Η στέγη σημαιοφόρος

Όταν ένα σπίτι 80-100 τ.μ. στο Παγκράτι, συνυπολογίζοντας όλα τα έξοδα, κοστίζει 1.400€ μηνιαίως, ενώ ο μέσος μισθός είναι 1.200€, κάτι δεν πάει καλά.  

Η στέγη σημαιοφόρος
2'

Χθες πήγα για καφέ στο Παγκράτι με μια φίλη μου. Όταν αναφέρθηκα στη δουλειά μου και συζητήσαμε τα φλέγοντα θέματα, εκείνη στάθηκε σε ένα: τα σπίτια. Μου μίλησε για την ιστορία ενός φίλου της, που ψάχνει σπίτι για 6 μήνες στο κέντρο, προσφέροντας 1.000€. Τα χρήματα είναι πολλά για να τα δώσει κάποιος στις μέρες μας. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς αποτέλεσμα. Όλα Airbnb. Εξάρχεια, Παγκράτι, Κέντρο, τίποτα.

Η αλήθεια είναι πως οι ιδιοκτήτες, για δύο λόγους, αποφεύγουν να βάλουν το σπίτι στις αγγελίες. Πρώτον, για οικονομικούς λόγους και, δεύτερον, εξαιτίας της ταλαιπωρίας. Θα σας πω τι εννοώ: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κυνηγούσαν τους ενοικιαστές για να λάβουν τα χρήματά τους. Ένιωθαν ασέβεια στα σπίτια τους, με τις ζημιές να καλύπτουν κάθε φρεσκοβαμμένο τοίχο.

Και εδώ εμφανίζεται ο "Τειρεσίας". Η κυβέρνηση θα βγάζει την κουκούλα στους κακοπληρωτές. Ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να ξέρει αν εκείνος που μπαίνει στο σπίτι του, περιποιείται ή καταστρέφει την προηγούμενη κατοικία του. Ο τρόπος; Κάποιοι λένε ότι θα προσκομίζεται πιστοποιητικό, άλλοι ισχυρίζονται ότι θα δημιουργηθεί κάποια πλατφόρμα.

Ωστόσο, τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Πολλοί βλέπουν εξαγριωμένοι το μέτρο. Θεωρούν πως κάθε άνθρωπος μπορεί να αφήσει απλήρωτο το ενοίκιο για έναν-δύο μήνες, είτε για λόγους υγείας είτε γιατί μπορεί να έχασε τη δουλειά του. Πρέπει αυτομάτως να τιμωρηθεί; Επίσης, επικρίνουν όσους εισπράττουν μαύρα χρήματα, αλλά τώρα πανηγυρίζουν για τον "Τειρεσία". Ακόμα, πολλές φορές ακούγονται ιστορίες για οικογένειες που παρακαλούν τους ιδιοκτήτες να επισκευάσουν ζημιές στο σπίτι, μα το τηλέφωνο δεν απαντά.

Η ΔΥΠΑ, όπως λέγεται, αν και η πρόταση αυτή έχει επαναληφθεί πολλές φορές, θα πουλήσει μέσω διαγωνισμού οικόπεδα σε ιδιώτες. Αυτοί, αφού χτίσουν, θα πρέπει να παραχωρήσουν ένα ποσοστό διαμερισμάτων στο 1/4 της τιμής των άλλων για τους ευάλωτους. Όπως καταλαβαίνετε, αυτό το μέτρο θα πάρει χρόνια. Κάτι πιο άμεσο θα είναι η φοροαπαλλαγή σε όσους επιλέξουν να ανοίξουν κλειστά σπίτια και να μην τα κάνουν Airbnb, το ανανεωμένο «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», και η απαγόρευση άδειας Airbnb σε κορεσμένες περιοχές.

Θα έχει αποτέλεσμα; Άμεσα, δεν νομίζω. Επίσης, θα υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα για να μπουν στα προγράμματα της κυβέρνησης; Και αν ναι, πού θα βρίσκονται; Σίγουρα, κάθε μέτρο που λαμβάνεται είναι για καλό. Παρ' όλα αυτά, όταν ένα σπίτι 80-100 τ.μ. στο Παγκράτι, συνυπολογίζοντας όλα τα έξοδα, κοστίζει 1.400€ μηνιαίως, ενώ ο μέσος μισθός είναι 1.200€, κάτι δεν πάει καλά.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή