Το καπάκι της κατσαρόλας

Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα η κυρία Γεροβασίλη και ο κύριος Κασσελάκης, όταν μέχρι χθες η πρώτη επέμενε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλειστεί από την ψηφοφορία και να διαγραφεί πλήρως από το κόμμα; 
3'

Έχετε βρεθεί ποτέ πάνω από μια κατσαρόλα, περιμένοντας με ανυπομονησία να ετοιμαστεί το φαγητό για να το δοκιμάσετε; Κι ενώ ακούτε τον κοχλασμό από το εσωτερικό της, βιαστικά ανοίγετε το καπάκι; Εκείνη τη στιγμή, ένα σύννεφο υδρατμού σηκώνεται στο πρόσωπό σας. Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι συνέβη στο ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Σαν ισοπεδωτική βόμβα έσκασε στα πρόσωπα των συνοδοιπόρων του. Είναι σαν να ήταν ο ίδιος το καπάκι του κόμματος.

Δεν θα ξεκινήσουμε από την αρχή, γιατί σίγουρα θα κουραστούμε. Εξάλλου, οι εξελίξεις είναι τόσες πολλές, που θα μπορούσαν να γεμίσουν έναν ολόκληρο κύκλο της σειράς "Λάμψη". Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον αφορούν την επόμενη μέρα.

Αν εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα η κυρία Γεροβασίλη και ο κύριος Κασσελάκης, όταν μέχρι χθες η κυρία Γεροβασίλη επέμενε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλειστεί από την ψηφοφορία και να διαγραφεί πλήρως από το κόμμα; Αν εκλεγεί κάποιος από τους 87, θα μπορέσει να παραμείνει στο κόμμα και να συνεργαστεί με τον Παύλο Πολάκη; Πιθανότατα όχι.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν μεγάλη πτώση του κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο φαίνεται πλέον στην πέμπτη θέση. Ο Παύλος Πολάκης δήλωσε σήμερα στην εκπομπή "Ωραία Ελλάς" στο Open ότι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν φύγει, αλλά περιμένουν στη γωνία, μέχρι να δουν άσπρο φως. Το ζήτημα είναι ποιος θα είναι αυτός που θα ανάψει το φως. Κάθε χώρα χρειάζεται αντιπολίτευση, αλλιώς πλήττεται η δημοκρατία. Ωστόσο, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να αποτελείται ούτε από το παλιό, αλλά ούτε και από το νέο, το οποίο εμφανίστηκε μόλις πριν λίγους μήνες.

Στις τελευταίες εκλογές, οι πολίτες απέρριψαν την ομάδα του Αλέξη Τσίπρα. Γιατί να την ψηφίσουν ξανά σε λίγα χρόνια; Αντίθετα, φαίνεται ότι αυτός που τους ένωνε ήταν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Επομένως, σε περίπτωση εκλογής κάποιου από την ομάδα των 87, το κόμμα θα υποστεί μόνο πτώση. Τα σενάρια είναι τρία: αν βγει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαλυθεί. Αν εκλεγεί κάποιος από τους 87, τα ποσοστά του κόμματος θα πέσουν. Αν εκλεγεί ο Παύλος Πολάκης, η πλευρά Κασσελάκη θα αποχωρήσει, και είναι αμφίβολο αν οι 87 θα συνεργαστούν μαζί του.

Ίσως τελικά είναι μονόδρομος η πλήρης ανασυγκρότηση της αριστεράς, ανοίγοντας νέες προοπτικές. Δηλαδή, εφικτό σενάριο θα ήταν η ένωση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, δημιουργώντας μια νέα αντιπολίτευση, χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη και τις ακραίες φωνές μέσα στην παράταξη. Μπορούν όμως όλοι να κάνουν ένα βήμα πίσω για το καλό του χώρου; Αν συνεχίσουν με τα υφιστάμενα κόμματα, κανείς δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει το 10-12%, και η Νέα Δημοκρατία θα κυβερνάει για πολλά χρόνια ακόμη. Όποτε αν σκεφτούν λογικά, ή και με γνώμονα το μαξιλάρι οφείλουν να διαλέξουν την «συγχώνευση».