Οι πρώτες δημοσκοπήσεις του 2025
Τι δείχνουν οι μετρήσεις για κόμματα και πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με προηγούμενες του 2024
Στις πρώτες δημοσκοπήσεις του 2025 η ΝΔ φαίνεται να διατηρεί σημαντικό προβάδισμα (31,4% στη Marc, 30,8% στην Opinion), ενώ αυξάνει ελαφρώς τη δύναμή της σε σχέση με προηγούμενες του 2024, διευρύνοντας το προβάδισμά της 13,4 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ που σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα μετά από μία περίοδο ανόδου το Νοέμβριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μικρή βελτίωση (8,5% στη Marc, 7,5% στην Opinion), η θέση του είναι αποδυναμωμένη, με τρίτες και τέταρτες θέσεις στις δημοσκοπήσεις. Η αλλαγή ηγεσίας με τον Σωκράτη Φάμελλο φαίνεται να έχει σταματήσει την πτωτική πορεία, αλλά δεν αποδίδει σημαντικά κέρδη γιατί δεν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει ένα συνεκτικό μήνυμα που να εμπνέει εμπιστοσύνη. Η άνοδος του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης (8,2%-8,6%) υποδεικνύει μια στροφή μέρους του εκλογικού σώματος σε πιο σταθερές ή ριζοσπαστικές επιλογές. Κόμματα όπως η Φωνή Λογικής (6,1%-5%) και η Πλεύση Ελευθερίας (5,9%-4,8%) ενισχύονται, καταδεικνύοντας ότι οι ψηφοφόροι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εκτός των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων, ενά άλλα όπως η Νίκη και το ΜέΡΑ25 βρίσκονται στο όριο του 3%, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητά τους.
Καταλληλότητα για πρωθυπουργία
Στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράφει ευρεία διαφορά από τον δεύτερο, Νίκο Ανδρουλάκη (+25,9%), με ποσοστό 32,8%. Η εικόνα αυτή ενισχύει το προφίλ του ως ηγέτη με ισχυρή αποδοχή, σε σύγκριση με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Η αδυναμία του Νίκου Ανδρουλάκη να κεφαλαιοποιήσει την απογοήτευση των ψηφοφόρων από τη ΝΔ δείχνει προβλήματα στη στρατηγική του αφού φαίνεται να δυσκολεύεται να παρουσιάσει σαφές όραμα και να πείσει τους ψηφοφόρους ότι αποτελεί την εναλλακτική πρόταση εξουσίας.
Πολιτική σταθερότητα και κυβερνητικό έργο
Η πολιτική σταθερότητα αναδεικνύεται ως κορυφαία προτεραιότητα για το 80% των πολιτών, γεγονός που υπογραμμίζει τη σύνδεσή της με την οικονομική, κοινωνική και γεωπολιτική ασφάλεια, ειδικά σε ένα περιβάλλον διεθνών κρίσεων και αβεβαιότητας. Παράλληλα, το 41% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά το κυβερνητικό έργο (έναντι 35,7% τον Δεκέμβριο), ενώ το 43% εκφράζει θετική άποψη για το έργο του πρωθυπουργού. Η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη παραμένει υψηλή, με 44,4% θετικές γνώμες.
Στον δείκτη αισιοδοξίας, το 55,5% (Marc) δηλώνει πιο αισιόδοξο ή το ίδιο αισιόδοξο για το 2025, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με την εκλογική χρονιά του 2023. Ωστόσο, εξακολουθούν να καταγράφονται ανησυχίες για την ακρίβεια και τα οικονομικά ζητήματα, με τους πολίτες να ζητούν άμεσες παρεμβάσεις σε τομείς όπως η οικονομική διαχείριση, οι υποδομές υγείας και η παραβατικότητα. Αρνητική παραμένει η αξιολόγηση για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, υποδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητάς τους.
Τα θετικά αποτελέσματα και η βελτίωση των δεικτών, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των διαχειρίσιμων προβλημάτων, ενισχύει τη θετική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, η αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων, όπως γεωπολιτικές εντάσεις και φυσικές καταστροφές, συμβάλλει στην εδραίωση της ηγετικής παρουσίας του Πρωθυπουργού.
Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό παραμένει αδιαμφισβήτητη. Παρ’ όλα αυτά, η εστίαση σε ζητήματα όπως η ακρίβεια, η οικονομία και η αποτελεσματικότητα των θεσμών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο φαίνεται να προσελκύει τους περισσότερους αναποφάσιστους. Ένα ποσοστό που παραμένει υψηλό (12,6% στην Opinion), αφήνοντας περιθώρια για ανατροπές.
*Η Γεωργία Μ. Κουτσούκου είναι Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας & Τύπου