Μηχανογραφικό… Η ώρα της επιλογής σπουδών

Πρόκειται για ένα γρίφο για δυνατούς λύτες, αφού η επιλογή χρειάζεται να ισορροπεί μεταξύ των δεξιοτήτων του ατόμου και της επιθυμίας του σταθμίζοντας τις επιλογές με σύνεση και αυτογνωσία

Μηχανογραφικό… Η ώρα της επιλογής σπουδών
EUROKINISSI
3'

Η αγωνία των υποψηφίων που εξετάστηκαν, διεκδικώντας μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έλαβε τέλος πριν από μερικές ημέρες, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας, που θα κατευθύνουν τους νέους στην ορθή συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου με την επιλογή των κατάλληλων τμημάτων.

Πρόκειται για ένα γρίφο για δυνατούς λύτες, αφού η επιλογή χρειάζεται να ισορροπεί μεταξύ των δεξιοτήτων του ατόμου και της επιθυμίας του σταθμίζοντας τις επιλογές με σύνεση και αυτογνωσία. Είναι σαφές ότι η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί το πρώτο βήμα για μία επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Σκοπός του ατόμου κατά τη διάρκεια διαδικασίας επιλογής πανεπιστημιακών τμημάτων είναι να οραματιστεί μελλοντικά τον εαυτό του, έχοντας αποκτήσει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα προκύψουν από αναγνωρισμένα και ποιοτικά προγράμματα σπουδών.

Πρώτη λοιπόν, κατά σειρά βαρύτητας, είναι η προϋπόθεση της γνώσης των ικανοτήτων και των κλίσεων κάθε ατόμου, αφού η σειρά αρίθμησης των σχολών στο μηχανογραφικό δελτίο στηρίζεται κυρίως σε αυτές τις παραμέτρους και όχι μόνο στη βαθμολογία του υποψηφίου φοιτητή ενώ κρίνεται σημαντική η προσθήκη ενός ικανού πλήθους επιλογών.

Τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και οι επαγγελματικές προοπτικές κάθε ακαδημαϊκού τμήματος πρέπει να εξετάζονται με την δέουσα προσοχή, προκειμένου να προσφέρουν ευκαιρίες στη σταδιοδρομία του ατόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βάσεις των τμημάτων που διαφέρουν από χρόνο σε χρόνο φανερώνουν κατά κύριο λόγο τη ζήτηση όπως διαμορφώνεται από τους αιτούντες και όχι απαραίτητα την ποιότητα σπουδών του τμήματος αφού υπάρχουν έξυπνες επιλογές σχολών με χαμηλά μόρια εισαγωγής, που προσφέρουν εξαιρετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.

Είναι βέβαια δεδομένο ότι οι επιδόσεις των υποψηφίων θα επηρεάσουν σημαντικά τα αποτελέσματα, σε συνάρτηση με τις προτιμήσεις τους και τα οικογενειακά δεδομένα, αφού αρκετές οικογένειες αδυνατούν να υποστηρίξουν σπουδές σε διαφορετική πόλη από το τόπο διαμονής τους ή επιδιώκουν την εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα που προσφέρουν προοπτικές μετεγγραφής.

Σε κάθε περίπτωση μπορούν να μελετηθούν κι εναλλακτικές λύσεις, όπως τα μηχανογραφικά για τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό. Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν αποτελεί μονόδρομο για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Η επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί πλέον μία δυναμική επιλογή, επομένως, κρίνεται σκόπιμη η συμπλήρωση του Παράλληλου Μηχανογραφικού για μαθητές που δεν κατάφεραν ή δεν επιθυμούν την εισαγωγή τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα. Μέσω της φοίτησης τους σε σχολές επαγγελματικής κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) θα πετύχουν την ένταξη τους στην αγορά εργασίας με επαρκείς γνώσεις και δεξιότητες.

Σε αυτό το σημείο κρίνεται απαραίτητο να αναφερθεί ο κομβικής σημασίας ρόλος των συμβούλων σταδιοδρομίας, οι οποίοι με κατάρτιση και υπευθυνότητα θα απαντήσουν στα πρακτικά και μη ερωτήματα των ενδιαφερόμενων και θα τους οδηγήσουν στη σωστή κατεύθυνση και επιλογή σπουδών, αφού δεν υπάρχει επιτυχία ή αποτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά σωστή συμπλήρωση μηχανογραφικού.

Λέλες Θανάσης,

Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή