Το Φιάσκο του Στρατιωτικού Νόμου

Ο Γιουν αντιμετωπίζει εκτεταμένη πολιτική αποδυνάμωση, καθώς οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις μπλόκαραν κυβερνητικές πολιτικές και προώθησαν πρόταση μομφής εναντίον του

Το Φιάσκο του Στρατιωτικού Νόμου
AP Photo
3'

Η απόφαση του Προέδρου Γιουν Σουκ-γέολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα έχει προκαλέσει σοκ στο εσωτερικό της χώρας και ανησυχίες στη διεθνή σκηνή. Το εγχείρημα αυτό όχι μόνο κλιμάκωσε την πολιτική κρίση, αλλά έφερε και ιστορικές αναλογίες με περιόδους κατάλυσης της δημοκρατίας στη χώρα.

Γιατί Έγινε: Το Υπόβαθρο

Ο στρατιωτικός νόμος κηρύχθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2024, υπό το πρόσχημα της ανάγκης να σταματήσουν «αντικρατικές δραστηριότητες» από την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Ο Γιουν αντιμετωπίζει εκτεταμένη πολιτική αποδυνάμωση, καθώς οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις μπλόκαραν κυβερνητικές πολιτικές και προώθησαν πρόταση μομφής εναντίον του.

Τα κοινωνικά προβλήματα, όπως η ακρίβεια και η ανισότητα, έχουν οξύνει την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών.

Η Νότια Κορέα έχει ιστορικό στρατιωτικών επεμβάσεων στην πολιτική ζωή, με πιο γνωστό το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1961 και τη διακυβέρνηση της χώρας από στρατιωτικούς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Τα Γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου

Ο Πρόεδρος Γιουν, με την υποστήριξη ορισμένων συντηρητικών κύκλων, προχώρησε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος που έθετε το κοινοβούλιο υπό στρατιωτικό έλεγχο. Η κίνηση αυτή οδήγησε σε αρχικά σε αποκλεισμό του Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αποκλείστηκαν από το κτίριο, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της λειτουργίας του.

Ακολούθως ήρθαν οι αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση. Η ηγεσία της αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Πρόεδρο για κατάλυση της δημοκρατίας και κάλεσε σε μαζικές διαδηλώσεις.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Σεούλ, απαιτώντας την άμεση άρση του στρατιωτικού νόμου.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΗΕ καταδίκασαν την ενέργεια αυτή, καλώντας για σεβασμό της δημοκρατικής διαδικασίας.

Συνέπειες στην Εξωτερική και Εσωτερική Πολιτική

Η απόφαση του Γιουν έχει αποδυναμώσει τη θέση του, ακόμη και εντός των συντηρητικών κύκλων που τον στήριζαν. Η αντιπολίτευση, μέσω των λαϊκών κινητοποιήσεων, φαίνεται να αποκτά μεγαλύτερη στήριξη.

Σε οικονομικό επίπεδο η Νότια Κορέα λειτουργούσε ως αντίβαρο στην Κίνα, και την Ιαπωνία. Φαίνεται όμως, πως τα χθεσινά γεγονότα πιθανόν να έχουν συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία.

Ως προς την εξωτερική πολιτική, η Νότια Κορέα, η οποία θεωρείται πρότυπο δημοκρατίας στην Ασία, κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της.

Οι γείτονες της Κορέας, όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, παρακολουθούν με ανησυχία, ενώ η Βόρεια Κορέα εκμεταλλεύεται την κρίση για να προπαγανδίσει την αστάθεια στον Νότο.

Ιστορικές Παράλληλοι: Πότε Έχει Ξαναγίνει

- 1961: Το πραξικόπημα του Παρκ Τσονγκ-χι οδήγησε στην εγκαθίδρυση στρατιωτικής διακυβέρνησης.

- 1980:Ο στρατιωτικός νόμος επιβλήθηκε μετά την εξέγερση της Γκουανγκτζού, με καταστολή και εκατοντάδες θανάτους.

- 1987:Οι διαδηλώσεις για τη δημοκρατία τερμάτισαν τη στρατιωτική διακυβέρνηση.

Τι Αναμένεται από Εδώ και Πέρα

Πλέον τη χώρα κυβερνάει η πολιτική αβεβαιότητα. Μετά την αμφισβήτηση των ίδιων του των στελεχών, αναμένουμε την ενδεχόμενη παραίτηση του Προέδρου ή την καθαίρεσή του μέσω πρότασης μομφής.

Έχουμε ήδη δει τα συνδικάτα να κινητοποιούνται μαζικά και πιθανόν να προοικονομούνται πρόωρες εκλογές. Τέλος, ο ΟΗΕ και η Δύση ενδέχεται να απαιτήσουν άμεση αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Η απόφαση για στρατιωτικό νόμο στη Νότια Κορέα αποτελεί μια επικίνδυνη οπισθοδρόμηση για τη χώρα, με σοβαρές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες. Η κρίση αυτή όχι μόνο απειλεί την πολιτική σταθερότητα, αλλά και το κύρος της χώρας στη διεθνή σκηνή. Αν δεν υπάρξουν άμεσα βήματα για τη δημοκρατική αποκατάσταση, το φιάσκο αυτό θα σηματοδοτήσει μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της Κορέας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή