Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης δίνουν αίγλη και κύρος
Η Ευρώπη υποδέχεται δυο νέες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες, με αισιοδοξία και προοπτική. Στόχος να προωθηθούν πολιτιστικές συνεργασίες και να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.
Από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι πόλεις Φιλιππούπολη (Βουλγαρία) και Ματέρα (Ιταλία) φέρουν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2019.
Ο κ. Τίμπορ Νάβρατσιτς, Ευρωπαίος Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού, δήλωσε: «Τα προγράμματα για τη Φιλιππούπολη και τη Ματέρα δείχνουν πώς οραματίζονται οι πόλεις αυτές τόσο το δικό τους μέλλον όσο και το μέλλον της Ευρώπης, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στη μακραίωνη και ξεχωριστή κληρονομιά τους. Η πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης φέρνει κοντά τους ανθρώπους και αναδεικνύει τον ρόλο του πολιτισμού στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας. Αμφότερες οι πόλεις θα συμβάλουν ώστε να εξασφαλιστεί ότι η επιτυχής έκβαση του περσινού Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το οποίο έδειξε πώς ο πολιτισμός μπορεί να μεταμορφώσει τις πόλεις και τις περιφέρειές μας προς το καλύτερο, θα έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις πόλεις Φιλιππούπολη και Ματέρα για το ερχόμενο έτος».
Η Φιλιππούπολη είναι η πρώτη στα χρονικά βουλγαρική πόλη η οποία επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Χάρη σε ένα πλήρες πρόγραμμα που έχει το μότο «Together», το 2019 θα φέρει νέες ευκαιρίες στην περιοχή, καθώς και διεθνή προβολή για την πόλη. Η Φιλιππούπολη, καθώς και η νοτιοκεντρική περιφέρεια της Βουλγαρίας, και οι πόλεις Βάρνα, Σόφια και Βέλικο Τάρνοβο θα φιλοξενήσουν 300 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων φεστιβάλ και προγράμματα σε επίπεδο κοινοτήτων τα οποία διαρθρώνονται γύρω από θέματα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά στοιχεία, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Φιλιππούπολης, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Οι επισκέπτες θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων: από την ανακάλυψη του κυριλλικού αλφάβητου μέσω διαφόρων εκθέσεων έως θεατρικές συμπαραγωγές με τα Δυτικά Βαλκάνια και τις κοινότητες των Ρομά και των Τούρκων.
Το πρόγραμμα της Ματέρα, το οποίο έχει οργανωθεί με βάση το μότο «Open Future», θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική και πολιτιστική ένταξη, καθώς και στη συνεργατική καινοτομία. Στις σημαντικότερες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται οι εξής: «Ars Excavandi», μια σύγχρονη ματιά στην ιστορία και τον πολιτισμό της υπόγειας αρχιτεκτονικής· «Re-reading Renaissance» (νέα ανάγνωση της Αναγέννησης), ταξίδι στο καλλιτεχνικό παρελθόν της Βασιλικάτας και της Απουλίας· και «Poetry of primes», έκθεση σχετικά με τον κεντρικό ρόλο των μαθηματικών στο έργο των καλλιτεχνών ανά τους αιώνες. Η Ματέρα θα παρουσιάσει επίσης την πρώτη υπαίθρια παράσταση της όπερας «Καβαλερία Ρουστικάνα» σε συνεργασία με το Teatro San Carlo, καθώς και 27 προγράμματα που δημιουργήθηκαν μαζί με τοπικές δημιουργικές κοινότητες και εταίρους από την Ευρώπη. Στις 19 και 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι εναρκτήριοι εορτασμοί, όπου θα συγκεντρωθούν 2.000 μουσικοί από όλα τα χωριά της περιφέρειας Βασιλικάτα και πολλά άλλα μέρη της Ευρώπης. Ο Επίτροπος Νάβρατσιτς θα παραστεί στην επίσημη τελετή έναρξης στις 19 Ιανουαρίου.
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποκτά αίγλη και δημιουργεί σύγχρονες προοπτικές για τις πόλεις που επιλέγονται. Η Ευρώπη ανακτά την πολιτιστική της αίγλη.
* Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος