Εκλογές Η.Π.Α: Τρεις διαπιστώσεις πριν την τελική ευθεία

Ο Τραμπ αύξησε το ποσοστό του στους Ισπανόφωνους από 28% στο 32% αλλά είναι σχεδόν απίθανο να πιάσει το 48% της δημοσκόπησης

Εκλογές Η.Π.Α: Τρεις διαπιστώσεις πριν την τελική ευθεία
5'

Οι τωρινές δημοσκοπήσεις δείχνουν ντέρμπι, παρόλα αυτά ο Τραμπ τα πηγαίνει καλύτερα από το 2016 και 2020.

  1. Οι δημοσκοπήσεις για άλλη μία φορά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την στάθμιση των δειγμάτων και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά
  • Η δημοσκόπηση του Quinnipiac που διεξήχθη από 23 έως 27 Αυγούστου έδειξε πως η Χάρις κερδίζει τους 65+(ηλικία) με 10 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο Τραμπ έπαιρνε 48% στους Ισπανόφωνους. Επιπλέον ο Τραμπ έπαιρνε 94% των Ρεπουμπλικάνων, ενώ η Χάρις 98% των Δημοκρατικών.

Αυτά τα νούμερα δεν ανταποκρίνονται σε καμία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις όπου παραδοσιακά οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν τους 65+, οι οποίοι προτίμησαν τον Τραμπ και το 2016 και το 2020 με 7 μονάδες διαφορά. Ο Τραμπ αύξησε το ποσοστό του στους Ισπανόφωνους από 28% στο 32% αλλά είναι σχεδόν απίθανο να πιάσει το 48% της δημοσκόπησης. Από την άλλη, και το 2016 και το 2020 οι υποψήφιοι πήραν ανάλογο ποσοστό στους «κομματικούς» και αυτοί που καθόρισαν το αποτέλεσμα ήταν οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι.

  • Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στην δημοσκόπηση του TIPP/Ι&Ι που δημοσιεύθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, το οποίο έδωσε 92% των Δημοκρατικών στην Κάμαλα αλλά μόνο 88% των Ρεπουμπλικάνων στον Τραμπ δίνοντας μάλιστα 9% των Ρεπουμπλικάνων στην Χάρις.

Όπως επισημαίνει ο πολιτικός αναλυτής Ryan James Girdusky, σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες όσο και αν προσπαθήσουν οι υποψήφιοι μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους αλλά όχι να κερδίσουν την πλειοψηφία αυτών των ομάδων, με αποτέλεσμα οι δημοσκοπήσεις να μην αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση όταν λαμβάνουν τέτοια αποτελέσματα.

  • Στη δημοσκόπηση του Angus Reid που δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου το δείγμα έδειχνε 6% περισσότερους Δημοκρατικούς απ’ ότι Ρεπουμπλικάνους.

Το 2016 οι Δημοκρατικοί αποτέλεσαν το 37% του εκλογικού σώματος ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 33% με 31% ανεξάρτητους. Το 2020 οι Δημοκρατικοί το 37%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 36% με 26% όμως ανεξάρτητους. Είναι πάρα πολύ δύσκολο ακόμη και εάν δούμε ενθουσιασμό αντίστοιχο με την περίπτωση του Ομπάμα από τους Δημοκρατικούς, να δούμε αντίστοιχη άρνηση των Ρεπουμπλικάνων να βρεθούν στην κάλπη και αντίστοιχη μείωση των ανεξάρτητων με εκείνη του 2020 (λόγω πανδημίας). Με διαφορά πάνω από 3% μεταξύ των «κομματικών» επί του εκλογικού σώματος, το δείγμα δεν θεωρείται ορθολογικώς σταθμισμένο.

  • Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις 26 Αυγούστου από τους Yahoo/YouGov με δείγμα +4% Δημοκρατικών.

Τα δύο αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα σφαλμάτων των δημοσκοπήσεων.

  1. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αυτή τη στιγμή ντέρμπι

Παίρνοντας τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων όπως αυτός διαμορφώνεται από το Real Clear Politics και οι 7 battleground Πολιτείες βρίσκονται εντός του περιθωρίου σφάλματος.

