Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Οι πολιτείες κλειδιά και τα βασικά σενάρια

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να είναι το φαβορί στο να κερδίσει της περισσότερες ψήφους παναμερικανικά όμως είναι αρκετά πιθανό εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της χώρας να μην καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος
4'

Λιγότερο από πενήντα ημέρες απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ (5 Νοεμβρίου). Δεύτερη τηλεμαχία ανάμεσα στους δυο υποψηφίους από ότι φαίνεται δε θα υπάρξει (τουλάχιστον με τα δεδομένα έως σήμερα) και εάν δε συμβεί κάποιο απροσδόκητο γεγονός η περίοδος μέχρι τις εκλογές θα κυλήσει με τους δύο μονομάχους να προσπαθούν να περάσουν το μήνυμά τους στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους των κρίσιμών πολιτειών.

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να είναι το φαβορί στο να κερδίσει της περισσότερες ψήφους παναμερικανικά όμως είναι αρκετά πιθανό εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της χώρας να μην καταφέρει να εκλεγεί πρόεδρος. Αυτό διότι αυτό το οποίο στο τέλος μετράει στο ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος είναι το κολλέγιο των εκλεκτόρων, το σύνολο των οποίων είναι 538. Άρα για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος απαιτείται να κερδίσει 270 εκλέκτορες. Κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό εκλεκτόρων σχεδόν σε αναλογία με τον πληθυσμό της, με τις πολιτείες με μικρό πληθυσμό να έχουν έναν ελάχιστον αριθμό εκλεκτόρων. Οι εκλέκτορες κάθε πολιτείας δεν κατανέμονται στους υποψηφίους ανάλογα με τα ποσοστά τους στην πολιτεία αυτή αλλά καταχωρούνται όλοι στον υποψήφιο που κερδίσει την πολιτεία στις εκλογές. Είτε δηλαδή ο νικητής κερδίσει την πολιτεία με μια ψήφο διαφορά είτε με 100-0, θα λάβει τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων.

Από το σύνολο των πολιτειών μόνο επτά είναι αυτές που θεωρούνται εκλογικά αμφίρροπες καθώς θεωρείται δεδομένο πως η Χάρις θα έχει κερδίσει πολιτείες που θα τη δώσουν το ελάχιστο 226 εκλέκτορες, ενώ αντίστοιχος αριθμός για τον Τραμπ είναι 219. Οι αμφίρροπες πολιτείες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες και είναι οι εξής (σε παρένθεση ο αριθμός εκλεκτόρων για κάθε μία):

Ζώνη σκουριάς: Ουισκόνσιν (10), Μίσιγκαν (15), Πενσυλβάνια (19). Σύνολο εκλεκτόρων: 44

Ζώνη ηλίου: Νεβάδα (6), Αριζόνα (11), Τζόρτζια (16), Βόρεια Καρολίνα (16). Σύνολο εκλεκτόρων: 49

Όταν ήταν υποψήφιος των Δημοκρατικών ο Μπάιντεν ο δρόμο που θα ακολουθούσε ήταν αυτός της ζώνης της σκουριάς, η οποία εάν κερδηθεί στο σύνολό της δίνει την προεδρία αφού 226 + 44 = 270. Λόγω της αλλαγής υποψηφίου στους δημοκρατικούς αλλά και την απόσυρσης του Μπόμπι Κένεντι Τζούνιορ με παράλληλη στήριξη του Τραμπ, η Χάρις δείχνει να έχει πρόβλημα με τους λευκούς ψηφοφόρους χαμηλής εκπαίδευσης και οικονομικής τάξης. Οι πολιτείες αυτές γίνονται δηλαδή πιο ανταγωνιστικές. Για τον ίδιο όμως λόγο, την αλλαγή υποψηφίου, γίνονται πιο ανταγωνιστικές και οι πολιτείες της ζώνης του ήλιου αφού το φυλετικό προφίλ της Χάρις τη βοηθάει στις πολιτείες αυτές.

Από τις επτά πολιτείες κλειδιά θεωρώ πως για την ώρα μπορούμε να δώσουμε με σχετική ασφάλεια το Ουισκόνσιν στην Χάρις και τη Βόρεια Καρολίνα στον Τραμπ. Έτσι η Χάρις θα βρεθεί στους 236 εκλέκτορες ενώ ο Τραμπ στους 235. Και εδώ ξεκινούν τα σενάρια. Από τις πέντε πολιτείες που μένουν η Χάρις είναι πιο κοντά στο να κερδίσει το Μίσιγκαν, γεγονός που εάν συμβεί θα την φέρει στους 251 εκλέκτορες. Με τέσσερις πολιτείες να απομένουν η Κάμαλα Χάρις θα χρειαστεί μόνο την Πενσυλβάνια για να εκλεγεί πρόεδρος καθώς η νίκη σε αυτήν την πολιτεία θα την φέρει στους 270 εκλέκτορες ακριβώς. Εάν δεν τα καταφέρει τότε θα χρειαστεί σίγουρα την Τζόρτζια και ή την Αριζόνα ή την Νεβάδα. Από την άλλη ο Τραμπ θα χρειαστεί οπωσδήποτε την Πενσυλβάνια και ή την Τζόρτζια ή την Αριζόνα και τη Νεβάδα μαζί. Σε Πενσυλβάνια, Τζόρτζια και Αριζόνα μπροστά φαίνεται να είναι ο Τραμπ με διαφορά μικρότερη του 2%. Το αντίθετο ισχύει στη Νεβάδα με την Χάρις να προηγείται.

Φαίνεται δηλαδή η Χάρις να έχει λίγο καλύτερο συνδυασμό πολιτειών που απαιτούνται για του 270 εκλέκτορες αλλά ο Τραμπ να προηγείται στις σημαντικότερες πολιτείες. Επίσης, τα δεδομένα μας δείχνουν το όσο σημαντική είναι η Πενσυλβάνια για την εκλογική νίκη. Με τα σημερινά δεδομένα δηλαδή βρισκόμαστε σε μια κλειστή αναμέτρηση και εάν τα πράγματα μείνουν ως έχουν το βράδυ των εκλογών θα περιμένουμε αποτελέσματα από Πενσυλβάνια και Τζόρτζια. Είναι σαφές πως εάν η Χάρις κερδίσει την Νότια Καρολίνα ή ο Τραμπ το Μίσιγκαν τότε θα γύρει η πλάστιγγα καθοριστικά προς τη μία ή την άλλη μεριά.