Η ώρα του Πρωθυπουργού
Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου - Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Ε.Α.)
Είναι στιγμές που το σύνολο των αντιθέσεων μιας κοινωνίας οξύνεται τόσο πολύ, ώστε η ταυτόχρονη και ριζική επίλυσή τους αποτελεί το μόνο μέσο εξόδου από την κρίση.
Τέτοιες είναι και οι στιγμές που διερχόμαστε αυτή την περίοδο, με την οικονομική κρίση σε όξυνση, την ανεργία στα ύψη και την κοινωνική συνοχή να κρέμεται από μια κλωστή.
Ταυτόχρονα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες πολιτικές καταστάσεις από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (που ως τώρα ποτέ δεν είχαν θετική έκβαση) και από το πολιτικό σκηνικό που αποσταθεροποιείται από την πιθανότητα εκλογών επ' αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκυριακά γιγαντώνεται και μια προσδοκία «να πει κάτι θετικό» η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, όπου έχουν στραμμένα τα βλέμματα τόσο οι παραγωγικές τάξεις όσο και ο λαός.
Όλα μαζί σε ένα τραπέζι!
Οι ιστορικοί ηγέτες των χωρών
Σε τέτοιες στιγμές οι πολιτικοί ηγέτες που αναδεικνύονται στην ιστορία είναι αυτοί που παίρνουν γενναίες αποφάσεις ριζικής επίλυσης των αντιθέσεων, αποφάσεις που σημαδεύουν τη στροφή μιας χώρας και μιας οικονομίας από την κρίση στην ανάπτυξη.
Θα τολμήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει γενναίες αποφάσεις;
Ποιο είναι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας; Είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, της παραγωγής, της νέας επιχειρηματικότητας. Είναι αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και όλοι οι φορείς των μικρομεσαίων με έμφαση, μη εισακουόμενοι, δυστυχώς, από τους κυβερνώντες.
Τώρα παρουσιάζεται πραγματικά η μεγάλη ευκαιρία. Όλα τα προβλήματα και οι μεταβλητές τους είναι παρούσες. Η κρίση έκανε τη μεγάλη ζημιά της και τώρα είναι η ώρα της αναστροφής.
Από πού ν' αρχίσουμε;
Από πού όμως αρχίζουμε σε μια τέτοια στιγμή; Η δική μας θέση είναι από το άμεσα εφικτό, από το άμεσα αποδοτικό, από αυτό που έχεις στα χέρια σου και μπορείς εσύ να ορίσεις. Και αυτό που διαθέτει η χώρα, η κυβέρνηση και ο λαός μας, είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παρά τη λαίλαπα των μέτρων, των φόρων και την κρίση, ακόμη επιζούν και καιροφυλακτούν για μια ευκαιρία ανάπτυξης, μια ευκαιρία άλλης πολιτικής.
Θεωρούμε πως τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων. Αντί να περιμένουμε τις «μεγάλες επενδύσεις» είναι ευκαιρία να στραφεί η κυβέρνηση στις «μικρές επενδύσεις» που άμεσα θα αποδώσουν πλούτο, ΑΕΠ, απασχόληση, πραγματική φορολογητέα ύλη και ανασύσταση μιας κοινωνίας που βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης.
Ο ρυθμός εξαφάνισης της τεράστιας ανεργίας που βλέπουμε, είναι ευθέως ανάλογος του ρυθμού ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όποιος το αγνόησε αυτό, αγνόησε την κοινωνία και απέτυχε στην πολιτική του.
Τολμήστε κύριε Πρωθυπουργέ, κανένας δε θα χάσει.
Τι περιμένουμε
Οι μικρομεσαίοι περιμένουν αποφάσεις άμεσης απόδοσης και ανταπόκρισης, όπως τις έχουν ήδη διατυπώσει σε πολλά φόρουμ, σε υπομνήματα και συναντήσεις.
Έχει δώσει κατά καιρούς υποσχέσεις ο κ. Πρωθυπουργός για:
μείωση των φόρων,
ρύθμιση χρεών
πάταξη και της μεγάλης φοροδιαφυγής,
στήριξη των μικρομεσαίων,
αναγνώριση του επιμελητηριακού θεσμού,
προγράμματα ανάπτυξης,
νέα επιχειρηματικότητα.
Τώρα είναι η ώρα της πράξης. Τώρα, ή δίνει η κυβέρνηση λύση υλοποιώντας αναπτυξιακά μέτρα και πολιτικές με παραγωγική και κοινωνική διάσταση ή βουλιάζει όλη η χώρα σε νέα, χειρότερη κρίση.
Περιμένουμε να ακούσουμε πρακτικές εφαρμογές για μείωση των φόρων και ειδικά του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, για τη θέσπιση 100 δόσεων για τα χρέη ιδίως προς ασφαλιστικά ταμεία, για επέκταση και σε άλλους κλάδους του μειωμένου ΦΠΑ, για προγράμματα απασχόλησης, χρηματοδότησης και ρευστότητας της αγοράς, για τη «δεύτερη Ευκαιρία» στους κτυπημένους από την κρίση μικρομεσαίους κλπ.
Περιμένουμε μια νέα αναπτυξιακή πολιτική, μέσα απο διάλογο, που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τους ακούραστους αιμοδότες της ανάπτυξης, το παραγωγικό δυναμικό των μικρομεσαίων (εργοδότες και εργαζόμενους).
Ο επιμελητηριακός θεσμός
Μαζί με αυτά, περιμένουμε και μια άλλη πολιτική απέναντι στον επιμελητηριακό θεσμό. Δεν αρκεί να λέμε ευχάριστα λόγια για το σπουδαίο ρόλο του. Χρειάζονται πράξεις που το επιβεβαιώνουν.
Τα επιμελητήρια είναι ο μοναδικός, δημόσιου χαρακτήρα, θεσμοθετημένος κόμβος στον οποίο ανταμώνουν οι επιχειρήσεις, η Πολιτεία και η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη. Είναι δημόσιο όργανο ανάπτυξης που πρέπει όχι μόνο να διαφυλαχτεί αλλά και να διευρυνθεί ο ρόλος του σε νέες αναπτυξιακές δράσεις. Διαφύλαξη και νέες δράσεις όμως, σημαίνουν πρώτα απ' όλα οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια για απρόσκοπτη λειτουργία.
Προβάλει πλέον και για τον κ. Πρωθυπουργό η απαίτηση να απαντήσει θετικά στην ανάγκη ενδυνάμωσης του επιμελητηριακού θεσμού με την άρση της μη υποχρεωτικής εγγραφής των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια από 1.1.2015. Τα επιμελητήρια ως όργανα της Πολιτείας και πεδίο αμφίδρομης σχέσης με τις επιχειρήσεις και την οικονομία, πρέπει να περάσουν σε νέους δρόμους αναπτυξιακών δράσεων και όχι στην οικονομική αφυδάτωση και στον αφανισμό. Το αύριο θα έχει τεράστιες απατήσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και την οικονομία και τα επιμελητήρια είναι όργανα που μπορούν να απαντήσουν θετικά στις νέες προκλήσεις.
*Το άρθρο του κύριου Χατζηθεοδοσίου αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Ε.Ε.Α.