Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι προσωπικές ατζέντες και η απαξίωση

Ανθρωποι που παρακολουθούν επί χρόνια το χώρο εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπουν αποχωρήσεις μετά τις εκλογές
INTIME NEWS
2'

Αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο ΣΥΡΙΖΑ, προσομοιάζουν σε παράσταση επιθεώρησης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται αντιμέτωπο με την πιο σοβαρή κρίση από τότε που δημιουργήθηκε και κάποιοι εξακολουθούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Και αυτό είναι απορίας άξιον.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, αντί τα στελέχη να προσπαθήσουν να λειάνουν γωνίες και να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, καθημερινά εκτοξεύονται απίστευτες κατηγορίες που επιδεινώνουν περαιτέρω το κλίμα. Με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν μετά τις εσωκομματικές κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να διαδραματίσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή θα επικρατήσει διαλυτική κατάσταση; Ανθρωποι που παρακολουθούν επί χρόνια το χώρο εμφανίζονται προβληματισμένοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και προβλέπουν αποχωρήσεις μετά τις εκλογές.

Και είναι αλήθεια πώς με όλα αυτά που έχουν ειπωθεί από στελέχη για άλλα στελέχη είναι δύσκολο να συνυπάρξουν όλοι μαζί την επόμενη ημέρα. Πάντα στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχαν ομάδες και τάσεις. Υπήρχες όμως και μια συγκολλητική ουσία που είχε καταφέρει να συνυπάρχουν όλες οι διαφορετικές απόψεις. Εδώ και αρκετό καιρό αυτή η συγκολλητική ουσία λείπει και δεν φαίνεται να βρίσκεται άμεσα, με αποτέλεσμα το ΣΥΡΙΖΑ να βυθίζεται σε μία εσωστρέφεια, που το αποτέλεσμά της θα είναι, όπως όλα δείχνουν καταστροφικό.

Και το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση είναι άκρως προβληματικό για την ίδια την Δημοκρατία. Αλλά για ό,τι συμβαίνει δεν φταίει η κυβέρνηση. Την ευθύνη έχουν οι παροικούντες στην Κουμουνδούρου, που αντί να λειτουργήσουν συλλογικά και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, βάζουν πάνω από όλα τις προσωπικές τους ατζέντες. Και μένει να αποδειχθεί εάν μετά την ανάδειξη νέου αρχηγού, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να συστηθεί εκ νέου στην κοινωνία, κάτι που τώρα φαντάζει δύσκολο και ίσως και ανέφικτο…