν προορίζεται να είναι μη αφαιρέσιμο. Στην ουσία υπάρχουν δύο ειδών ραδιοσυχνότητες τεχνολογικού εντοπισμού. Η μία επιτρέπει τον έλεγχο του υπόδικου μέσα στο σπίτι τις ώρες που οφείλει να μη βγαίνει έξω. Επίσης, το σύστημα GPS επιτρέπει μία συνεχή παρακολούθηση ακόμα και εντός της οικίας μετά την ώρα απαγόρευσης εξόδου, εάν αυτό απαιτείται. Το ηλεκτρονικό βραχιολάκι έχει σχεδιαστεί για να παράγει συναγερμό αν υπάρξει οποιαδήποτε παρεμβολή ή αφαιρεθεί η συσκευή από τον δράστη, για παράδειγμα σπάζοντάς την ή κόβωντας τον ιμάντα. Ενεργοποιείται από ένα φως που διέρχεται από καλώδιο οπτικών ινών στον ιμάντα. Η παρεμβολή στο φως προκαλεί τον συναγερμό, ο οποίος μεταδίδεται αμέσως (μέσω του τηλεπικοινωνιακού δικτύου) στο κέντρο ελέγχου, έτσι ώστε οι Αρχές να γνωρίζουν ότι υπάρχει παραβίαση
Τα ηλεκτρονικά βραχιόλια επιτήρησης με GPS τοποθετούνται στον αστράγαλο του εκάστοτε φυλακισμένο και δεν μπορούν να αφαιρεθούν μέχρι την ημερομηνία που έχει εγκριθεί από το δικαστήριο.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μια συσκευή που τα δικαστήρια χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο για αυστηρότερες ποινές, όπως η φυλάκιση, καθώς το GPS επιτρέπει στις Αρχές να παρακολουθούν όσα άτομα βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό, υπό επιτήρηση ή υπό όρους εκτός φυλακής.
Τα «βραχιολάκια» με GPS χρησιμοποιούνται για την 24ωρη παρακολούθηση των παραβατών, καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί σήματα ραδιοσυχνοτήτων για να επικοινωνήσει τη θέση του ατόμου σε έναν σταθμό παρακολούθησης.
Το βάρος της συσκευής μαζί με την μπαταρία και τον ιμάντα στερέωσης ανέρχεται μόλις σε 150 γραμμάρια, ενώ είναι κατασκευασμένο από υποαλλεργικό, μη τοξικό και μη εύφλεκτο υλικό.
Επιπλέον, ο επιτηρούμενος/περιοριζόμενος παίρνει ένα φυλλάδιο με οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος και τις υποχρεώσεις του, μεταξύ των οποίων φυσικά είναι και η φόρτισή του.
Το βραχιολάκι τοποθετείται στο πόδι. Ο επιτηρούμενος αισθάνεται μια μικρή δόνηση για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ αναβοσβήνει πορτοκαλί χρώμα. Ο τεχνικός θα «ξεκουμπώσει» το βραχιολάκι από την ειδική συσκευή.
Χρυσούλα (Χρύσα) Τσιώτση
Νομικός - Δικαστική υπάλληλος
LL.B; LL.M in Information Technology and Telecoms Law (U.K-Glasgow)