Ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο: Ο ρόλος των ΗΠΑ και η δυνατότητα αποτροπής ενός μεγάλου πολέμου

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβάλλεται ως η μόνη λύση για την αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου.
1'

Η σημερινή επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο αποτελεί μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην περιοχή, συγκρίσιμη με τον πόλεμο του 2006. Η Χεζμπολάχ, που μέχρι τώρα απέφευγε την κλιμάκωση, αναγκάζεται να απαντήσει μετά τις επιθέσεις. Ο κίνδυνος να επαναληφθεί το σενάριο της Γάζας στον Λίβανο είναι πλέον ορατός, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από τις ΗΠΑ.

Παρά την αποστολή επιπλέον στρατευμάτων από την Ουάσιγκτον στο Ισραήλ, η αμερικανική ηγεσία δείχνει αδύναμη να αποτρέψει τη γενίκευση του πολέμου, ενώ το Ιράν αν και δηλώνει έτοιμο για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν φαίνεται πρόθυμο να εμπλακεί σε έναν μεγάλο πόλεμο.

Η Ευρώπη ήδη υφίσταται τις συνέπειες, καθώς η ακρίβεια εκτοξεύεται και οι προσφυγικές ροές αυξάνονται, δημιουργώντας επιπλέον πιέσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Εντός του Ισραήλ, ο πληθυσμός ζητά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και τη στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω των συγκρούσεων, με τουλάχιστον 70.000 από αυτούς να είναι πλέον πρόσφυγες στη χώρα τους.

Στο διεθνές προσκήνιο, η Αμερική δείχνει αδύναμη να επιβληθεί, κάτι που δημιουργεί κενό ηγεσίας. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προβάλλεται ως η μόνη λύση για την αποτροπή ενός γενικευμένου πολέμου. Με την ικανότητά του να διαπραγματεύεται και να επιβάλλεται, θα μπορούσε να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για τη λήξη της σύγκρουσης, ενώ η σημερινή αμερικανική διοίκηση φαίνεται ανίκανη να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση.