Νόμος Εξισορρόπησης Δυάδας: Ένας οδηγός οικονομικής διαχείρισης για νέους

Ο Νόμος Εξισορρόπησης Δυάδας είναι μία οικονομική θεωρία διαχείρισης εισοδήματος.
3'

Ο Νόμος Εξισορρόπησης Δυάδας είναι μία οικονομική θεωρία διαχείρισης εισοδήματος. Τι μας λέει με λίγα λόγια: Χωρίζουμε το εισόδημα σε δύο βασικές κατηγορίες: Έξοδα και επένδυση. Το 40% του μηνιαίου εισοδήματος πρέπει να αποθηκεύεται για μελλοντικά έξοδα και το 60% για μελλοντικές επενδύσεις.

Αυτά τα χρήματα αποθηκεύονται σε αυτές τις στήλες και εμείς θα αποφασίσουμε πόσα λεφτά από τη κάθε μία στήλη θα χρειαστούμε για αυτόν τον μήνα. Τα υπόλοιπα, θα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για μελλοντικά έξοδα και επενδύσεις. Προϋπόθεση εφαρμογής: Η θεωρία συνιστάται για άτομα έως 24ων ετών διότι, μετά θα είναι πολύ δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους να την ξεκινήσουν. Δηλαδή: Σε αυτές τις στήλες έχουμε ήδη αποθηκεύσει λεφτά απο τους προηγούμενους μήνες και σε κάθε μήνα απο κάθε στήλη, τραβάμε τα λεφτά που θα χρειαστούμε απο το σύνολο των χρημάτων που έχουμε βάλει. Τα υπόλοιπα που μας μένουν, τα αποθηκεύουμε σε αυτές τις στήλες και τα χρησιμοποιούμε τον επόμενο μήνα. Αποτελέσματα: Έτσι, είμαστε προετοιμασμένοι για απρόβλεπτα έξοδα, για μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, για να αποθηκεύσουμε χρήματα για μεγάλες αγορές και για να μαζεύουμε χρήματα για δημιουργία επιχείρησης. Τα πλεονεκτήματα που έχει σε σχέση με άλλες θεωρίες: Οι περισσότερες ανάλογες θεωρίες αναφέρονται μόνο στην μηνιαία διαχείριση πχ η θεωρία του 75/10/15 λέει ότι πρέπει το 75% του μηνιαίου εισοδήματος να το ξοδέψουμε μέσα στον μήνα, το 10% το αποταμιεύουμε μέσα στον μήνα και το 15% το επενδύουμε μεσα στον μήνα.

Η μεγαλύτερη μερίδα των θεωριών διαχείρισης εισοδήματος είναι παρόμοιες και το μόνο που αλλάζει είναι τα ποσοστά. Όμως, σε αυτή τη θεωρία, δεν χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ποσά αυτόν τον μήνα, απλώς τα αποθηκεύουμε εκεί μαζί με τα άλλα που μας περίσσεψαν από τους προηγούμενους μήνες και όσα χρειαζόμαστε για αυτόν τον μήνα, τα τραβάμε από την κάθε στήλη. Τα λεφτά που μας περισσεύουν, τα κρατάμε σε αυτές τις στήλες για να τα χρησιμοποιήσουμε στους επόμενους μήνες. Άμα μα μας φαίνεται σκληρό το πρόγραμμα; Τότε, μπορούμε να ακολουθήσουμε μια πιο «lite» εκδοχή. Συγκεκριμένα, μπορούμε τον πρώτο μήνα να αποθηκεύουμε πιο πολύ για έξοδα και λιγότερο για επενδύσεις και το ποσοστό των επενδύσεων να ανεβαίνει μήνα με τον μήνα. Έτσι, σταδιακά έχουμε προσαρμόσει τον τρόπο ζωής μας ώστε να αποταμιεύουμε πιο πολύ σε σχέση με πρίν και κάποια στιγμή να φτάσουμε στα ποσοστά που συνιστά η θεωρία (40%/60%). Κομμάτι Επενδύσεων: Επενδύσεις είναι όταν βάζω τα λεφτά μου να δουλεύουν για εμένα σε ένα επενδυτικό όχημα, έχοντας κάνει πλήρη έρευνα και τις κατάλληλες αναλύσεις (Θεμελιώδη, Τεχνική κτλ).

Άρα, ο τζόγος δεν είναι επένδυση. Όμως, ειδικά για αρχάριους, δεν συνιστώ επενδύσεις με μεγάλες απόδοσεις, καθώς αυτές έχουν και πολύ μεγάλο ρίσκο (πχ Μετοχές). Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουν με ασφαλείς επιλογές, όπως ETFs που ακολουθούν τον δείκτη S&P 500 ή κρατικά ομόλογα χαμηλού ρίσκου. Με την πάροδο του χρόνου και την απόκτηση εμπειρίας, μπορούν να εξετάσουν επενδύσεις με μεγαλύτερο ρίσκο, πάντοτε βασισμένοι σε έρευνα (Θεμελιώδη έρευνα, Τεχνική έρευνα κτλ).

*Τη θεωρία σκέφτηκε ο Θάνος Μουζάκης στα 15 του. Ο Θάνος Μουζάκης την κατασκεύασε μέσα από αδυναμίες που εντόπισε σε παρόμοιες θεωρίες.