Αλλαγή Καριέρας: Απόφαση ζωής ή αναγκαία προσαρμογή;

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίσουμε κρίσιμες επαγγελματικές προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις.

Αλλαγή Καριέρας: Απόφαση ζωής ή αναγκαία προσαρμογή;
3'

Η διαδικασία αλλαγής αποτελεί ουσιαστικό κομμάτι της εξέλιξής μας, καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό την πορεία και την επιτυχία σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Στη σύγχρονη εποχή εντοπίζουμε συχνά το γεγονός ότι πολλοί αλλάζουν καριέρα είτε ως αποτέλεσμα προσωπικής τους επιλογής είτε λόγω αναγκαιότητας. Για να είναι αποτελεσματικές αυτές οι αλλαγές, πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και αυτογνωσία. Σε ένα μεταβαλλόμενο και συχνά απρόβλεπτο εργασιακό περιβάλλον, η ικανότητα του ατόμου να είναι επαγγελματικά ευέλικτο αποτελεί πολύτιμο εφόδιο.

Οι προϋποθέσεις για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία έχουν ως αφετηρία τη σωστή κατανόηση των προσωπικών αναγκών και στόχων που έχουμε θέσει ο καθένας και καθεμία για τον εαυτό μας. Η καλύτερη συμβουλή για τους νέους είναι να γίνουν αυτό που είναι και όχι αυτό που νομίζουν ότι είναι. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας ενός ανθρώπου υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα στροφής σε άλλα επαγγέλματα και τομείς.

Η αλλαγή καριέρας είναι συχνά αποτέλεσμα μιας βαθιάς ανάγκης για επιτυχημένη επαγγελματική ζωή, όταν δεν μας καλύπτουν οι αρχικές μας επιλογές. Η έλλειψη κινήτρου, οι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες, οι αρνητικές προοπτικές εξέλιξης σε συνδυασμό με την ανάγκη για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την απόφαση αυτή. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες αφού πολλές φορές οδηγεί σε τυχαίες ή κατευθυνόμενες επιλογές σπουδών και επαγγελμάτων.

Αναμφίβολα, οι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας απαιτούν από τους εργαζομένους να επιμορφωθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Το τοξικό εργασιακό περιβάλλον όμως και η έλλειψη υποστήριξης επιβαρύνουν σημαντικά τη ψυχική υγεία του ατόμου, οδηγώντας στην αναζήτηση ενός νέου υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος και πολύ πιθανό σε μία διαφορετική επαγγελματική κατεύθυνση. Επίσης, κάποιες σημαντικές αλλαγές στην προσωπική ζωή μπορεί να επηρεάσουν εξίσου δραστικά στις επαγγελματικές επιλογές ενός ατόμου.

Η διαδικασία αλλαγής καριέρας απαιτεί πρώτα από όλα διάθεση για αλλαγή. Η αναγνώριση των κλίσεων και των ενδιαφερόντων, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής εμπειρίας, είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη αλλαγή. Ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός βοηθά το άτομο να εντοπίσει τα δυνατά του σημεία και το οδηγεί στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Παράλληλα, σε μία διαρκώς αναπτυσσόμενη κοινωνία η επιμόρφωση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για κάθε εργαζόμενο προκειμένου να βελτιώσει τις γνώσεις του σε προσωπικό επίπεδο. Η αποφασιστικότητα από την άλλη θα βοηθήσει στην αποφυγή του φόβου του ανταγωνισμού ή της αλλαγής που μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα. Εξαιρετικά σημαντική να τονίσουμε ότι είναι και η υποστήριξη από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Η συναισθηματική ενθάρρυνση και η κατανόηση μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεται ένα άτομο για αναζητήσει τις νέες επαγγελματικές του κατευθύνσεις.

Καταλήγοντας, η σωστή επιλογή επαγγέλματος απαιτεί μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή. Οι σύμβουλοι εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας παίζουν βαρύνουσας σημασίας ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και στην αλλαγή καριέρας. Σκοπός τους είναι η συμβουλευτική σε οποιαδήποτε περίοδο της ζωής του ατόμου. Έτσι, το άτομο θα ανακαλύψει πρώτα το ίδιο τον εαυτό του και έπειτα με γνώμονα την προσωπικότητα του θα αναδείξει τις καταλληλότερες επαγγελματικές επιλογές και θα οδηγηθεί στη σωστή αλλαγή καριέρας.

Στόχος του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι η διαμόρφωση άρτιων επαγγελματιών αλλά πάνω από όλα ευτυχισμένων ανθρώπων.

Λέλες Θανάσης

Επιστημονικός Υπεύθυνος Career Gate

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή