Ανεξάρτητος Οργανισμός για τα Ευρωπαϊκά κονδύλια στην Ε.Ε
Οι Ευρωεκλογές έδωσαν το μήνυμά τους και τα πολιτικά κόμματα θα επαναξιολογήσουν τη στάση τους. Με ωριμότητα και σωστή προετοιμασία θα στείλουν τους ευρωβουλευτές τους να αναλάβουν αποστολή και να δώσουν τις μεγάλες μάχες της επόμενης πενταετίας.
Του Κων/νου Σ. Μαργαρίτη
Ο αγώνας είναι πολυμέτωπος και θα απαιτηθούν πολλές εργατοώρες για να πειστούν τα νέα μέλη του ευρωκοινοβουλίου, των υπολοίπων κρατών-μελών, για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών.
Πόσα ήταν τελικά τα κονδύλια που πήρε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία τριακονταετία και πού δαπανήθηκαν; Ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και στην ευρωζώνη; Πώς μπορεί να βελτιωθεί η διαχείριση, να ενισχυθεί η διαφάνεια και να γίνει αποδοτικότερη η αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων;
Στατιστικά στοιχεία αναφέρουν πως τα συνολικά έσοδα της χώρας μας από κοινοτικές επιχορηγήσεις προσέγγισαν τα 200 δισ. ευρώ. Άλλα 40 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2020.Ποσά που αν αξιοποιούνταν με προγραμματισμό και χρηστή διοίκηση θα είχαν αλλάξει το πρόσωπο της χώρας μας.
Σήμερα οι Έλληνες πεινάνε, η επιχειρηματικότητα διαλύεται και οι νέοι μεταναστεύουν, γιατί κάποιοι ανεύθυνοι πολιτικοί λειτούργησαν για τους εαυτούς τους και τις παρέες τους!!
Απόρροια του κακού σχεδιασμού είναι πως με τα κοινοτικά κονδύλια κατασκευάσαμε μια Εγνατία Οδό, αλλά ακόμα προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Δαπανήσαμε δισεκατομμύρια για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά σήμερα βρίσκεται σε λειτουργία μικρότερο τμήμα του έναντι προηγούμενων δεκαετιών.
Τα μυθικά κοινοτικά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα οδήγησαν στη δημιουργία ισχυρών μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Κρήτη (από βιομηχανίες πλαστικών σωλήνων, μέχρι βιομηχανίες τροφίμων), χωρίς να γίνει το ίδιο σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ για την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 1981 μέχρι το 2008 η Ελλάδα είχε λάβει από τα κοινοτικά ταμεία περί τα 91 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό ξεπερνά τα 110 δισ. αν συνυπολογιστεί και το εν εξελίξει ΕΣΠΑ.
Στο συγκεκριμένο ποσό περιλαμβάνονται 29,4 δισ. ευρώ για βασικές υποδομές (τα 17,9 δισ. ευρώ διατέθηκαν στον τομέα των μεταφορών, δηλαδή για νέους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες κ.λπ.). Αν κάνουμε μια έρευνα και ρωτήσουμε τους πολίτες πόσο ευχαριστημένοι είναι από τη ποιότητα των υποδομών της πατρίδας μας, θα καταλάβουμε πόσο καλά αξιοποιήθηκαν τα κοινοτικά κονδύλια...
Με όρους «καθαρού δημοσιονομικού οφέλους», των συνολικών δηλαδή απολαβών του κράτους από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μείον τη συνολική συνεισφορά του σε αυτόν, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο όφελος για την περίοδο 2007-10 (την τελευταία για την οποία υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΛΙΑΜΕΠ).
Ακολουθούν η Πολωνία, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Με βάση την ίδια μελέτη, πάντα για την περίοδο 2007 – 2010, σε σχέση με το συνολικό ΑΕΠ κάθε κράτους, η χώρα της οποίας οι συνολικές εισπράξεις από τις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ της (σε τρέχουσες τιμές και ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης) είναι πάλι η Ελλάδα (3,3%), ακολουθούμενη σε μεγάλη απόσταση από τις Λιθουανία, Πορτογαλία και Λετονία.
Στις ευρωεκλογές δεν συζήτησαν για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη διαφάνειας και την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, για να βγει ο λαός μας από την εξαθλίωση. Ορισμένοι στην Ε.Ε υποστηρίζουν πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος οργανισμός, που θα εξετάζει τη χρήση των χρημάτων της κοινότητας και την αποτελεσματικότητά τους, πέρα από τους γραφειοκρατικούς ισοσκελισμούς. Να διερευνά δηλαδή τον πραγματικό αναπτυξιακό τους αντίκτυπο και όχι μόνο την απορρόφηση και τα άλλα λογιστικά μαγειρέματα στα οποία επιδίδονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.
Με άλλο τρόπο πρέπει να σχεδιασθεί η Ελλάδα του μέλλοντος για να ευημερούν οι άνθρωποι και όχι οι αριθμοί!!