Τα καλά και τα κακά νέα από τις νέες αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος

Τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Οκτωβρίου η μέση τιμή του ρεύματος έχει αποκλιμακωθεί κατά 21%, από τα 112,5 ευρώ η μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο έπεσε κοντά στα 92,5 ευρώ.

Τα καλά και τα κακά νέα από τις νέες αλλαγές στην τιμολόγηση του ρεύματος
3'

Αυτό συνέβη διότι η μέση ημερήσια ζήτηση του Σεπτεμβρίου που ήταν στα 5,6GW, το πρώτο 13ημερο του Οκτωβρίου έπεσε στα 4,7GW. Οι ΑΠΕ έγιναν ανταγωνιστικές των θερμικών μονάδων, αφού τον προηγούμενο μήνα είχαν ξεκάθαρα το προβάδισμα οι θερμικές μονάδες έναντι των ΑΠΕ.

Εάν τελικά παραμείνει το φυσικό αέριο κάτω από 40 ευρώ η θερμική μεγαβατώρα και τις υπόλοιπες ημέρες του μήνα και δεν συμβεί κάποια γενικευμένη ανάφλεξη στο μέτωπο της Μ. Ανατολής, η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου λογικά θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 15,5 λεπτά, συγκεκριμένα κοντά στα 13 λεπτά. Εάν δεν συμβεί αυτό, μιλάμε για απληστία κέρδους των προμηθευτών.

Η απόφαση του ΥΠΕΝ να άρει την υποχρέωση των προμηθευτών να διαθέτουν πράσινα τιμολόγια σε νέους καταναλωτές από αρχές του 2025, δείχνει ότι τα πράσινα τιμολόγια μάλλον είχαν ημερομηνία λήξης, αφού τους τελευταίους πέντε μήνες δεν ήταν ούτε τα φθηνότερα, ούτε τα πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με τα αντίστοιχα κίτρινα ή μπλε εξάμηνης διάρκειας.

Η άσκηση έδειξε, ότι η μέση ελάχιστη τιμή στα πράσινα τιμολόγια το πεντάμηνο Μάιος - Σεπτέμβριος 2024 ήταν στα 15,5 λεπτά περίπου, ενώ για ένα τυπικό νοικοκυριό, οι καταναλώσεις του, αυτό το διάστημα ήταν περίπου 2900 KWh επί 15,5 λεπτά = 450 ευρώ, αντίστοιχα η ελάχιστη κίτρινη τιμή ήταν στα 8,7 λεπτά επί 2900KWh = 252 ευρώ, ενώ η ελάχιστη στα μπλε σταθερά ήταν 9,2 λεπτά επί 2900KWh = 267 ευρώ, δηλαδή όποιος παρέμεινε σε πράσινο με τις ελάχιστες τιμές, πλήρωσε σχεδόν 85% ακριβότερο λογαριασμό ρεύματος, σε σχέση με τα υπόλοιπα χρώματα.

Μετά από όλα αυτά, καταργείται το νυκτερινό τιμολόγιο και στη θέση του έρχεται το διζωνικό τιμολόγιο, το οποίο θα προβλέπει φθηνές τιμές ρεύματος, τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές στο διάστημα από τις 10 π.μ. έως τις 3μ.μ. Πέραν από τα πρακτικά προβλήματα του τύπου, αν αυτές τις ώρες λείπουν οι καταναλωτές από τα νοικοκυριά τους, ποιος θα βάλει σε λειτουργία τις ενεργοβόρες συσκευές, αν δεν είναι smart κλπ, αυτό που φαίνεται ως μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι καταργούνται τα ενεργειακά οφέλη της ηλεκτρικής θέρμανσης (ηλεκτρικά σώματα, ηλεκτρικοί θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά κλπ). Ο λόγος είναι, ότι όταν λείπεις από το σπίτι αυτές τις ώρες , δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργεί η ηλεκτρική θέρμανση, διότι η θερμική θαλπωρή την ώρα που θα επιστρέψεις είναι ασήμαντη.

Οι μεν θερμοσυσσωρευτές θέλουν 8 με 10 ώρες λειτουργία για να φορτίσουν θερμικά τα πυρότουβλα, άρα μετά το πρώτο πεντάωρο κατανάλωσης ρεύματος, η λειτουργία τους γίνεται εξαιρετικά ασύμφορη, αφού μετά τις 3μ.μ. μπαίνουν στην ζώνη υψηλής χρέωσης. Μόνο με την αντλία θερμότητας αν την συνδέσεις με καλοριφέρ έχεις κάποιο μικρό θερμικό όφελος όταν επιστρέψεις σπίτι, αλλά μόνο για κανένα δίωρο η τρίωρο.

Πάντως εάν καταφέρει ένα νοικοκυριό να μετακινήσει τις ενεργειακές του καταναλώσεις από τις βραδινές ώρες στην πρωινο-μεσημεριανή ζώνη, τα οικονομικά οφέλη θα είναι πολύ σημαντικά. Η ζώνη χρέωσης της κιλοβατώρας ,το διάστημα από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. δείχνει να είναι φθηνότερη από 60 % έως και 90% σε σχέση με τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και κυρίως από το βράδυ στις 6 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. Αυτό σημαίνει πρακτικά, αν μετακινήσουμε τις ‘’βαριές’’ καταναλώσεις μας στην φθηνή ζώνη, η εξοικονόμηση χρημάτων στο τέλος του μήνα μπορεί να φθάνει το 35% με 40%.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή