Επιστολή: Το Θρακικό ζήτημα είναι πιο επείγον από το Σκοπιανό

Προ 15νθημέρου πραγματοποιήθηκε στο "Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο" εκδήλωση για την Θράκη, με τίτλο «Εθνική Αγωνία και Συναγερμός για τη Θράκη μας», ο οποίος εκφράζει απόλυτα τα όσα συμβαίνουν στην ακριτική περιοχή, και τα όσα...... μέλλουν να συμβούν, αν οι "φύλακες" συνεχίσουν τον μακάριο ύπνο τους.

Την εκδήλωση, που διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες, παρακολούθησαν περί τους 2.500 πολίτες, οι οποίοι παρέμειναν στις θέσεις τους μέχρι τέλους, γεγονός που στέλνει παρήγορο μήνυμα, ότι οι Έλληνες κουράσθηκαν από τα "δήθεν" και τους "δήθεν" και σκοπεύουν να αντιδράσουν.

Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο αποτέλεσε η εκλεκτή ομάδα των εισηγητών, αποτελούμενη από τον πανεπιστημιακό διεθνολόγο και πρόεδρο της Θρακικής Εστίας, κ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, την δασκάλα κ. Χαρά Νικοπούλου, τον δρ. Νεκτάριο Δαπέργολα, τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Πομάκων κ. Ιμάμ Αχμέτ, τον πανεπιστημιακό κ. Θεοφάνη Μαλκίδη και τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο.

Μικρή αναφορά θα κάνουμε μόνον στην παρουσία των Πομάκων, οι οποίοι δεν ανέχονται πλέον την καταπίεση του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής και ανοίγουν το στόμα τους, ιδιαίτερα στα διεθνή φόρα. Οι Πομάκοι, κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης και Ξάνθης, στηλιτεύουν τις πρακτικές και το κλίμα εκφοβισμού των ανθρώπων του Προξενείου και φέρνουν στο φως την αλήθεια και την σημαντική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των λίγων εξαρτημένων από αυτό, με όλους εκείνους που έχουν ψηλά το κεφάλι και συνεχίζουν υπερήφανοι να είναι άνθρωποι ανεξάρτητοι και κυρίως άφοβοι.

Στην πομακική εφημερίδα "Ζαγάλισα" του αναφερόμενου παραπάνω κ. Ιμάμ Αχμέτ, δημοσιεύθηκε κείμενο, το οποίο υπογράφεται από τον κ. Σερήφ Μουσταφά, Πομάκο, κάτοικο των Μελιβοίων του Νομού Ξάνθης που απαντά στα περί δήθεν καταπίεσης των μουσουλμάνων. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Εγώ ως Έλληνας Πομάκος ποτέ δεν καταπιέστηκα από τις ελληνικές Αρχές, πάντοτε μπορώ να εκπληρώνω τα θρησκευτικά μου καθήκοντα, ποτέ δεν μου απαγόρευσε κανείς να σπουδάσω, πάντοτε είχα όλα τα δικαιώματα όπως ο κάθε Έλληνας πολίτης. Όμως, ο σουλτάνος Ερντογάν, σε ένα σημείο έχει δίκιο, στο ότι στην Ελλάδα υπάρχει καταπίεση και τρομοκρατία.

» Ναι αγαπητοί μας αναγνώστες, εγώ καταπιέζομαι και τρομοκρατούμαι από τουρκογενείς συμπολίτες μου, με αναγκάζουν με το ζόρι να μαθαίνω τη γλώσσα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, με αναγκάζουν να κακολογήσω την πατρίδα μου την Ελλάδα, με αναγκάζουν να ψηφίσω τον βουλευτή που κάνει την καλύτερη δουλειά για την Τουρκία, με αναγκάζουν να δηλώσω εάν έχω δική μου επιχείρηση ότι είναι τουρκική επιχείρηση, με αναγκάζουν μέσα στο τζαμί (που είναι θρησκευτικός χώρος) να ακούσω την τουρκική πολιτική τους προπαγάνδα. Με αναγκάζουν να αναγνωρίσω τον άνθρωπο που αυτοί, οι τουρκογενείς διορίσανε (και δεν εκλέξανε) ως μουφτή, με αναγκάζουν να δηλώνω Τούρκος!

» Παρακαλώ λοιπόν τον σουλτάνο Ερντογάν, μιας και λέει ότι είναι δημοκράτης και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μαζέψει τα τσακάλια του από την Ελλάδα και να τα μάθει τρόπους και αληθινό σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, δίνοντας στις μειονότητες της Τουρκίας ό,τι δικαιούνται και μετά, εάν μπορεί, να βγει και να δώσει δημοκρατικά μαθήματα στην Ελλάδα.

» Είμαι περήφανος που είμαι Πομάκος, είμαι ευτυχισμένος που ζω σε μία δημοκρατική χώρα όπως η Ελλάδα και εύχομαι στους τουρκογενείς συμπολίτες μου να καταφέρουν και αυτοί κάποτε να δείχνουν σεβασμό στους συμπολίτες τους Πομάκους και Ρωμά».

Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο, παρά μόνο το ψήφισμα από την παραπάνω εκδήλωση:

Ψήφισμα

1. Η συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων στη Θράκη κινδυνεύει μόνο από την υπονόμευση και την παρεμβολή της Τουρκίας που προσπαθεί να εκτουρκίσει το σύνολο της μειονότητας.

2. Στον τομέα της μειονοτικής εκπαίδευσης θα πρέπει να προωθηθεί η πομακική και η γλώσσα των Ρομά στις δύο αυτές ομάδες και να πάψει να τους διδάσκεται υποχρεωτικά η τουρκική. Γενικότερα να προωθηθεί η ουσιαστική εκμάθηση της ελληνικής με τη δημιουργία δημόσιων σχολείων στα πομακοχώρια.

3. Να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Θράκη και να δοθούν κίνητρα για πολυτεκνία και για την παραμονή εκεί του χριστιανικού πληθυσμού, αλλά και για την επανεγγραφή στους παλαιούς τους δήμους όσων θρακιωτών μεταδημότευσαν .

4. Η συζητούμενη Ειδική Οικονομική Ζώνη περικλείει σοβαρούς κινδύνους και δεν πρέπει να εφαρμοστεί στη Θράκη.

5. Να διατηρηθεί, και παρά την οικονομική κρίση, ισχυρή ελληνική στρατιωτική αποτρεπτική ικανότητα στη Θράκη και στο Αιγαίο.

6. Ζητείται επιτέλους η δραστική αύξηση του ενδιαφέροντος και της προτεραιότητας της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση στη Θράκη.

Οι Θρακιώτες, με την υποστήριξη όλου του ελληνισμού, αναλαμβάνουν αγώνα για όλα τα παραπάνω και απευθύνουν αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία: «επιθυμούμε καλή γειτονία με τον τουρκικό λαό, σεβόμαστε τις θρησκευτικές, εθνοτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των κατοίκων της Θράκης μας, αλλά διατρανώνουμε την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα της πανάρχαιας αυτής ελληνικής περιοχής»!

Ο Μακεδών