Ο Σημίτης και η «συμμορία των τεσσάρων»
Οι κακές σχέσεις του Σημίτη με τον Ανδρέα Παπανδρέου, το μυστικό δείπνο στο σπίτι της Βάσως και η προσπάθεια ανατροπής του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Για πολλά χρόνια η διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη υπήρξε αρνητικό μέτρο σύγκρισης ως προς τις θητείες του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ καλές σχέσεις. Θυμίζω ότι ο Αντρέας Παπανδρέου τον είχε παύσει από το αεροπλάνο από υπουργό Βιομηχανίας χρεώνοντάς του κακούς χειρισμούς στην υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Η κακή σχέση των δύο πολιτικών πάει ακόμα πιο πίσω στη δεκαετία του '70. Στις 13 Ιουνίου 1979, με απόφαση του ιδρυτή του, το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε την παραίτηση του Κώστα Σημίτη από το Εκτελεστικό Γραφείο. Θεωρήθηκε υπεύθυνος προπαγάνδας του κόμματος και συγκεκριμένα για την αφίσα που είχε κυκλοφορήσει με το σύνθημα «Όχι στην Ευρώπη των μονοπωλίων, ναι στην Ευρώπη των λαών», όταν επίσημη θέση του Κινήματος ήταν η έξοδος της χώρας από την τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Πολύς κόσμος αγνοεί το οργιώδες παρασκήνιο που ξεκίνησε ήδη από το 1994 για να γίνει ο Σημίτης πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και να αποσυρθεί ο Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και την αρχηγία του κόμματος διά της δήθεν αναβαθμίσεώς του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Θόδωρος Πάγκαλος, Κώστας Σημίτης, Βάσω Παπανδρέου και Παρασκευάς Αυγερινός ξεκίνησαν να κινούν τα νήματα διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου πριν ακόμα επιδεινωθεί η υγεία του. Ήταν η περίφημη «ομάδα των τεσσάρων» που αργότερα, το 1995, δημιούργησε το επεισόδιο στο Πεντελικόν.
Η «συμμορία των τεσσάρων» όπως την αποκαλούσαν αρκετοί ξεκίνησε τη δράση της από το 1994 με το μυστικό δείπνο στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου στο Χαλάνδρι με στόχο την προώθηση του Κώστα Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Ενορχηστρωτής όλης αυτής της κίνησης ήταν το δεξί χέρι του Σημίτη ο αποκαλούμενος «στρατηγός» του, Θόδωρος Τσουκάτος. Στόχος ήταν η μετακίνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην Προεδρία της Δημοκρατίας την άνοιξη του 1995, οπότε το ΠΑΣΟΚ θα αναζητούσε νέο Πρωθυπουργό.
Η αντίδραση του Παπανδρέου ήρθε στο πρώτο υπουργικό μετά το μυστικό δείπνο των τεσσάρων... στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι σαφής: «Δημόσια διαφωνία υπουργού με την κυβερνητική πολιτική δεν νοείται και δεν γίνεται αποδεκτή. Είναι και θα εκληφθεί στην ουσία ως δήλωση παραίτησης», είπε τότε φωτογραφίζοντας τον Σημίτη.
Ο Α. Παπανδρέου συγκαλεί την ΚΕ για να κόψει τη φόρα των «τεσσάρων»: «Δεν είναι στις προθέσεις μου και δεν πρόκειται να διεκδικήσω τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας». Σαν να έλεγε: αδίκως συνωμοτείτε, δεν φεύγω. Πράγματι όταν στις 8 Μαρτίου 1995 η Βουλή εξέλεξε ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κ. Στεφανόπουλο, κατέστη οριστικό ότι ο κύκλος του Α. Παπανδρέου δεν είχε κλείσει.
Η κορύφωση της κόντρας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. στο Πεντελικόν ήταν ιστορική.
«Δεν ξέρω ποιος ανέχθηκε ποιον όλα αυτά τα χρόνια. Γνωριζόμαστε καλά μεταξύ μας: ουδείς αναμάρτητος». Ο Παπανδρέου τους αποκαλεί «μικρό κύκλο κεντρικών στελεχών που γίνεται κύκλος αυτοκαταστροφής». Στο αίτημα της περί απομάκρυνσής του θα απαντήσει ευθέως: «Όσοι αναζητούν έναν Ανδρέα Παπανδρέου Πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπό περιορισμό, επιτροπεία και κηδεμονία να τον αναζητήσουν αλλού. Εγώ δεν προσφέρομαι».
Για τον Σημίτη θα πει τότε: «Δεν υπάρχουν ηγέτες σε αναμονή».
Μετά την ασθένεια του Παπανδρέου και την εισαγωγή του στο Ωνάσειο η «συμμορία των τεσσάρων» προχώρησε τις εξελίξεις όπως τις είχε σχεδιάσει. Η εικόνα πάντως που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τον Σημίτη ήταν συγκεκριμένη και την έχει αποκαλύψει η τελευταία του σύζυγος η Δήμητρα Λιάνη.
Για τις σχέσεις του Αντρέα Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη η Δήμητρα Λιάνη μιλώντας προ καιρού σε εκπομπή του MEGA είχε πει:
«Όταν ρώτησα τον Αντρέα για τον Σημίτη, τι γνώμη έχει, ο Αντρέας που ήταν και ατακαδόρος, μου είπε: “Κακός άνθρωπος, κακός καθηγητής και δεν είναι ΠΑΣΟΚ”».