  • Συγκεκριμένα o Τραμπ προηγείται περίπου 1 μονάδα σε Αριζόνα, Βόρεια Καρολίνα και βρίσκεται ελαφρώς μπροστά στην Πενσυλβάνια, ενώ η Χάρις προηγείται περίπου 1 μονάδα σε Νεβάδα και Μίσιγκαν, ελαφρώς μπροστά στη Τζώρτζια και έχει ξεφύγει κατά 1 μονάδα στο Ουισκόνσιν.
  • Τις τελευταίες δέκα ημέρες ο νικητής του εκλεκτορικού κολεγίου στο RCP έχει αλλάξει τρεις φορές με τρεις διαφορετικούς συνδυασμούς Πολιτειών που οδηγούν στη νίκη. Ο Τραμπ κέρδιζε στη Νεβάδα, Αριζόνα, Τζώρτζια, Πενσυλβάνια πριν 10 ημέρες, η Χάρις πέρασε μπροστά στην Πενσυλβάνια φθάνοντας το επιθυμητό 270 για να βρεθεί πίσω χάνοντας την Πενσυλβάνια και παίρνοντας τη Νεβάδα, για να ξαναβρεθεί μπροστά παίρνοντας τη Τζώρτζια.
  1. Ο Τραμπ δημοσκοπικά πάει καλύτερα από το 2016 και το 2020

2016

  • Την ίδια περίοδο το 2016, ο Τραμπ βρίσκονταν πίσω σε Βόρεια Καρολίνα και Νεβάδα εντός του περιθωρίου σφάλματος και πίσω με διπλά ποσοστά εκτός του περιθωρίου σφάλματος σε Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν και Πενσυλβάνια.
  • Την ίδια στιγμή ο Τραμπ βρίσκονταν πίσω εκτός του περιθωρίου σφάλματος στο Οχάιο που πλέον δεν θεωρείται battleground Πολιτεία.
  • Βρίσκονταν μπροστά μόνο σε Τζώρτζια και Αριζόνα εντός του περιθωρίου σφάλματος και μπροστά εντός του περιθωρίου σφάλματος στην Αιόβα που πλέον δεν θεωρείται battleground Πολιτεία.
  • Στα συνολικά νούμερα η Χίλαρι προηγούνταν παναμερικανικά εκτός του περιθωρίου σφάλματος και οι πιθανότητες να κερδίσει με βάση το five thirty eight ήταν περί το 70%.

2020

  • Την ίδια περίοδο το 2020 ο Τραμπ βρίσκονταν πίσω εκτός του περιθωρίου σφάλματος σε Αριζόνα, Ουισκόνσιν, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Νεβάδα, ενώ πίσω εντός του περιθωρίου σφάλματος βρίσκονταν στη Βόρεια Καρολίνα αλλά και στο Οχάιο και στη Φλόριντα στις οποίες τελικά επικράτησε με μεγάλη διαφορά.
  • Μπροστά βρίσκονταν μόνο στη Τζώρτζια.
  • Στα συνολικά νούμερα ο Μπάιντεν προηγούνταν παναμερικανικά εκτός του περιθωρίου σφάλματος και οι πιθανότητες να κερδίσει με βάση το five thirty eight ήταν περί το 70%.

2016&2020

  • Συνολικά το 2016 η Χίλαρι αυτή την περίοδο κέρδιζε Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και λάμβανε 306 εκλέκτορες, με το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει 227.
  • Συνολικά το 2020 ο Μπάιντεν αυτή την περίοδο κέρδιζε Νεβάδα, Αριζόνα, Φλόριντα, Οχάιο, Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και λάμβανε 352 εκλέκτορες, με το τελικό αποτέλεσμα να δείχνει 306.

Η σημερινή εικόνα είναι πολύ διαφορετική με την Κάμαλα να συγκεντρώνει 272 εκλέκτορες αυτή τη στιγμή και με βάση το five thirty eight 57% πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές, με τον Τραμπ όμως να προηγείται στο poly market με 7% περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί αλλά και στο μοντέλο του Nate Silver με πάνω από 10% διαφορά.

Αν συνυπολογίσουμε το πόσο υποτιμάται δημοσκοπικά ο Τραμπ εδώ και περίπου μια δεκαετία, αυτή τη στιγμή φαίνεται να κατέχει σημαντικό προβάδισμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή