Από την Οικονομική Περιδίνηση στη Δίνη της Ανομίας
Του Γρηγόρη Τασούλα
Μπορεί, τούτη την ώρα, τα οικονομικά μέτρα να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μιας και η οικονομία αποτελεί το μεγάλο μας πρόβλημα, οφείλουμε όμως να παρατηρήσουμε και κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα που εμφανίζονται δυναμικά μέσα από τον πρισματικό φακό της οικονομικής κρίσης και τείνουν να παραμορφώσουν την κοινωνική συνοχή και δομή.
Άλλωστε στη σύγχρονη και πολυτάραχη οικονομική ιστορία αυτού του τόπου έχουν μονοπωλήσει τις σελίδες της, η οικονομική δυσπραγία, η φτώχεια και η ανεργία, ποτέ άλλοτε όμως δεν συνυπήρχαν σε τέτοιο βαθμό μαζί τους η μικροεγκληματικότητα και η εγκληματικότητα, που σήμερα καλπάζουν.
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αναδεικνύουν μια κοινωνία που δεν βρίσκεται μόνο σε οικονομική κρίση αλλά και σε καθεστώς καθημερινής ανασφάλειας.Ληστείες, διαρρήξεις, βιοπραγίες, βιασμοί, ανθρωποκτονίες ναρκωτικά, παραεμπόριο και όλες οι συνιστώσες του εγκλήματος και του μικροεγκλήματος παρελαύνουν καθημερινά από τις γειτονιές ολόκληρης της χώρας. Εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς «ποια η έννοια της ελευθερίας όταν δεν μπορείς να νιώσεις ελεύθερος;».
Το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη είναι ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας. Η Ελληνική Αστυνομία, ως το αρμόδιο όργανο για την προστασία και εφαρμογή των νόμων του Ελληνικού Κράτους, είναι αλήθεια ότι πέρασε από πολλές και μεγάλες δοκιμασίες για να καταλήξει στη σημερινή εικόνα μιας σύγχρονης –ευρωπαϊκού τύπου - αστυνομίας που εφαρμόζει και λειτουργεί με μεθόδους που ανταποκρίνονται στον ρόλο και στις επιδιώξεις της.
Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της κοινωνίας και τα νέα δεδομένα της μικροεγκληματικότητας έφεραν, για παράδειγμα, την αλλαγή του επιχειρησιακού δόγματος, με την ομάδα ΔΙΑΣ, να πετυχαίνει άμεσα και καίρια αποτελέσματα που αναγνώρισαν οι πολίτες. Η αλλαγή αυτή, πρέπει να συνεχιστεί για να συγκροτηθεί ένα τείχος προστασίας απέναντι στο «τσουνάμι» ανομίας που προβλέπεται να σαρώσει την ελληνική κοινωνία, αν συνεχιστεί η οικονομική κρίση και αν δεν αντιμετωπιστεί παράλληλα και το μεταναστευτικό ζήτημα, που λειτουργεί επιβαρυντικά σε όλα τα στοιχεία εγκληματικότητας, μικροεγκληματικότητας και παραβατικότητας που παρουσιάζονται.
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι στην Ελληνική Αστυνομία θα πέσει τα επόμενα χρόνια το αυξημένο βάρος της προστασίας και εφαρμογής των Νόμων του Ελληνικού Κράτους, Νόμων που εμπεριέχουν αξίες και ιδανικά της κοινωνίας μας, της Δημοκρατίας μας και που αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας, τα τελευταία τείχη, σε μια πόλη που «πέφτει».
Οφείλει η Ελληνική Πολιτεία να επιδείξει την απαραίτητη προσοχή και να συνδράμει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην ενίσχυση του ρόλου και των δυνατοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, με την απομάκρυνση ανούσιων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που σήμερα επιτελούνται από αυτή.
Οφείλει επίσης η Ελληνική Πολιτεία να ανταποκριθεί, με κάθε μέσο, στην διατήρηση των ειδικών μισθολογίων για να μπορέσουν να διατηρηθούν οι ήδη χαμηλές αποδοχές των υπηρετούντων στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας σε επίπεδα που δεν θα πλήξουν την αξιοπρέπειά τους και δεν θα αμφισβητήσουν, στην πράξη, την επικινδυνότητα και την αξία της εργασίας τους.
Οι στιγμές για την Ελλάδα και την οικονομία της μπορεί να είναι εξαιρετικά κρίσιμες είναι όμως και εξαιρετικά κρίσιμο να καταφέρουμε να διατηρήσουμε στην κοινωνία μας το επίπεδο ασφάλειας άλλων ευρωπαϊκών χωρών ώστε να μην χαθούν τα μεγάλα πλεονέκτημα της κοινωνικής συνοχής και δυναμικής μας, που θα μας οδηγήσουν ξανά στην οικονομική ανάκαμψη.
Ας αναλογιστούμε ότι όσες κοινωνίες μπήκαν σε ένα παρατεταμένο κύκλο εσωστρέφειας, ανομίας και φόβου όχι μόνο δεν κατάφεραν να προσελκύσουν σοβαρές οικονομικές επενδύσεις αλλά ούτε και αντίκρισαν την οικονομική ανάπτυξη να μετατρέπεται στο επιθυμητό εκείνο κοινωνικό μέρισμα που θα άλλαζε πραγματικά την καθημερινότητα της ζωής τους.
Το πιο λυπηρό όμως είναι ότι δεν κατάφεραν, βιώνοντας μέσα στη δίνη της ανομίας και την ίδια και τα συμπτωμάτων που αυτή γεννά, να μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές, αξίες και ιδανικά απαραίτητα για να χτιστούν σε στέρεες βάσεις νέες, καλύτερες και Δημοκρατικότερες κοινωνίες.