Οι Ερινύες του Μαρί, ο Χριστόφιας και ο Αισχύλος
Τι δεν έπραξε ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Δημήτρης Χριστόφιας όταν είχε την πολυτέλεια της επιλογής για το χειρισμό της υπόθεσης με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί
Άρθρο του κ. Λάζαρου A. Μαύρου,
δημοσιογράφου – αρθρογράφου «Σημερινής» Κύπρου
ΕΑΝ ΞΑΝΑΖΟΥΣΕ ανάμεσά μας, 2.471 χρόνια μετά που ανέβασε την τριλογία «Ορέστεια», ο τραγικός μας ο Αισχύλος, για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία των Δεκατριών στο Μαρί, τις φρικτές Ερινύες του Χριστόφια ούτε που θα διανοείτο να μετατρέψει σε Ευμενίδες. Θα τού τις άφηνε ολόμαυρες και σίχαμα στην όψη να ροχαλίζουν με φρικτές ανάσες που δεν μπορείς να τις ζυγώσεις και τα μάτια τους να στάζουν απαίσιες στάλες αίμα («αύται μέλαιναι δ’ ες το πάν βδελύκτροποι»… στιχ.52-54). Έτσι περιέγραφε ο Αισχύλος τις Ερινύες που κυνηγούσαν τον μιασμένο Ορέστη, φονέα – εκδικητή της φόνισσας τού πατρός του, Αγαμέμνονος, μητρός του Κλυταιμήστρας…
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ που εδώ, δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά τον Αισχύλο, ο Χριστόφιας δεν κατέφυγε ικέτης σε κάποιους βωμούς του Απόλλωνος. Αλλά επειδή, μετά που ο ίδιος υπήγαγε τον εαυτό του και τις πράξεις, παραλείψεις κι αμέλειές του προς διερεύνηση σε Άρειο Πάγο δικής του μάλιστα επιλογής, ονόματι Διερευνητική Επιτροπή Πολυβίου, έσπευσε, άμα τη εκφωνήσει του Πορίσματος, να φτύσει και τον Άρειο Πάγο και κάθε θεμελιώδη έννοια δικαιοκρισίας της πόλεως (κράτους) και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι…
ΤΟ ΑΝΟΣΙΟΥΡΓΗΜΑ δεν έγκειται μόνο στην εξ αμελείας ανθρωποκτονία Δεκατριών ευόρκως υπηρετούντων την πατρίδα ναυτικών και πυροσβεστών. Αλλά, πολύ περισσότερο, στην καταφρόνηση της θεσπισμένης στην πατρίδα απόφασης του συγκεκριμένου για την περίπτωση Αρείου Πάγου. Που ο Αισχύλος όρισε ως πόλεως σωτήριον και φρούρημα γης: «Το μήτ’ άναρχον μήτε δεσποτούμενον»… (696επ.) Συμβουλεύω τον λαό μου – είπε στις Ευμενίδες η θεά Αθηνά –μήτε δεσποτισμό μήτε αναρχία να σέβεται κι ολότελα ας μη διώξει τον φόβο απ’ την πόλη του. Ποιος είναι δίκιος, αν τίποτα δεν τον φοβίζει;
ΤΟ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ στο Μαρί 11.7.11, ήταν εξ αμελείας. Υπαίτιας, κακουργηματικού βαθμού, αμελείας. Το κακούργημα της καταφρόνησης του Πορίσματος Πολυβίου δεν ήταν εξ αμελείας. Αλλά προμελετημένο. Κι εκ προθέσεως διαπραχθέν: Οι Ερινύες του Μαρί δεν έχουν καμιά πιθανότητα να μεταβληθούν σε Ευμενίδες για τον Χριστόφια, θ’ αποφαινόταν τελεσίδικα, οριστικά κι ανέκκλητα, αν τραγωδούσε σήμερα ο Αισχύλος.
ΤΟ ’ΔΕΙΞΕ και το απέδειξε προχθές βράδυ της Κυριακής 13 τρέχοντος για τους 13 θυσιασθέντες, το τεκμηριογράφημα – ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Κρικέλη στο δις-κατάμεστο Ζήνα Πάλας της Λευκωσίας.
- Η Αθηνά, ως θεά, ήταν ένα από τα εφτά πρόσωπα στην τραγωδία Ευμενίδες του Αισχύλου το 458π.Χ.. Πρωταγωνίστρια με νικώσα ψήφο στην αθώωση του μητροκτόνου Ορέστη και στη μεταβολή των Ερινύων σε Ευμενίδες.
- Η Αθηνά ως δημοσιογράφος το 2013 μ.Χ., με το επίθετο Κρικέλη, ήταν στο ντοκιμαντέρ της ακριβώς το ίδιο, απ’ την ανάποδη όμως: Οι Ερινύες του Χριστόφια θα παραμείνουν Ερινύες για πάντα. Επειδή ο ίδιος το επέλεξε τη στιγμή που είχε την εξουσία της επιλογής…