Γεωστρατηγική ανάλυση: Η Ελλάδα και η Κύπρος μετά τις εκλογές
Οι αρνητικές πρωτιές του απελθέντος κ. Δημήτρη Χριστόφια, η ενδοτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων από την εποχή του κ. Κ. Σημίτη και η ευχάριστη εξαίρεση του κ. Κώστα Καραμανλή που απέτρεψε το σχέδιο Αννάν
Άρθρο του στρατηγού ε.α. Δημήτρη Αλευρομάγειρου,
Επίτιμου Γενικού Επιθεωρητή Στρατού
Ζώντας και παρακολουθώντας στενά το Κυπριακό από τα μαθητικά μας χρόνια δεν κρύψαμε ποτέ και την αγωνία μας και τις θέσεις μας σε αυτό το τεράστιο Εθνικό θέμα επιβίωσης του Ελληνισμού.
Θεωρούμε το Κυπριακό ως το πρώτο εθνικό θέμα και απάνω σε αυτό έχει περιστραφεί ολόκληρη η εξωτερική πολιτική της Πατρίδας μας ιδία από το 1955 μέχρι σήμερα.
Έχουμε ξεκαθαρίσει και έχουμε αποδείξει πλέον ότι η χούντα του 1967 έγινε κυρίως για να κλείσει το κυπριακό όπως ο παγκόσμιος ιμπεριαλισμός επεδίωκε .
Έκτοτε και επειδή παρά την προδοσία και καταστροφή του 1974 υπάρχουν δυνάμεις αντίστασης ενάντια στις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού, μετέχουμε και στηρίζουμε αυτήν την αντίσταση σεβόμενοι απόλυτα τις πολιτικές απόψεις της πλειοψηφίας του Ελληνισμού της Κύπρου,
Στις τελευταίες εκλογές, γνωρίζοντας τις δυσκολίες ταχθήκαμε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Γιώργου Λιλλήκα γιατί πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι έφερνε το καινούργιο που χρειάζεται αυτή την στιγμή όχι μόνον η Κύπρος αλλά και η λοιπή Ελλάδα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πείραμα ήταν τολμηρό και προκλητικό σε μια κοινωνία που ζει εδώ και 53 χρόνια σε μια ασφυκτική κομματική ατμόσφαιρα και με συντηρητικές κατά βάση αρχές.
Η τελείως αποτυχημένη σε όλα τα θέματα, κατά την άποψη μας, προεδρία του απελθόντος προέδρου, συνετέλεσε καταλυτικά στο επιτευχθέν αποτέλεσμα .
Οι αρνητικές πρωτιές του απελθέντος
Είχαμε επισημάνει από τον Αύγουστο του 2008, στο συνέδριο του «Άρδην» στην Έδεσσα και λίγες μέρες προ των συνομιλιών Χριστόφια –Ταλάτ (στις 3 Σεπτ. 2008) ότι ο απελθείς πρόεδρος είναι πιθανόν να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που δεν θα τερματίσει πολιτικά την θητεία του, ακριβώς γιατί μόνον λίγους μήνες μετά την εκλογή του ακλούθησε πορεία τελείως αντίθετη με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις .
Νομίζω ότι ουσιαστικά αυτό συνέβη και ο απελθών πρόεδρος ήταν τύποις ύπατος πολιτειακός άρχων στη Μεγαλόνησο από το περασμένο καλοκαίρι.
Μετά την τραγωδία στο Μαρί είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Κ.Δ, από συστάσεως της, για τον οποίον η Βουλή των Αντιπροσώπων ζήτησε να παραιτηθεί.
Είναι ο πρώτος Πρόεδρος που συγκέντρωσε επί μήνες αγανακτισμένους πολίτες μπροστά από το Προεδρικό.
Η ψυχοσύνθεση του Κυπριακού Λαού και η εισβολή των οικονομικών δολοφόνων τους οποίους εμείς οι Ελλαδίτες βιώνουμε από το 2010 με την ένταξη μας στο ΔΝΤ, μείωσε τις παρελθούσες αναμνήσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου που είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του καταστρεπτικού σχεδίου Αννάν και με τις αντιθέσεις στην μικρή κοινωνία της Κύπρου προτιμήθηκε έστω και με δισταγμό για να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα στήριξης του ΑΚΕΛ το οποίο είναι και ο μεγάλος ηττημένος των εκλογών με τεράστιες συνέπειες και για την μελλοντική πορεία του.
Σε αυτό το σκηνικό η υποψηφιότητα Λιλλήκα έλαβε σημαντικό ποσοστό το οποίο και θα αποτελέσει κατά την άποψή μας την βάση για την στενή παρακολούθηση της πολιτικής του νέου Προέδρου.
Ο νέος Πρόεδρος και η παρακαταθήκη του Τάσσου
Όμως τον νέο πρόεδρο θα παρακολουθούν στενά και δυνάμεις που τον στήριξαν και που ήταν και είναι αντίθετοι του στο θέμα της από αυτόν της στήριξης του σχεδίου Αννάν.
Αυτή είναι και η αισιοδοξία μας με την προσθήκη ότι και ο νέος πρόεδρος ορκίστηκε ενώπιον του Κυπριακού Λαού για την προστασία της ακεραιότητας της Κύπρου και δεν μπορεί να αρνηθεί τον όρκον του.
Οι δυνάμεις που έχει στα χέρια της η Κύπρος είναι τεράστιες με πρώτη εκείνην της γεωγραφικής της θέσης, η οποία εφ’ όσον χρησιμοποιηθεί κατάλληλα μετατρέπεται σε μοχλό τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας
Ο επιτυχής χειρισμός του θέματος του ορυκτού πλούτου από τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο είναι μια απόδειξη της σωστής χρήσης αυτής της γεωστρατηγικής αξίας της Κύπρου,
Παράλληλα η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. της δίνει τις θετικές δυνατότητες, εφ’ όσον αξιοποιηθεί σωστά κάτι που πιστεύουμε ότι δεν έχει γίνει στον βαθμό που έπρεπε, μέχρι τώρα,
Η ικανότητα και οικονομική δραστηριότητα των Κυπρίων ήταν πάντα ένα μεγάλο όπλο και εδώ πρέπει να επισημάνουμε την τεράστια ευθύνη της απελθούσης προεδρίας στον εκφυλισμό αυτού του σημαντικού όπλου με αποτέλεσμα σήμερα η Κύπρος να βρίσκεται και σε οικονομικό κίνδυνο.
Θα μου επιτρέψτε να σημειώσω ότι πιστεύω απόλυτα στην οικονομική δύναμη των Κυπρίων και είμαι βέβαιος ότι με κατάλληλους χειρισμούς θα ξεπεράσει αυτόν τον κίνδυνο ο όποιος κατά την άποψή μου, και όχι μόνον, γεννήθηκε για να κάμψει την αντίσταση στο μέγα εθνικό θέμα.
Οι κυβερνήσεις των Αθηνών οι οποίες από την εποχή επί πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη -με εξαίρεση τη στάση του κ. Κώστα Καραμανλή στο σχέδιο Αννάν- έδειξαν ασυγχώρητη ενδοτικότητα, πρέπει επί τέλους να καταλάβουν ότι η Κύπρος είναι και ανάχωμα στις ορέξεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας κάτι που κατ’ επανάληψη ειχε επισημάνει ο Τάσος Παπαδόπουλος.
Στήριξη της Κύπρου – ασπίδα για την Ελλάδα
Επομένως στηρίζοντας πρακτικά την Κύπρο προστατεύουμε και την Ελλάδα.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος για την πορεία του Ελληνισμού στην Κύπρο κι εδώ.
Είναι η στιγμή που η Ιστορία διάλεξε για να επανακαθορίσουμε την πορεία μας ακριβώς αυτή την δύσκολη περίοδο. Δεν έχουν σημασία αυτή τη στιγμή οι λεπτομέρειες, Μην ξεχνάμε πόσο αδύνατη φαινόταν εδώ και έναν μόλις χρόνο μη κομματική υποψηφιότητα και τελικά ο ανεξάρτητος Λιλλήκας έλαβε το πολύ σημαντικό 25%
Η πορεία λοιπόν θα επαναπροσδιοριστεί αναγκαστικά αγωνιστικά,
Κλείνοντας θα σας προέτρεπα να διαβάσετε στην τελευταία «Ρήξη» τα κείμενα των Βάσου Φτωχόπουλου, Άριστου Μιχαηλίδη και Σάββα Μαστραπά καθώς και την τελευταία έκδοση του Άρδην και επίσης πέραν των κειμένων των παρευρισκομένων συνομιλητων να παρακολουθείτε τα κείμενα του Λάζαρου Μαύρου.
Η Κύπρος είναι «καταδικασμένη» να επιβιώσει και θα επιβιώσει.
Το άρθρο γράφτηκε για το “Newsbomb.gr” βάσει της σχετικής εισήγησης στην εκδήλωση της Κίνησης Πολιτών «Άρδην» με θέμα «Κύπρος - Ελλάδα, ΑΟΖ – Μνημόνιο - πολιτική κρίση, κοινή μοίρα» που πραγματοποιήθηκε χθες στον νέο χώρο του «Άρδην». Οι άλλοι εισηγητές ήταν οι κ.κ. Γ. Καραμπελιάς, Δ. Κωνσταντακόπουλος, Θέμος Στοφορόπουλος και Χρ. Πέτρου.