Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: «Ψωμί και Τριαντάφυλλα»
Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με θάρρος και αποφασιστικότητα έγραψαν ιστορία.
Το 1908 παρέλασαν 15.000 γυναίκες στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου. Υιοθέτησαν το σύνθημα «Ψωμί και τριαντάφυλλα», με το ψωμί να συμβολίζει την οικονομική ασφάλεια και τα τριαντάφυλλα την καλύτερη ποιότητα ζωής.
Στην Ελλάδα δυστυχώς κατέχουμε την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς, ενώ στην 1η θέση βρίσκεται η Σουηδία με 82,6 βαθμούς.
Ενδιαφέρον έχουν και κάποιοι επιμέρους τομείς μέτρησης, όπως στον τομέα εργασίας, ο οποίος μετράει το βαθμό στον οποίο γυναίκες και άνδρες μπορούν να ωφεληθούν από την ισότιμη πρόσβαση στην απασχόληση και τις καλές συνθήκες εργασίας, η Ελλάδα πέτυχε σκορ 64,2 σε σχέση με μέσο όρο 71,5 στην ΕΕ. Στον τομέα του χρόνου, ο οποίος μετρά τις ανισότητες των φύλων στην κατανομή του χρόνου που αφιερώνεται στη φροντίδα στην οικιακή εργασία και τις κοινωνικές δραστηριότητες, η Ελλάδα έφτασε στο 44,7 σε σχέση με μέσο όρο 65,7 στην ΕΕ. Στον τομέα της εξουσίας ο οποίος μετρά την ισότητα των φύλων στις θέσεις λήψης αποφάσεων σε όλους τους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μισό του μέσου όρου της Ευρώπης.
Ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από αυτόν που μαρτυρούν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια, στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στη στελέχωση επιχειρήσεων. Από την άλλη είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη παραγωγικότητα! Τα μισθολογικά χάσματα όμως και οι ανισότητες που υπάρχουν στη ελληνική αγορά είναι τεράστια.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα το μέσο ημερομίσθιο των γυναικών στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση αντιπροσωπεύει το 85,58% του αντίστοιχου ημερομισθίου των ανδρών. Και αν αυτά τα δεδομένα ισχύουν για τις γυναίκες που έχουν μια απλή σύμβαση εργασίας, χωρίς να είναι στελέχη επιχειρήσεων, εκεί που το μισθολογικό χάσμα προσλαμβάνει ιλιγγιώδεις διαστάσεις είναι στα λεγόμενα «υψηλά μισθολογικά κλιμάκια». Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, οι υψηλότερες αμοιβές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες παρατηρούνται στην ειδικότητα «Διευθύνοντες και Ανώτερα Στελέχη Μεγάλων Δημοσίων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών (με απασχόληση 10 μισθωτοί και άνω)» με μέσο μισθό 4.686,25 ευρώ για τους άνδρες και 2.805,37 ευρώ αντίστοιχα για τις γυναίκες στελέχη των επιχειρήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ε.Ε. του 21ου αιώνα, 1 στις 3 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, ή και τις δύο μορφές βίας, από την ηλικία των 15 ετών. Την ίδια δε στιγμή, στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες δεν έχουν το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο, δεν μπορούν να περπατήσουν μόνες τους σε δημόσιο χώρο και δεν μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις με άντρες που δεν είναι συγγενείς τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια (ηλικίας 4-12 ετών) υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή) στην Αιθιοπία, Σομαλία, τη Γουινέα και 25 ακόμη Αφρικανικές χώρες, όπως και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.
Οι γυναίκες οφείλουμε να πιστέψουμε πρώτες στις γυναίκες και να το δείχνουμε έμπρακτα. Τα δύο φύλα είναι ίσα και αλληλοσημπληρούμενα, έχοντας αυτό ως αφετηρία θα πρέπει να μην απεμπολούμε τα δικαιώματά μας.
*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή-Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Επικεφαλής Συνεδριακού Τουρισμού της ΝΔ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr