Καμάλα Χάρις: Ποια είναι η Ελληνίδα φίλη της - Ζωή σαν ταινία για την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο
Η ιστορία της ζωής της συγκινητική. Η εκλογή της, όχι μόνο συμβολική. Η Καμάλα Χάρις είναι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ποια είναι και γιατί πρέπει να την προσέξουμε.
Η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη γυναίκα, πρώτη έγχρωμη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Αλλά η ιστορία της δεν σταματά εκεί.
Ισχυροί δεσμοί με την ελληνική ομογένεια
Η Καμάλα Χάρις ωστόσο, διατηρεί και στενούς δεσμούς με την ελληνοαμερικανική κοινότητα κι ας μην είναι τόσο γνωστό όσο είναι οι σχέσεις του Τζο Μπάιντεν με την Ελλάδα.
Χαρακτηριστική είναι η στήριξη που έχει από την Lieutenant Govenor της Καλιφόρνια, Ελένης Κουναλάκη. Η κυρία Κουναλάκη που κατέχει μία από τις υψηλότερες κυβερνητικές θέσεις στην συγκεκριμένη πολιτεία, κίνησε γη και ουρανό για χάρη της Καμάλα Χάρις. Όπως έγραψε το Politico, η Κουναλάκη ήρθε σε επαφή με περισσότερους από δώδεκα σημερινούς και πρώην αξιωματούχους της Καλιφόρνια, δημάρχους, συνδικαλιστικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες για να έχου μια τηλεδιάσκεψη με την τότε υποψήφια αντιπρόεδρο του Μπάιντεν. Κάτι που όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν είχε πετύχει κανείς άλλος.
Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κουναλάκη και η Χάρις είναι στενοί φίλοι. Η Χάρις δεν ήταν μόνο υποστηρίκτρια της Κουναλάκη για την θέση που κατέχει αλλά είναι και οι δύο παιδιά μεταναστών.
Η Κουναλάκης είναι κόρη του κτηματομεσίτη, Άγγελου Τσακόπουλου, που κατάγεται από την Αρκαδία, ο οποίος είναι ένας από τους ισχυρότερους Έλληνες στην Αμερική.
Η προσωπική της ζωή
Όλα ξεκίνησαν το 1960 στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, όταν και η Καμάλα Χάρις ήρθε στον κόσμο. Γονείς της ο Τζαμαϊκανός Ντόναλτ Χάρις και η Σαϊαμάλα Γκοπάλαν. Ο πατέρας της είναι οικονομολόγος και ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Stanford για την εφαρμογή των μετακεϋνσιανών ιδεών στα αναπτυξιακά οικονομικά και η μητέρα της, με καταγωγή από την Ινδία, ερευνήτρια με σημαντικές μελέτες στο βιογραφικό της για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Και οι δύο γονείς της μετανάστες που μετοίκησαν στις ΗΠΑ από τις χώρες τους.
Ως παιδί μεταναστών ενσαρκώνει την αστική πολυπολιτισμική Αμερική. «Γνωρίζει προσωπικά πώς οι οικογένειες των μεταναστών εμπλουτίζουν τη χώρα μας», έχει δηλώσει σε πρότερο χρόνο ο Μπάϊντεν, προσθέτοντας ότι «η προσωπική ιστορία της είναι η ίδια η ιστορία της Αμερικής».
Η Καμάλα και η αδερφή της μεγάλωσαν πηγαίνοντας στην εκκλησία των βαπτιστών αλλάγνώρισαν και τον ινδουισμό όταν επισκέπτονταν την Ινδία και την οικογένεια της μητέρας τους.
Δεν άργησε να βιώσει τον ρατσισμό και μάλιστα μέσα στο σχολικό που την πήγαινε στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Αργότερα, όπως έχει διηγηθεί η ίδια στην αυτοβιογραφία της, όταν επισκέπτονταν με την αδελφή της τον πατέρα τους στην πόλη Πάλο Άλτο όπου ζούσε μετά το διάζύγιο τα υπόλοιπα παιδιά της γειτονιάς δεν έπαιζαν μαζί τους επειδή ήταν μαύρες.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Howard της Ουάσιγκτον, το οποίο θεωρείται ως ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή για μαύρους και προβάλλει ως ρητό του το σλόγκαν Veritas et Utilitas (Truth and Service) και στη Νομική Σχολή της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο, Ντάγκλας Έμχοφ από το 2014. Ο Έμχοφ έχει δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του.
Η πολιτική της καριέρα
Παρ’ ότι μετράει λιγότερο από τέσσερα χρόνια στην κεντρική πολιτική σκηνή, η 55χρονη Καμάλα Χάρις δεν άργησε να εκτοξευθεί στην πρώτη γραμμή.
Δεν ήταν λίγοι, όμως, οι πολέμιοί της, οι οποίοι αδυνατούσαν εξαρχής να την κατηγοριοποιήσουν. Και αυτό, καθώς δεν βρίσκεται τόσο αριστερά όσο κάποιοι από αυτούς που επίσης διεκδίκησαν ανεπιτυχώς το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος, όπως ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουέρεν. Δεν ανήκει, όμως, ούτε στο μετριοπαθές κέντρο, όπως ο ίδιος ο Μπάιντεν. Θεωρείται από τους «συντηρητικούς» Δημοκρατικούς.
Η Χάρις φαινόταν να αποφεύγει θέματα που αφορούσαν θέματα όπως η αστυνομική μεταρρύθμιση, η νομοθεσία περί ναρκωτικών και οι εσφαλμένες καταδίκες.
Εξελέγη Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας -η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που επιλέγεται για το αξίωμα αυτό- το 2010 και επανεξελέγη το 2014 με ευρύ προβάδισμα.
Αρχικά ήταν αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν, για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, καθώς ονειρευόταν να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος. Αποχώρησε τελικά από αυτή την «κούρσα» και- παρότι είχε ασκήσει κριτική στον Μπάιντεν όσο διεκδικούσε το χρίσμα- εκείνη την επέλεξε ως υποψήφια αντιπρόεδρο.
Αποδείχθηκε πολύτιμη, καθώς είχε απήχηση ιδιαίτερα στις γυναίκες, τους προοδευτικούς και τους έγχρωμους ψηφοφόρους, όλοι τους ιδιαίτερα σημαντικοί για την προσπάθεια των Δημοκρατικών να επιστρέψουν στον Λευκό Οίκο. Όταν ρωτήθηκε τον προηγούμενο μήνα γιατί- δεδομένης της ηλικίας του- πιστεύει ότι η Χάρις μπορεί να είναι έτοιμη να τον αντικαταστήσει αν κάτι του συμβεί, ο Μπάιντεν γρήγορα έδωσε πέντε λόγους.
«Πρώτον οι αξίες της, δεύτερον είναι έξυπνη σαν διάολος, τρίτον, έχει τσαγανό. Τέταρτον, είναι πραγματικά ηθική. Και πέμπτον, έχει σημαντική εμπειρία στο υπουργείο Δικαιοσύνης της μεγαλύτερης πολιτείας, που είναι το δεύτερο πίσω από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ», απάντησε.
Τις τελευταίες ώρες, παγκόσμιο viral έχει γίνει η ανάρτησή της στην οποία φαίνεται να μιλάει με τον Τζο Μπάιντεν μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος λέγοντάς του συγχαρητήρια και «τα καταφεραμε»...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.