Τα τέσσερα στοιχήματα που κέρδισε o Μητσοτάκης
Μπορεί ο χάρτης της ελληνικής επικράτειας να βάφτηκε μπλε στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις με την Νέα Δημοκρατία να νικά κατά κράτος τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα πρόσωπα που στήριξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις θέσεις των περιφερειαρχών στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν προσωπικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος της γαλάζιας παράταξης, το προηγούμενο διάστημα δέχτηκε κριτική, ενώ εναντίον του κινήθηκαν και πολλά στελέχη της παράταξης του, καθώς ήθελαν οι ίδιοι για τον εαυτό τους το χρίσμα. Κάποιοι από τους υποψήφιους που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρήθηκαν χαμηλού βεληνεκούς για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους, ενώ ορισμένοι άλλοι δε βρίσκονταν στην κατάλληλη θέση της επετηρίδας του κόμματος.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκλεισε τα αφτιά του στις αντιδράσεις, ενώ ουδέποτε σήκωσε του τόνους για να απαντήσει.
Από την πρώτη στιγμή πίστεψε στις επιλογές και δικαιώθηκε. Κέρδισε και τα τέσσερα στοιχήματα για τις περιφερειακές εκλογές, καταρρίπτοντας κάθε κριτική και προγνωστικά.
Στην Πελοπόννησο η Νέα Δημοκρατία πρότεινε για υποψήφιο περιφερειάρχη τον Παναγιώτη Νίκα. Ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας βρέθηκε απέναντι στο φαβορί Πέτρο Τατούλη, τον οποίο κατάφερε να κερδίσει και μάλιστα με σχετική ευκολία.
Στη Δυτική Ελλάδα, ένας νέος άνθρωπος πήρε το χρίσμα από την Πειραιώς. Ο Νεκτάριος Φαρμάκης κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Απόστολο Κατσιφάρα ο οποίος υποστηρίχθηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο 38χρονος δικηγόρος επικράτησε με ποσοστό 56,64%, έναντι 43,46% που έλαβε ο απερχόμενος περιφερειάρχης.
Στη Στερεά Ελλάδα επιλέχθηκε ο Φάνης Σπανός, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει την περιφέρεια, ενώ στα Ιόνια νησιά τη μάχη για τη Νέα Δημοκρατία έδωσε η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου. Η πρώην ευρωβουλευτής κατάφερε να σπάσει τα κοντέρ αφού στο δεύτερο γύρο κέρδισε τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο, αποσπώντας το 60,18% των ψήφων.
Οι μεγάλες νίκες των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών καθιστούν πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας.
Διχογνωμίες που μπορεί να υπήρχαν στο εσωτερικό του κόμματος έχουν μπει πλέον στο αρχείο, ενώ τυχόν αντιδράσεις του παρελθόντος έχουν δώσει τη θέση τους στο αέρα νίκης που έχει δημιουργηθεί κι ενόψει των βουλευτικών εκλογών.