Κοινωνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα είναι οι στόχοι της Ε.Ε.

Οι προσπάθειές μας για την ανταγωνιστικότητα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της ευημερίας των πάντων στην Ευρώπη

Κοινωνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα είναι οι στόχοι της Ε.Ε.
5'

Σήμερα, η Ευρώπη ενωμένη επιδιώκει μια συμπεριληπτική οικονομική ανάπτυξη, εστιάζοντας:

  • στη βιώσιμη ανταγωνιστικότητα
  • στην οικονομική ασφάλεια
  • στην ανοικτή στρατηγική αυτονομία
  • στον δίκαιο ανταγωνισμό.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πυλώνες ευημερίας.

Το όραμα που ωθεί την Ευρώπη προς τα εμπρός είναι η δημιουργία συνθηκών για την άνθηση των επιχειρήσεων, την προστασία του περιβάλλοντος και ίσες ευκαιρίες επιτυχίας για όλους.

Η βιώσιμη ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να διασφαλίζει την παραγωγικότητα και τον οικολογικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων.

Χάρη στην οικονομική ασφάλεια, η οικονομία μπορεί να αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις και να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας.

Με την ανοικτή στρατηγική αυτονομία, η Ευρώπη δεν είναι απλά ανοικτή στην επιχειρηματικότητα, αλλά διαμορφώνει έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο.

Σε ευχαριστώ πολύ που βρίσκεσαι εδώ,τόνισε η Πρόεδρος της ΕΕ κα φον ντερ Λάιεν, για να παρουσιάσεις την πολυαναμενόμενη έκθεσή σου για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγαπητέ Μάριο Ντράγκι, θεωρώ ότι είσαι το πλέον κατάλληλο άτομο για να διεξαγάγει μια ενδελεχή ανάλυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και, φυσικά, των τρόπων βελτίωσής της.

Τα πεπραγμένα σου μιλούν από μόνα τους, δεν χρειάζεσαι συστάσεις.

Πέρυσι, σου ζήτησα να συντάξεις μια έκθεση για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, με συστάσεις για να αντιμετωπίσουμε τις εγχώριες οικονομικές προκλήσεις και να κατακτήσουμε μια ισχυρότερη θέση σε έναν κόσμο σκληρού οικονομικού ανταγωνισμού.

Από τότε, το θέμα αυτό απέκτησε δυναμική, ιδίως χάρη στην ώθηση των ηγετών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Πλέον υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι το θέμα αυτό πρέπει να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων και στο επίκεντρο των δράσεών μας.

Καθ’ όλη τη φετινή χρονιά, αγαπητέ κ.Μάριο Ντράγκι, είχαμε τη χαρά να συναντιόμαστε πολύ συχνά και να ανταλλάσσουμε απόψεις. Μοιραστήκαμε αναλύσεις για την οικονομική κατάσταση και αρχίσαμε να σχεδιάζουμε λύσεις.

Η διαδικασία αυτή διευκολύνθηκε από τη συμφωνία μας επί δύο θεμελιωδών αρχών. Πρώτον, ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητά μας είναι να απομακρυνθούμε από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε σε μια καθαρή, ανταγωνιστική και κυκλική οικονομία.

Δεύτερον, οι προσπάθειές μας για την ανταγωνιστικότητα πρέπει να συμβαδίζουν με την αύξηση της ευημερίας των πάντων στην Ευρώπη. Όλοι οι μετασχηματισμοί που θα θέσουμε σε κίνηση πρέπει να είναι δίκαιοι.

Μπορούμε να βασιστούμε στο πολύ επιτυχημένο κοινωνικό μας μοντέλο: στην κοινωνική οικονομία της αγοράς.

Οι ανταλλαγές απόψεων των περασμένων μηνών βέβαια εμπλούτισαν τις πολιτικές μου κατευθυντήριες γραμμές και τα πορίσματά σου θα συνεχίσουν να εμπνέουν το έργο μας κατά τους επόμενους μήνες και έτη. Επιτρέψατέ μου να εμβαθύνω σύντομα στα ζητήματα αυτά και μετά δίνω τον λόγο σε εσένα, αγαπητέ Μάριο. Υπάρχουν τρία βασικά παραδείγματα στα οποία θα ήθελα να εστιάσω.

Πρώτον, για να είμαστε ανταγωνιστικοί, πρέπει να κατακτήσουμε την καθαρή και την ψηφιακή μετάβαση. Κατά την πρώτη μου θητεία, όπως γνωρίζεις, θέσαμε τη βάση για την διττή αυτή μετάβαση. Τώρα ήρθε η ώρα να την ολοκληρώσουμε.

Πρέπει να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας ώστε να φέρει σε πέρας την απανθρακοποίηση μέσω της καινοτομίας και αυτό να το μετατρέψουμε σε συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Γι’ αυτό πρέπει να ενεργήσουμε με όλα τα κύρια μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας: να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας, να μοχλεύσουμε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και να καταργήσουμε την περιττή γραφειοκρατία.

Δεύτερον, συμφωνούμε απόλυτα ότι χρειαζόμαστε περισσότερες δεξιότητες, διότι οι τεχνολογίες δεν μπορούν να πετύχουν περισσότερα από τους ανθρώπους που τις σχεδιάζουν, παράγουν και χειρίζονται.

Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις στις δεξιότητες και να φέρουμε περισσότερους ανθρώπους στην αγορά εργασίας, εφοδιασμένους με τις δεξιότητες που χρειάζονται για την καθαρή και την ψηφιακή μετάβαση.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι για να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να είμαστε και ανθεκτικοί.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε περάσει πολλαπλούς κλυδωνισμούς και εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε πιο γερές αξιακές αλυσίδες της βιομηχανίας, ειδικά όσον αφορά στην ασφάλεια του εφοδιασμού.

Εδώ, βασικές έννοιες είναι, μεταξύ άλλων, η πρόσβαση στις κρίσιμες πρώτες ύλες και σε ουσιώδη συστατικά μέρη, καθώς και τα ισχυρά ενεργειακά και ψηφιακά δίκτυα.

Το ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα δικαιωμάτων και αξιών προσφέρει ίσες ευκαιρίες και πρωτοστατεί στην κοινωνική ένταξη.

Οι θεσμοί, τα οικονομικά πλαίσια και η προσήλωσή στο κράτος δικαίου δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να ανθίσουν και τα άτομα να ευημερήσουν.

Οι άριστες υποδομές και το καταρτισμένο εργατικό δυναμικό αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης.

Σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο με νέες προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας της.

Επομένως η Ευρώπη πρέπει να στρέψει το βλέμμα στο μέλλον και να καταστρώσει σχέδια για το πώς θα παραμείνει ανταγωνιστική.

Το όραμα για την Ευρώπη πρέπει να είναι ρεαλιστικό και συνάμα αποτελεσματικό. Οι πολίτες επιθυμούν καλύτερες συνθήκες ζωής και μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Πράσινη ανάπτυξη ναι, αλλά όχι σε βάρος των πολλών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή