Επιστολή κατοίκων της Β. Ελλάδας στον Καναδό πρέσβη για τα χρυσωρυχεία
Οι Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού από τη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς, αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον πρόξενο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας τους λόγους που αντιδρούν στα χρυσωρυχεία.
Διαβάστε την:
" κ. Πετμεζά – Πρόξενο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη
Οι Επιτροπές Αγώνα κατά της εξόρυξης χρυσού από τη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς απευθυνόμαστε σε εσάς, τον Πρόξενο του Καναδά στην Ελλάδα, για να δηλώσουμε τα εξής:
Έχουμε συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη σήμερα στις 24 Νοεμβρίου 2012 για να διαμαρτυρηθούμε ενάντια στη λεηλασία της βόρειας Ελλάδας από εξορυκτικές εταιρείες οι οποίες επωφελούνται από την οικονομική κρίση ώστε να εκμεταλλευτούν – με μη βιώσιμο τρόπο – τη γη και τους φυσικούς μας πόρους χωρίς τη συγκατάθεσή μας. Τα μεγάλης κλίμακας έργα εξόρυξης χρυσού, στα οποία αντιτίθενται οι τοπικές κοινωνίες για πάνω από 15 χρόνια, καθώς και νέα έργα, προωθούνται ως η μοναδική λύση στα οικονομικά μας προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι δε θα προσθέσουν σχεδόν τίποτα στα εθνικά ταμεία, ενώ θα αφήσουν πίσω ανεπανόρθωτες ζημιές στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Σε όλα αυτά τα έργα, μια καναδική εταιρεία εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα. Η Eldorado Gold Corporation, με έδρα το Βανκούβερ, κατέχει το 95% των μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, το 100% του έργου Περάματος και το 20% του έργου των Σαπών στη Θράκη. Η εκμετάλλευση των μεταλλείων χρυσού στην περιοχή του Κιλκίς έχει ανατεθεί στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, συνεργάτη της Eldorado στο έργο της Χαλκιδικής.
Αρκετά χρόνια πριν, και τα τρία έργα σε Χαλκιδική και Θράκη είχαν μπλοκαριστεί λόγω της αντίστασης των τοπικών κοινωνιών. Στη Θράκη, όλα τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και το περιφερειακό συμβούλιο έχουν επανειλημμένα αποφασίσει εναντίον αυτού του καταστροφικού είδους ανάπτυξης και κατά των έργων σε Πέραμα και Σάπες. Ο Πρέσβης του Καναδά έχει ενημερωθεί για τις αποφάσεις αυτές, τόσο από τον Περιφερειάρχη Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιαννακίδη όσο και από το Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, όταν επισκέφθηκε τη Θράκη το Μάρτιο του 2012. Οι απόψεις των κατοίκων και των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους, έχουν αγνοηθεί παντελώς από την κεντρική διοίκηση και η διαδικασία αδειοδότησης έχει ενταχθεί στο πρόγραμμ fast-track και προωθείται ταχύτατα.
Στη Χαλκιδική το τεράστιο έργο εξόρυξης της Eldorado εγκρίθηκε μετά από μια υποτυπώδη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης – και χωρίς ενδελεχή διαβούλευση με τους κατοίκους της περιοχής – κατά παράβαση τόσο της ελληνικής όσο και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η αποψίλωση του αρχέγονου δάσους έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς. Οι ειρηνικές διαδηλώσεις που έγιναν, αντιμετωπίστηκαν με απίστευτη αγριότητα από τα ΜΑΤ, τα οποία προστατεύουν τα συμφέροντα της καναδικής εταιρείας έναντι του ελληνικού λαού. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη Χαλκιδική έχουν επισημανθεί από τη Διεθνή Αμνηστία σε έκθεσή της σχετικά με τη βία της αστυνομίας στην ΕΕ (Οκτώβριος 2012).
Η καταστολή και η επιχειρούμενη ποινικοποίηση των διαδηλώσεων δε μας πτοεί, αλλά αντίθετα ενισχύει την αποφασιστικότητά μας να αγωνιστούμε για την προστασία της γης μας, του νερού μας, των ζωών μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.
Οι τοπικές κοινωνίες στην Ελλάδα βασίζουν την επιβίωσή τους στη γεωργία, δασοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία και τουρισμό, τα οποία εξαρτώνται άμεσα από το φυσικό περιβάλλον. Οι κίνδυνοι για το νερό και άλλους πολύτιμους φυσικούς πόρους, από μεγάλης κλίμακας εξορυκτικές δραστηριότητες έχουν τεκμηριωθεί από έναν αριθμό ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων και επιστημονικών επιτροπών (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας – Γεωπονική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων). Τα ευρήματά τους έρχονται σε έντονη αντίθεση με εκείνα των επιστημόνων που συμμετέχουν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – μια μελέτη που συντάχθηκε για την εταιρεία εξόρυξης και με χρηματοδότησή της – και δε μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε ανίκανους κρατικούς φορείς για να επιβάλλουν την περιβαλλοντική νομοθεσία.
Μεγάλης κλίμακας εξορύξεις χρυσού, όπως αυτές που προτείνονται από καναδικές επιχειρήσεις, θα επιφέρουν όχι μόνο καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά και κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική υποβάθμιση.
Επιπλέον, έχουμε επίγνωση της βλάβης και της καταστροφής που έχει προκληθεί από παρόμοια έργα σε όλο τον κόσμο, όπου, δυστυχώς κι εκεί, εμπλέκονται καναδικές εταιρείες.
κ. Πρόξενε,
Θεωρούμε τους Καναδούς ένα δημοκρατικό λαό και πιστεύουμε ότι θα εκφράσουν τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός ότι οι καναδικές εταιρείες πιέζουν για την εφαρμογή καταστροφικών εξορύξεων ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού.
Σε αντίθεση με όσα προωθεί η κρατική και εταιρική προπαγάνδα, πρέπει να γνωρίζετε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς είναι εναντίον αυτού του τύπου εξορυκτικά έργα. Η αντίσταση κερδίζει έδαφος παρά τις οικονομικές δυσκολίες. Γνωρίζουμε ότι αν η Ελλάδα πρόκειται να έχει μέλλον αφού ξεπεραστεί η οικονομική κρίση, θα πρέπει να διατηρηθεί το φυσικό μας περιβάλλον και να μην καταστραφεί για πάντα εν ονόματι βραχυπρόθεσμων οικονομικών οφελών.
Λέμε κατηγορηματικά όχι σε μεγάλης κλίμακας εξόρυξεις χρυσού, λέμε ναι στη ζωή. Βάζουμε τους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη και ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους λαούς του κόσμου που επίσης αγωνίζονται ενάντια σε καταστροφικά έργα εξόρυξης. Αγωνιζόμαστε για τη γη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια μας και θα επιμείνουμε μέχρι το τέλος.
Σας καλούμε να διερευνήσετε τις πρακτικές των καναδικών εταιρειών εξόρυξης στην Ελλάδα. Σας ζητάμε να ενημερώσετε τους καναδούς πολίτες σχετικά με την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στις καταστροφικές δραστηριότητες εξόρυξης που σχεδιάζονται και εκτελούνται από καναδικές εταιρείες. Όπως γνωρίζετε από την εμπειρία σας κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς την έγκριση και αποδοχή των τοπικών κοινωνιών.
Επιτροπές Αγώνα
Μέτωπο Κιλκίς
Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου Ροδόπης
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής"