Η Ελλάδα της λύσης και της κρίσης
Άρθρο του κ. Δημήτρη Ρέππα,
πρώην υπουργού και βουλευτή
Το κριτήριο των επιλογών ή είναι εθνικό ή θα είναι αυτοκαταστροφικό. Ουδείς κερδίζει -παρά το ότι μπορεί να νομίζει το αντίθετο- όταν μιλάει για ευθύνες αλλά τις αναθέτει στους άλλους, όταν διεκδικεί τη ψήφο αλλά τη θέλει για αντιπολίτευση μόνο.
Όποιος θέλει να θέτει ερωτήματα και απαιτεί απαντήσεις οφείλει να είναι έτοιμος να δώσει κι αυτός απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουν οι άλλοι. Μια Κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης είναι πιο αποτελεσματική στις διαπραγματεύσεις υπέρ του εθνικού συμφέροντος. Ο συνομιλητής αντιλαμβάνεται τη διαφορά όταν εκπροσωπείς όχι απλώς μια πλειοψηφία κοινοβουλευτική αλλά κυρίως μια κοινωνική παμψηφία.
Ο λαός μοίρασε την εντολή του ζητώντας συνεννόηση και συνεργασία. Κάθε ψήφος δόθηκε για να αξιοποιηθεί, όχι για να χαθεί.
Κυβέρνηση τώρα σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς η ελληνική κοινωνία είναι και θα γίνει περισσότερο διχασμένη. Η εσωτερική αντιπαράθεση θα επικυριαρχήσει απέναντι στο στοιχείο της εξωστρεφούς ισχυρής εκπροσώπησης που έχει ανάγκη ο τόπος. Το διεθνές πρόσωπο της Ελλάδας είναι ισχυρό όταν τα τέσσερα πρώτα κόμματα δηλώνουν ότι σέβονται και αγωνίζονται για τη περιφρούρηση ενός κεκτημένου που είναι το σημαντικότερο μετά το '74: Η ένταξή μας στη Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κάθε πολιτική στάση που στη πράξη υποβαθμίζει το κεκτημένο και το μετατρέπει σε ζητούμενο αφαιρεί από τη χώρα και από τους πολίτες, όσο και αν μιλάει, ψευδεπίγραφα ασφαλώς, στο όνομά τους.
Το ΠΑΣΟΚ με τις δύο προτάσεις του από 8 και 6 σημεία αντίστοιχα, έδωσε δείγμα γραφής και τώρα καλείται να υπερασπιστεί την πρότασή του.