Τα μηνύματα της κάλπης

Ένα χρόνο πριν ο δεύτερος πόλος εξουσίας κατέρρεε και μπαίναμε στον προθάλαμο μιας νέας εποχής στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Νέα κόμματα δημιουργήθηκαν, υφιστάμενα μετατοπίστηκαν, κάποια διασπάστηκαν και νέοι αρχηγοί εκλέχθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.
Τα μηνύματα της κάλπης
2'

Όλες οι κινήσεις έγιναν από τους παίκτες με το μυαλό στις ευρωεκλογές και στην τοποθέτηση που θα έπαιρναν μέσω αυτών για τη μετέπειτα σημαντική εκλογική μάχη των εθνικών εκλογών. Είναι αλήθεια πως τα όσα γίνουν από εδώ και πέρα μέχρι τις εθνικές εκλογές και το αποτέλεσμα αυτών θα κρίνει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα για την επόμενη εικοσαετία. Όλοι λοιπόν περίμεναν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Κι εκείνος την Κυριακή έστειλε ηχηρά μηνύματα ασχέτως εάν οι παραλήπτες θα τα διαβάσουν όπως πρέπει. Στο κυβερνών κόμμα ο ελληνικός λαός είπε «άλλαξε πορεία». Είτε μέσω της αποχής, είτε μέσω της ψήφου προς άλλα κόμματα έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τον τελευταίο χρόνο διακυβέρνησης. Οι συντηρητικοί μάλιστα ψηφοφόροι πριμοδότησαν τα δεξιά του κόμματος με ποσοστά άνω του 20% στέλνοντας σαφές μήνυμα στον πρωθυπουργό.

Από την άλλη οι ψηφοφόροι είπαν σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «δεν μας έχει πείσει κανένας σας, συνεχίστε». Δεν έδωσαν υψηλό ποσοστό στον Κασσελάκη, δεν «σκότωσαν» τον Ανδρουλάκη, αλλά είπαν και στους δυο πως το παιχνίδι συνεχίζεται. Αυτό το μήνυμα είμαι σίγουρος το άκουσαν και κάποιοι άλλοι που θέλουν να μπουν στο παιχνίδι της κεντροαριστεράς. Στο συγκεκριμένο εκλογικό πεδίο τα πάντα είναι ανοιχτά.

Στα δεξιά της ΝΔ οι ψηφοφόροι είχαν διαφορετικά μηνύματα για κάθε κόμμα. Στον Βελόπουλο είπαν «σου δίνουμε το δικαίωμα να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις πολιτικό πόλο. Αλλά δε σου δίνουμε το ποσοστό που χρειάζεσαι για να τον έχεις. Πρέπει να μας πείσεις πως μπορείς». Το μήνυμα στον Νατσιό ήταν «ως έχετε μένετε στάσιμοι και εάν δεν αλλάξετε θα χαθείτε» ενώ στην Αφροδίτη Λατινοπούλου είπαν «σου δίνουμε την ευκαιρία που ζήτησες. Απέδειξε πως την αξίζεις».

Όσον αφορά τα μικρά κόμματα στα αριστερά της ΝΔ οι ψηφοφόροι είπαν σε Νέα Αριστερά και ΜεΡΑ25 «οι εποχές των ιδεών σας πέρασαν, εάν δεν αλλάξετε θα μείνετε σε πολύ χαμηλές πτήσεις». Στη Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσαν ακόμα μια ευκαιρία να κεντρίζει το σύστημα ενώ στον Ανδρέα Λοβέρδο έδειξαν το δρόμο της αποστρατίας.

Στις συγκεκριμένες εκλογές ο λαός μίλησε με λόγια σοφά, δείχνοντας σε όλους το τι πρέπει να κάνουν. Επαφίεται στον καθένα να αποκωδικοποιήσει το δικό του προσωπικό μήνυμα και να κάνει τις ανάλογες πράξεις. Έχουν τρία χρόνια μπροστά τους να το καταφέρουν, μέσα σε ένα πλαίσιο που αλλάζει, με ενδεχομένως νέους παίκτες να εισέρχονται στο παιχνίδι.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή