Μακιγιαρισμένη χώρα

Αν μπάζει το σπίτι, ο κουβάς στο πάτωμα δεν θα το σώσει από την πλημμύρα
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότερες γυναίκες, πριν ακόμα περάσει το τακούνι τους την εξώπορτα, έχουν ήδη απλώσει μπόλικο μακιγιάζ. Θα βάλουν το ψαλίδι στην πρίζα να ζεσταίνεται και θα πιάσουν τα βρεγμένα τους μαλλιά, μπροστά από τον καθρέφτη. Πρόχειρα θα τα στεγνώσουν για να ξεκινήσουν τη μεταμόρφωση.

Κάποιες θα επιλέξουν κάτι πιο απλό, άλλες θα βγάλουν τη βούρτσα για το μπογιάτισμα. Αφού ολοκληρώσουν την αναστήλωση και τελειοποιήσουν με κυκλικές κινήσεις τα μαλλιά, θα διαλέξουν κάτι από την ντουλάπα τους και θα ξεκλειδώσουν την πόρτα του σπιτιού. Πράγματι, μια εντυπωσιακή γυναίκα μπορεί να κάνει «κρότο» σε κάποια εκδήλωση. Ο αντίκτυπος, όμως, δεν κρατάει πολύ. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο φύλα.

Ας υποθέσουμε πως όλη αυτή η διαδικασία διήρκεσε μία ώρα. Αν έστω τη μισή από αυτή την ώρα, βυθίζαμε το φτυάρι βαθιά μέσα μας, ανακαλύπτοντας πληγές και αναμνήσεις, και προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε τον εσωτερικό μας εαυτό, η αίσθηση θα γινόταν μακράς διάρκειας, σαν καρφιτσωμένη λοβοτομή. Ξέρετε όμως, έχω ακούσει από πολλούς τη φράση: «Τώρα που μεγάλωσα, είναι χαμένος χρόνος. Αρχικά, από πού να ξεκινήσω; Ίσως και εγώ να μην είμαι έτοιμος να δω ότι πολλά από όσα έπραξα με έκαναν δυστυχισμένο». Ο κόσμος προτιμά να ασχολείται με κάτι επιφανειακό, κάτι που θα λάμψει σαν πυροτέχνημα. Μα μέσα στο φως μιας δυνατής προσωπικότητας, που έχει δουλέψει με τον εαυτό της, θα χαθεί.

Γιατί σας τα λέω όλα αυτά; Γιατί έτσι λειτουργεί και η χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται τον τελευταίο καιρό βαδίζουν σε θετικό μονοπάτι. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα νοσεί βαθιά. Ακόμη κι αν χρειαστούν χρόνια, πολλά χρόνια, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε τις μεταρρυθμίσεις από τα ουσιαστικά προβλήματα και όχι να ζωγραφίζουμε τελείες στο απέραντο γαλάζιο με ένα πινέλο.

Ξέρετε σε τι αναφέρομαι. Το μυαλό σας θα τρέξει σε πολλές αλλαγές που επιλέχθηκαν. Μια λέξη και ένας τίτλος δεν φέρνουν την άνοιξη. Αν μπάζει το σπίτι, ο κουβάς στο πάτωμα δεν θα το σώσει από την πλημμύρα. Καλό θα ήταν, λοιπόν, μιας και η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται να θέλει να αλλάξει αυτή τη χώρα προς το καλύτερο σε κάποιους τομείς, να αφήσει το αυτοκίνητο και να πάρει υποβρύχιο. Να ξεκινήσει από το βυθό για να βγει στην επιφάνεια. Οι πληγές δεν γιατρεύονται με γάζες, αλλά με πόνο, επιμονή, και αποφασιστικότητα. Μόνο όταν σπάσεις μόνος σου το απόστημα θα προχωρήσεις πραγματικά.