Γ. Μόρτζος: Ο λαός νιώθει αιχμάλωτος

Στα 47 χρόνια της θεατρικής μου διαδρομής πέρασα πολλές αγωνίες και αντιξοότητες.

Στο θέατρο, οι άνθρωποι, οι καλλιτέχνες που το υπηρετούν, πάντα έχουν το άγχος για την οικονομική κατάσταση, επειδή συμβαίνει αρκετές φορές μια καλλιτεχνική επιτυχία να είναι οικονομική αποτυχία και πολύ συχνά καταστροφή.

Πολλές φορές η Πολιτεία έδειξε το ενδιαφέρον της και τη στήριξή της σε αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις, γιατί το ποιοτικό θέατρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας και πρέπει να υποστηρίζεται χωρίς μεμψιμοιρίες.

Η οικονομική κρίση όμως που ξέσπασε τα τελευταία δύο χρόνια, έπληξε αμείλικτα το θέατρο, όχι μόνο γιατί η Πολιτεία έχει αποστασιοποιηθεί, αλλά και γιατί ο μέσος θεατής (εργάτης, υπάλληλος, φοιτητής) βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις βασικές καθημερινές ανάγκες επιβίωσης.

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης έπληξε όχι μόνο το πορτοφόλι του μέσου πολίτη, που είναι ο βασικός αιμοδότης του θεάτρου, αλλά και την ψυχολογία του, τη διάθεσή του που έχει πέσει δραματικά.

Τρανταχτό παράδειγμα τα εισιτήρια της Εργατικής Εστίας, που διανέμονται όπως είναι γνωστό, δωρεάν στους εργαζόμενους. Για πρώτη φορά φέτος (2010-2011) έμειναν στα συρτάρια των κέντρων διανομής στην Αθήνα γιατί οι πολίτες έχασαν το κέφι τους και έπεσαν σε μια κατάσταση πλήρους αδράνειας και σκεπτικισμού.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να γίνει μια προσπάθεια και από τα ΜΜΕ να απεγκλωβιστούν οι πολίτες από αυτή την κατάσταση, να δώσουμε μια ελπίδα ότι μπορούμε να ανακάμψουμε και να βρει και πάλι ο Έλληνας το κέφι του και να χαμογελάσει.

Φοβούμαι ότι η καταστροφή θα είναι μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη τα τελευταία 50 χρόνια για το λαό μας.

Η κρίση είναι κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτισμική.

Ο λαός νιώθει πως είναι αιχμάλωτος.

* Ο Γιάννης Μόρτζος πρωταγωνιστεί φέτος στο έργο "Δείπνο με τον Σύντροφο Στάλιν", οι παραστάσεις του οποίου ολοκληρώνονται στις 7 Μαϊου, στο θέατρο Άνετον της Θεσσαλονίκης. Ειδική τιμή για τις τελευταίες παραστάσεις 18 ευρώ για δύο άτομα (πληροφορίες στο τηλ. 2310-869869).

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή