Συνεργασία Ρωσίας-Ινδίας στη πυρηνική ενέργεια

Ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με την Ινδία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας βλέπει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του στο ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο PTI, ενόψει της αυριανής του επίσκεψης στο Νέο Δελχί, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσει μέχρι και 25 πυρηνικές μονάδες στην Ινδία.

«Πέρα από την κατασκευή των νέων μονάδων ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Κουντακουλάμ (ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο στη νότια Ινδία), αναμένουμε την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ορίσει τον χώρο για την κατασκευή ενός νέου -ρωσικού σχεδιασμού – πυρηνικού εργοστασίου» επεσήμανε ο Πούτιν, επισημαίνοντας πως οι πόροι της Ρωσίας επιτρέπουν την οικοδόμηση έως και 25 μονάδων πυρηνικής ενέργειας στην Ινδία.

«Ωστόσο, ακόμη και αυτές οι νέες μονάδες πιθανόν να μην αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της δυναμικά αναπτυσσόμενης οικονομίας της Ινδίας», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Πούτιν, επικαλούμενος εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων: «Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σκοπεύουμε να συζητήσουμε τις περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, στην επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ινδίας κ. Ναρέντρα Μόντι».

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ένα πολιτικό έγγραφο για το Στρατηγικό Οραμα της Ενίσχυσης της ρωσο-ινδικής συνεργασίας για την Ειρηνική Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας , ενώ παράλληλα με την κατασκευή νέων πυρηνικών μονάδων, προβλέπεται και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καινοτόμων ιδεών σε επιστημονικό πεδίο, όπως είπε στη συνέντευξή του ο ρώσος πρόεδρος, καταλήγοντας πως η πυρηνική συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών.

Ο ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται επίσημα την Ινδία στις 11 Δεκεμβρίου, μετά από την πρόσκληση που δέχθηκε από τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι. Συνολικά, έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν 15 συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας, με έμφαση και στον στρατιωτικό τομέα.

Μέσα στο 2014 οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ινδία ενισχύθηκαν στα πλαίσια των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Νότια Αφρική), με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας τον περασμένο Ιούλιο για την ίδρυση της δικής τους Παγκόσμιας Τράπεζας και του δικού τους Νομισματικού Ταμείου, παρακάμπτοντας το ΔΝΤ και το οικονομικό καθεστώς της Δύσης. Η Μόσχα και το Νέο Δελχί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, υπογράφοντας συμφωνία για την αντικατάσταση του δολαρίου με το ρούβλι στις εμπορικές τους συναλλαγές.

ΠΗΓΗ RT

Σχετικές ειδήσεις