Η διεξαγωγή των ευρωεκλογών με σύγχρονα μέσα ή νέες αντιλήψεις;

Οι ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου θα σημάνουν τη νέα πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί για να βρει η Ευρώπη το «βηματισμό» της.
3'

Οι ηγεσίες των κρατών-μελών της ΕΕ καλούνται να αναδείξουν την ατζέντα τους και να συζητήσουν με τους πολίτες. Οι επόμενες ημέρες, μέχρι τις εκλογές, είναι κρίσιμες και απαιτούνται «λεπτοί» χειρισμοί.

Ο λαϊκισμός μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να μη καταστεί εφικτή η αντιμετώπιση μιας τέτοιας κατάστασης.

Ο λαός «παλεύει» με την καθημερινότητα του και δε δίνει ιδιαίτερη σημασία στις ευρωεκλογές.

Τα κόμματα προσπαθούν να οξύνουν το πολιτικό κλίμα και οι συζητήσεις για το «μέλλον της Ευρώπης» περιορίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τώρα θα αναδειχθούν οι πολιτικές που θα συμβάλλουν κυρίως στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, στη μείωση της ανεργίας, στην αύξηση των κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος, στον περιορισμό του μεταναστευτικού.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και απαιτούν συνεννόηση και συνεργασία.

Παρότι η τεχνολογία σε παγκόσμιο επίπεδο τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οι επενδύσεις τεχνολογικής υποδομής στο ελληνικό Δημόσιο έχουν μείνει πολύ πίσω. Αρκετοί φορείς λειτουργούν με εξοπλισμό και λογισμικό περασμένης γενιάς, με ό,τι αυτό σημαίνει σε ταχύτητα επεξεργασίας, χωρητικότητα αποθήκευσης δεδομένων, διαλειτουργικότητα συστημάτων και ασφάλεια υποδομών και δεδομένων.

Σημαντικό πρόβλημα είναι και η πλημμελής ή και η παντελώς απούσα συντήρηση έργων που έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία, λόγω έλλειψης σχετικών προβλέψεων στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα τη σύντομη απαξίωση και τον παροπλισμό τους.

Στον ιδιωτικό τομέα, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη, κυρίως στις μεσαίες και μεγάλες εταιρείες που κατόρθωσαν να επιβιώσουν. Ο ισχυρός ανταγωνισμός, η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας και η μείωση του κόστους λειτουργίας κράτησαν τις επενδύσεις στην τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών τους σε ένα σταθερό επίπεδο.

Το χαμένο έδαφος σίγουρα μπορεί να ανακτηθεί, μιας και οι νέες τεχνολογίες δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να εκσυγχρονιστούν γρήγορα, με πολύ πιο εύκολο και ευέλικτο τρόπο. Όμως, ειδικά για το Δημόσιο απαιτείται ένας μακροχρόνιος σχεδιασμός, με άμεσες ενέργειες και έργα τεχνολογίας που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα δημόσια έργα πληροφορικής είναι τις περισσότερες φορές σύνθετα και χαρακτηρίζονται από υψηλή πολυπλοκότητα και εξειδίκευση. Κατά συνέπεια, απαιτείται ειδική τεχνογνωσία στη σύσταση των τεχνικών προδιαγραφών, αλλά και δυνατότητα οργανωμένης ομάδας, με σαφή χρονοδιαγράμματα, γνώση των επιχειρησιακών αναγκών και δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

Η Ελλάδα καλείται να αξιοποιήσει τους κοινοτικούς πόρους και να ενισχύσει την παρουσία της στο χώρο της πληροφορικής. Το μέλλον δε μπορεί να περιμένει και η νέα γενιά να μεταναστεύει.

Υπάρχουν οι ευκαιρίες, το κλίμα είναι καλό για επενδύσεις και ο ανταγωνιστικός τομέας των νέων τεχνολογιών, μπορεί να εκτοξεύσει τη χώρα μας.

Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να τεθούν στην προεκλογική περίοδο και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των κομμάτων να πάρουν θέση. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν γνωρίζουν και αν μπορούν…

*Ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης είναι δημοσιογράφος

Σχετικές ειδήσεις