Η αντικατάσταση του Δικαστή από τον τραπεζίτη και το πάρτυ των κερδοσκόπων
Αρχικά επισημαίνεται, ότι με τον νέο νόμο θα δημιουργηθεί ένα τραπεζικό προιόν ρύθμισης «κόκκινων» στεγαστικών δανείων στερώντας την απευθείας πρόσβαση στον φυσικό δικαστή.
Η επιλογή αυτή, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν είχε στόχευση την προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών, αλλά αποκλειστικά την αντιμετώπιση του τεράστιου και με πανευρωπαική πρωτιά προβλήματος των «κόκκινων δανείων» με το βλέμα στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία οποιασδήποτε εκπροσώπησης των δανειοληπτών καθ όλο το χρονικό διάστημα των εκτεταμένων και αλεπάλληλων συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή αυτή θα ναυαγήσει, αν η προστασία αφεθεί στην διακριτική ευχέρεια των τραπεζών. Και τούτο διότι, το παρελθόν μας διδάσκει μέσα από την παταγώδη αποτυχία του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, όπου η στόχευση προστασίας 400.000 επιχειρηματιών μετά από 1,5 χρόνο λειτουργίας μετα βίας προσεγγίζει τους 1.600 λόγω ακριβώς της ανεξέλεκτων συμπεριφορών των τραπεζών.
Στο επερχόμενο πλαίσιο προστασίας με βάση την μέχρι σήμερα πληροφόρηση αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης σε καθεστώς προστασίας θα τίθεται όποιος πληροί τα ακόλουθα:
- Το υπόλοιπο της ληξιπρόθεσης οφειλής 90 ημερών την 31/12/2018 να ανέρχεται μέχρι 130.000 ευρώ.
- Η αξία της πρώτης κατοικίας να ανέρχεται μέχρι 250.000 ευρώ.
- Το εισόδημά του δανειολήπτη να ανέρχεται μέχρι 12.500 ευρώ για τον άγαμο, τις 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ μέχρι και 36.000 ευρώ.
- Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν το 50% της οφειλής.
- Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το 200% της οφειλής.
Πρωτεύον κριτήριο ένταξης αποτελεί το ανώτατο όριο οφειλής των 130.000 ευρώ. Θολό παραμένει το τοπίο, εάν το όριο αυτό αφορά όλες τις οφειλές του δανειολήπτη που εμπραγμάτως εξασφαλίζονται επί της κύριας κατοικίας.
Πάρα ταύτα, λόγω του κριτηρίου αυτού θα καλύφθούν μόνο 50.000 δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που βρίσκονται εκτός του προστατευτικού νόμου Κατσέλη, όπως ανέφεραν τραπεζικές πηγές, έναντι των 464.000 που είναι ο συνολικός αριθμός δανειοληπτών «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Επομένως εισάγεται ένας αυστηρότατος «κόφτης» προστασίας της κύριας κατοικίας.
Βεβαίως μέγιστο θέμα δημιουργείται στην περίπτωση που ο δανειολήπτης τύχει προστασίας μέσω του επερχόμενου νομοθετήματος και το εισόδημα του ανέρχεται σε 12.500 ευρώ. Η μηναία δόση σε εναπομείνασα συνολική οφειλή 130.000 ευρώ αποπληρωτέα σε 25 χρόνια με περιθώριο κέρδους 2%, όπως θα προβλέπεται στο νομοθέτημα ξεπερνά το ποσό των 500 ευρώ μηνιαίως , δηλαδή 6.000 ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά πρακτικά την προστασία αναποτελεσματική, διότι το ήμισυ του εισοδήματος θα ξοδεύεται εκ προοιμίου αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του δανείου με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρότατος κίνδυνος μη αξιοπρεπούς διαβίωσης του δανειολήπτη.
Μια θετική πρόβλεψη για τους αδύναμους οικονομικά δανειολήπτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο διάδοχο σχήμα του ν. Κατσέλη, είναι η επιδότηση από το Δημόσιο της μηνιαίας δόσης κατά 1/3 ή και σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Το μέτρο αυτό κινδυνεύει να αποτελέσει «χαρμόσυνο νέο» για τους κερδοσκόπους που δραστηριοποιούνται στην αγορά «κόκκινων» δανείων, εάν δεν απαγορευτεί η πώληση των δανείων που θα τύχουν επιδότησης με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Προσεγγίζοντας παραδειγματικά, ένα fund, όταν αγοράζει ένα δάνειο 100.000 ευρώ, καταβάλει περί τις 25.000 ευρώ. Απαιτεί από το δανειολήπτη 100.000 ευρώ, συν τους τόκους. Εαν η εξυπηρέτηση του δανείου τύχει επιδοτήσεως, οι φορολογούμενοι πολίτες θα καταβάλουν , το 1/3, δηλαδή 33.000 ευρώ.
Ετσι ο κερδοσκόπος που κατεβαλε 25.000 ευρώ για την αγορά του δανείου θα εισπράξει 33.000 ευρώ από το Δημόσιο και επομένως έχει εξασφαλισμένη την επιστροφή του κεφαλαίου των 25.000 ευρώ που διέθεσε, ενώ θα συνεχίσει ν’ απαιτεί την αποπληρωμή των 67.000 ευρώ συν τους τόκους απο τον δανειολήπτη.
Σημειωτέον ότι, τα κερδοσκοπικά funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν έδρα σε άλλες χώρες και δεν φορολογούνται στην Ελλάδα.
Εκτός προστασίας μένουν οι δανειολήπτες ελβετικού φράγκου, μια κοινωνική ομάδα 140.000 οικογενειών δανειοληπτών και εγγυητών. Αυτή η σοβαρότατη αδικία προέρχεται από την λογιστικοποίηση του δανείου βάση της ισοτιμίας της ημέρας υποβολής της αίτησης ένταξης, η οποία εκτινάσει το ποσό της οφειλής σε 57% περίπου μεγαλύτερη απ’ ότι ανέρχεται στην πραγματικότητα.
Αδιευκρίνιστο παραμένει, άν θα τύχουν προστασίας, όσοι πληρούν τις προυποθέσεις ένταξης, όμως, ήδη στα πλαίσια του Ν. Κατσέλη, έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση.
Σαφέστατα επρόκειτο για δεκάδες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.
Καμία πρόβλεψη προστασίας δεν είδε το φως της δημοσιότητας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εγγυητές που κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες που δημιούργησαν με την εργασία τους και όχι με δανεισμό.
Ανέλαβαν εγγυητική ευθύνη στην αποπληρωμή των δανείων σε συνθήκες που δεν προμήνυαν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδας κι όμως περνούν απαρατήρητοι παρά το γεγονός ότι διακυβεύεται και εκ του λόγου τούτου η κοινωνική συνοχή.
Εν κατακλείδι , βλέποντας κατάματα την πραγματικότητα γεγονός είναι ότι τα επόμενα δύο έτη θα πραγματοποιηθούν χιλιάδες πλειστηριασμοί, με δεδομένο, ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών , δήλωσε ότι στόχος είναι η απομείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 50 δις. Κανείς δεν έχει θέσει σε δημόσιο διάλογο τις αντίστοιχες εξώσεις που θα λάβουν χώρα και κρύβεται επιμελώς αυτός ο εκρηκτικός μηχανισμός κάτω απο το χαλί, χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη απενεργοποίησης του.
Προφανέστατα δεν υπάρχει παραδειγματισμός από το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε τόσο στην Ισπανία με τις 340.000 εξώσεις, όσο και στην Ιρλανδία, όταν η κυβέρνηση δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον μεγαλο αριθμό των εξώσεων και να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών των μισθωμάτων των κατοικιών που άλλαζαν χέρια σε μία νύχτα, καταστάσεις που οσονούπω θα χτυπήσουν την πόρτα της Ελλάδας.
* Η κυρία Αριάδνη Νούκα είναι δικηγόρος
Διαβάστε επίσης: Μακελειό στη Νέα Ζηλανδία: Βίντεο ΣΟΚ - Σκότωνε ανθρώπους σε ζωντανή μετάδοση (pics)
Πανελλήνιες: Σαρωτικές αλλαγές για τους μαθητές Λυκείου - Πώς θα μπαίνουν οι μαθητές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