Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών άφησε δυνατό στίγμα

Με σύνθημα για μια πολιτική Συνοχής που δεν θα αφήσει κανένα πίσω, πραγματοποιήθηκε η 22η European week of Regions and Cities, στις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών άφησε δυνατό στίγμα
4'

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών άφησε δυνατό στίγμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών οργάνωσε και φέτος μια καταπληκτική εβδομάδα-την 22η European week of Regions and Cities- με πολλές εισηγήσεις και επισκέψεις σε έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί απο την ΕΕ.

Με σύνθημα για μια πολιτική Συνοχής που δεν θα αφήσει κανένα πίσω, πραγματοποιήθηκε η 22η European week of Regions and Cities, στις Βρυξέλλες.
Η εβδομάδα των ευρωπαϊκών πόλεων είχε ως κεντρικό θέμα την «Ενδυνάμωση κοινοτήτων.»

Η Επίτροπος κα Elisa Ferreira ήταν παρούσα στα περισσότερα πάνελ και προσπαθούσε να εξηγήσει και να παρουσιάσει τα νεα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών με την Πρόεδρο του Ομίλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κα Nadia Calviño, τα δύο θεσμικά όργανα ανανέωσαν τον κοινό τους στόχο να προωθήσουν τη σύγκλιση και την οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιφέρειες της ΕΕ, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, με ειδικό προσπάθεια για τη στήριξη οικονομικά προσιτών κατοικιών και κοινωνικών υποδομών.

Η βελτίωση της πρόσβασης των περιφερειών και των πόλεων στη χρηματοδότηση και η βελτίωση της ποιότητας των τοπικών επενδύσεων ήταν βασικοί στόχοι της κοινής εργασίας που επιτελέστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και την ΕΤΕπ τα τελευταία χρόνια, επίσης χάρη σε μια κοινή δράση σχέδιο που ανανεώθηκε φέτος τον Φεβρουάριο.

Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες χαιρέτησαν την εντεινόμενη δέσμευση της ΕΤΕπ να στηρίξει τις πόλεις και τις περιφέρειες να επιτύχουν στην πράσινη και δίκαιη μετάβασή τους, καθώς και τις προσπάθειές τους να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Ταυτόχρονα, η εκπαίδευση, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και η στέγαση αναδείχθηκαν ως βασικές επενδυτικές προτεραιότητες, τόσο για την ΕΤΕπ όσο και για τους δήμους.

Η στέγαση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική στη νέα θητεία της ΕΕ, μετά την ανακοίνωση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο προσιτής στέγασης.

Η ΕτΠ και η ΕΤΕπ είναι έτοιμες να εντείνουν τη συνεργασία σε αυτό το μέτωπο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών κ.Vasco Alves Cordeiro δήλωσε: «Με μια ανανεωμένη συμφωνία που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενίσχυσαν τη συνεργασία τους προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών τοπικών κοινοτήτων.
Οι πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και οι επενδύσεις σε κοινωνικές υποδομές, απαιτούν μια ισχυρότερη εταιρική σχέση και τη στενή συμμετοχή των περιφερειών και των πόλεων.»

Πέρυσι, σχεδόν το ήμισυ της χρηματοδότησης της ΕΤΕπ – 36 δισεκατομμύρια ευρώ – στην ΕΕ διατέθηκε σε λιγότερο ανεπτυγμένες και σε μεταβατικές περιφέρειες.

«Η ΕΤΕπ δεσμεύεται να υποστηρίζει έργα που βελτιώνουν τις ζωές σε κάθε περιφέρεια και σε πόλεις σε όλη την Ένωσή μας, από τη Βαλέτα έως τη Ρίγα, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω», επεσήμανε η Πρόεδρος κα Nadia Calviño.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ίσες ευκαιρίες όπου κι αν ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν.
Η συμβολή σε μια σύγχρονη Πολιτική Συνοχής μαζί με τους τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους μας αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου ΕΤΕπ για την περίοδο 2024-2027»,κατέληξε η κα Nadia Calviño.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι η συνέλευση της ΕΕ από περιφερειακούς και τοπικούς αντιπροσώπους και από τα 27 κράτη-μέλη. Δημιουργήθηκε το 1994 μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η αποστολή της είναι να συμμετέχουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ και να τις ενημερώσει για τις πολιτικές της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμβουλεύονται την επιτροπή σε τομείς πολιτικής που επηρεάζουν περιφέρειες και πόλεις.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή