Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε την περιουσία μας

Βρισκόμαστε ήδη στη τέταρτη φάση κτηματογράφησης και πολλά είναι τα προβλήματα που προκύπτουν από την διαδικασία δήλωσης των ακινήτων.

Κτηματολόγιο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για να προστατεύσουμε την περιουσία μας
2'

Για άλλη μια φορά οι ιδιοκτήτες έρχονται αντιμέτωποι με συλλογή δικαιολογητικών, συμπλήρωση εγγράφων, γραφειοκρατία και λανθασμένες ή ελλειπής αποτυπώσεις των ακινήτων στο Ε9 που απαιτούν διορθώσεις.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης ακινήτου που πρόκειται να δηλώσει το ακίνητο του:

1) Τις προθεσμίες υποβολής της αίτησης
Οι κάτοικοι Ελλάδος οφείλουν να δηλώσουν το ακίνητό τους εντός 3 μηνών από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου στην υπό κτηματογράφηση περιοχή. Για τους κατοίκους εξωτερικού η ανωτέρω προθεσμία ανέρχεται σε 6 μήνες.
ΠΡΟΣΟΧΗ: εφόσον περάσει 14ετία από την προθεσμία υποβολής της αίτησης και δεν δηλωθεί το ακίνητο , θα χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.
Στην ηλεκτρονική σελίδα της Κτηματολογίου Α.Ε αναφέρονται οι σχετικές προθεσμίες ανά περιοχή.

2) Τα δικαιολογητικά που πρέπει να συλλέξει:

• Αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας
• Αντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής/εγγραφής στο υποθηκοφυλακείο
• Στοιχεία εντοπισμού του ακινήτου
• Φωτοτυπία ταυτότητας του ιδιοκτήτη
• Δικαιολογητικό που αποδεικνύει το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη

3) Που θα υποβληθεί η αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται στο κτηματολογικό γραφείο της υπό κτηματογράφησης περιοχής ή εναλλακτικά από φέτος δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr

4) Τι πρέπει να πληρώσει

Τα τέλη κτηματογράφισης ανέρχονται σε 35€ για κάθε κύρια ιδιοκτησία και δικαίωμα και 20€ αντίστοιχα για τους βοηθητικούς χώρους

5) Ποια είναι τα στάδια της κτηματογράφησης
• Υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας
• Επεξεργασία των δηλώσεων από δικηγόρους και τοπογράφους
• Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων και δυνατότητα επενεξέτασης των στοιχείων
• Αναμόρφωση κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων
• Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης
• Λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου

Και το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί πρέπει να δηλώνουμε το ίδιο ακίνητο σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες; Πότε επιτέλους σαν χώρα θα εκμεταλλευτούμε σωστά την τεχνολογία και θα αποκτήσουμε μια ενιαία πλατφόρμα, όπου θα αποτυπώνεται όλη η ακίνητη περιουσία μας και από την οποία θα προκύπτουν και οι φόροι που βαρύνουν την ακίνητη περιουσία;

Εδώ και χρόνια ακούμε για την έναρξη του Περιουσιολογίου (το οποίο φυσικά δεν θα περιλαμβάνει μόνο την ακίνητη περιουσία) αλλά ακόμα έχουμε παραμείνει στην «συλλογή» των στοιχείων. Η ΑΑΔΕ προωθεί σχέδιο για την διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας μεταβίβασης, πληρωμής των φόρων και δήλωσης του ακινήτου από τους συμβολαιογράφους.

Ενδεχομένως να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Μάιο πιλοτικά. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα πάταξης ή τουλάχιστον μείωσης της γραφειοκρατίας και δημιουργίας μιας ενιαίας βάσης δεδομένων.

Γράφει η λογίστρια - φοροτεχνικός μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Αλεξάνδρα Γεράγγελου

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή